25-05-05

Art nouveau & design. 1830 – 1958 - van 25/05/05 tot 31/12/05

Naar aanleiding van het 175-jarig bestaan van België zetten de KMKG het Belgische talent op het vlak van sierkunsten en design in het zonnetje. In de tentoonstelling worden drie grote periodes onderscheiden: de klassieke jaren (1830-1893), het fin de siècle (1893-1914) en de designjaren (1914-1958). In een reeks zalen worden interieurs gereconstrueerd die representatief zijn voor de achtereenvolgende stijlen uit die periodes. Een aantal thematische zalen is gewijd aan de grote namen uit de Belgische sierkunst en design. De tentoonstelling richt zich zowel tot het grote publiek als tot liefhebbers van sierkunst en design. Voor kinderen zijn er speciale multimediamodules.


Art Nouveau in Brussel 2005

Meer info: www.brussel-art-nouveau.be (onderaan rechts klikken voor Nederlands)

 

Koninklijke musea voor Kunst en geschiedenis

Jubelpark, 10 - 1000 Brussel
10-17u van dinsdag tot zondag
gesloten op maandag, op 1 en 11 november en 25 december


08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dynastie & fotografie: van koningen en kiekjes De staatsieportretten boven het schoolbord, oma’s koekjestrommel met een fotoprint van koningin Astrid, extra magazine- en krantenedities met fotoreportages van koninklijke begrafenisoptochten: meer nog dan televisie heeft de fotografie ons binnenskamers vertrouwd gemaakt met portretten van het vorstenhuis.

Dat ook het Belgische vorstenhuis Von Saksen-Coburg-Gotha niet mocht ontbreken tijdens de jubileumviering 175 jaar België, kon wel worden verhoopt. Patriotten, royaltyspotters maar ook fotografieliefhebbers blijven alvast niet op hun honger.

De fotobibliotheek van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, het Fonds Leopold III voor Natuuronderzoek en Natuurbehoud, het Legermuseum en andere musea, zelfs de fotoalbums uit het Koninklijk Paleis legden honderden officiële en amateurfoto’s bij elkaar om de geschiedenis van het vorstenhuis te linken aan de evolutie van de fotografie.

Amateuristisch trekje
Muurhoge glazen kijkkasten in het Jubelparkmuseum stellen droogjes vele bekende en onbekende foto’s van alle leden van de koninklijke familie tentoon. Van de eerste daguerreotypes tot hoge kwaliteitsfoto’s van Elisabeth en Albert I die aan bergbeklimming doen in 1907. Een groot aantal nooit eerder gepubliceerde foto’s is opvallend niet-artistiek. Of net wel, omwille van hun amateuristisch karakter. Zoals de expeditiefoto’s van Leopold III tijdens een tocht door het Amazonewoud in 1952. Het is duidelijk dat de koninklijke familie zich sinds het ontstaan van de fotografie in 1839 gretig heeft laten portretteren. Enkele leden legden zich zelfs gepassioneerd toe op fotografie. Prinses Charlotte verzamelde een massa foto’s in haar albums. Sinds ze als bejaarde keizerin van Mexico ‘opgesloten’ in haar kasteel in Meise verbleef, werd ze nog zelden gefotografeerd. Maar haar staatsiebegrafenis op een sneeuwdag in 1927 ging aan de fotografen niet onopgemerkt voorbij. Een rij schoolkinderen stond verkleumd van de kou langs de straatkant van Meise tot Laken.

De collectie zit ook vol grappige taferelen, zoals koning Boudewijn die een aap cadeau krijgt of koning Albert die het voor de lens van koningin Elisabeth waagt om op een bevroren vijver te gaan staan. Wie goed kijkt, merkt dat er een veilig bootje onder ligt.

Gepost door: Jantje | 26-05-05

De commentaren zijn gesloten.