21-07-05

De nationale feestdag

21 juli: Mevrouw België ontmoet Juffrouw Federalisme...

 

Op 21 juli om 21 uur vindt in de wijk rond het Rogierplein te Brussel de ontmoeting plaats tussen Mevrouw België (175 jaar) en Juffrouw Federalisme (25 jaar).

 

 

Het grote 175-25 spektakel, dat plaatsvindt tussen de Kruidtuin en het Rogierplein, wordt het hoogtepunt van de 175-25 feestelijkheden. Het wordt een poëtisch en surrealistisch gebeuren waar iedereen kan aan deelnemen.

 

Een echte, levensgrote aak zal de Kruidtuinlaan afdalen in de richting van het Rogierplein. Deze aak wordt voortgetrokken door paarden die hierbij geholpen worden door een vernuftig wieltjessysteem. De boot, die de naam "Madame Mademoiselle" meekreeg, is het symbool van de tweevoudige verjaardag, namelijk 175 jaar onafhankelijkheid en 25 jaar federalisme. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit grootse gebeuren. Een spetterend feest en een grandioos vuurwerk sluiten de avond af. 

 

www.175-25.be
 

Feest in de Warande 


De feestelijkheden worden georganiseerd door de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel 1886 vzw, in samenwerking met de Kanselarij van de Eerste Minister en de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en vinden plaats op donderdag 21 juli van 11 tot 01.00 uur.

www.sibp.be


15:34 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Brussel viert 175 jaar België De nationale feestdag van vandaag is tegelijk de 175ste verjaardag van België. En dat wordt in Brussel uitgebreid gevierd.

Traditiegetrouw begon de dag met een Te Deum in de Brusselse kathedraal. Dat werd bijgewoond door opvallend veel politici, diplomaten en magistraten. Zoals steeds was ook de koninklijke familie present. Als een symbolisch teken van verzoening tussen België en Nederland escorteerde een bereden Nederlandse erewacht koning Albert tijdens de parade.

Vannamiddag trok dan de militaire parade door het centrum van de stad. Het traditionele défilé lokte volgens de politie zo’n 100.000 mensen. De kleinsten kregen van de ordediensten een plaats vooraan aan de dranghekkens. De militaire défilé begon met de vlucht van 15 helikopters en 43 vliegtuigen waaronder 6 Alfa-Jets. Zij kleurden de hemel in het zwart-geel-rood. Blikvangers waren ook de militairen met bivakmutsen en speciale chemische beschermingspakken. Ook de medewerkers van de Civiele Bescherming droegen een gelijkaardig pak en maakten indruk. Enkele jongeren betreurden de afwezigheid van tanks. Dat was de wil van de Defensieminister die aan de voertuigen op banden de voorkeur gaf. Daarvan defileerden er 72. Het burgerlijke défilé bleef zeer beperkt. Het werd geleid door motards van de Brusselse politie gevolgd door een Smart van de politie van Sint-Niklaas. Slechts drie brandweerwagens maakten hun opwachting in de stoet die werd afgesloten door particuliere ziekenwagens en ambulances van het Rode Kruis.

Tussendoor wordt het ruim opgekomen publiek nog getrakteerd op allerlei feestelijks. Zo is er in het Warandepark en de Koningstraat een groot volksfeest. met een parade van folkloregroepen en een gastronomische wandeling. Op een culinaire tentoonstelling kunnen bezoekers typisch Belgische gerechten als mosselen met friet proeven, bereid door een paar van België’s bekendste chef-koks. De sportieve chefs zijn dan weer present op de Olympicnic. Daar kunnen jonge sporters hun idolen ontmoeten. Tegelijk loopt er ook een festival rond stripheld Kuifje.

De Belgen zijn in vrij grote getale naar Brussel afgezakt. Vanmiddag waren de toegangswegen naar de hoofdstad al gestremd, en was het al quasi onmogelijk om een parkeerplaats te vinden.

Gepost door: Jantje | 21-07-05

750.000 bezoekers in Brussel op nationale feestdag Op de nationale feestdag zakten 750.000 bezoekers af naar Brussel voor de feestelijkheden. Deze stonden dit jaar in het teken van 175 jaar België en 25 jaar federalisme.

"Hoewel het altijd moeilijk is een precieze schatting te maken, ramen we het aantal bezoekers voor de hele dag op 750.000", vertelt Brussels commissaris Christian De Coninck. "Dat zijn er meer dan op andere jaren. Vanavond waren 60.000 kijklustigen verzameld in de Kruidtuin voor het vuurwerk."

De hele dag verliep zonder incidenten. Wel was er enige verkeerschaos doordat verschillende straten en pleinen afgesloten werden. Toch bleef die beperkt gezien veel bezoekers met het openbaar vervoer kwamen. Door de regen vertrokken velen al wat vroeger naar huis.

Gepost door: Jantje | 22-07-05

De commentaren zijn gesloten.