29-05-05

Zonnewijzer huldigt slachtoffers Heizeldrama

Op 29 mei is het precies twintig jaar geleden dat in het Koning Boudewijnstadion negenendertig mensen om het leven kwamen bij voetbalrellen. Dat getal negenendertig vormt het uitgangspunt van het monument.

 

Op 29 mei 1985 breken er tijdens een wedstrijd tussen Juventus Turijn en Liverpool rellen uit. Een Ier, twee Belgen, vier Fransen en tweeëndertig Italianen kwamen in het Heizelstadion om het leven. Twintig jaar later herdenkt de stad Brussel die doden, met een plechtigheid en een monument.

 

De kunstenaar Patrick Rimoux creëerde een zonnewijzer van dertien meter hoog uit roestvrij staal. Daarop zullen 39 prisma’s het zonlicht weerspiegelen, en rondom werden 39 tegels in blauwe steen geplaatst waarop het gedicht ‘The funeral blues’ van de Britse schrijver W.H. Auden staat te lezen.

 

Herdenking op 29 mei om 15 uur. Aansluitend wordt ook de Brussels International Supporters Award uitgereikt aan fans die zich sportief en fair gedragen. Op de plechtigheid zijn de Italiaanse, Britse, Ierse en Franse overheden uitgenodigd.08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.