11-05-05

Verhofstadt vraagt vertrouwen van de meerderheid

Alle paarse partijen hebben getracht om een oplossing te zoeken voor het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde, maar dat is niet gelukt

 

Vanochtend bracht Verhofstadt verslag uit bij koning Albert II en die was het ermee eens dat de regering zich nu moet bezighouden met de economische problematiek.

 

Om 14.15 uur las de premier dan zijn verklaring voor aan de Kamerleden. Hij vroeg hen daarin om hun vertrouwen. Volgens het reglement mogen ze daar pas 48 uur nadien over stemmen, vrijdagnamiddag dus. Het staat wel al vast dat de premier het vertrouwen zal krijgen.

 

De premier legde er de nadruk op dat een oplossing pas gevonden moet worden tegen 19 juni 2007. De regering kan het probleem B-H-V dus uitstellen naar een volgende regeerperiode.


14:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Niet God in België maar Dieu en Belgique. Mmm... u zegt wel even dat B-H-V 'niet opgelost' geraakte en gaat dan gauw-gauw over tot de orde van de dag. Kijk, dit soort van 'officieel Belgische praat' hoeft voor mij niet langer.
Het probleem illustreert zéér duidelijk wat België is: een staat waar de meerderheid van Vlamingen tweederangsburgers zijn.
België voert een meer dan voorbeeldige actieve minderhedenpolitiek. Op zich ben ik daar niet rouwig om. Maar ik betwijfel het MOTIEF daarvoor: is het België om de minderheden te doen of veeleer om het fnuiken van de meerderheidsrechten van de meerderheid. U weet hoe 'de meerderheid' in België heet: de Vlamingen.
De erkenning van Brussel derde Gewest kwam er niet en nooit op Vlaamse vraag. De overwaardering van de Nederlandstaligen in Brussel is nooit een afdoende oplossing gebleken voor de problemen van de Vlamingen in Brussel. En in ruil daarvoor hebben wij Vlamingen een belangrijk deel van onze gronrechten moeten afstaan op het federale niveau.
Een Franstalige verkozene zit in de kamer met 37008 stemmen, een Nederlandstalige met 45281 stemmen.
Deze wanverhouding is een aantasting van mijn fundamentele rechten als Vlaming.
U mag met uw toeristische plaatjes aan iemand anders uw 'ideale land' verkopen. Ook in België wordt achterstelling en armoede angstvallig verborgen gehouden: achter een ingewikkelde administyratie, ondoorzichtige wetten, hypocresie van het koningshuis (erken uw dochter Albert! Wordt eerst eens een man voor je je hier koning wil laten noemen!), achter 7 regeringen, parlementen en tutti quanti, die een federalisme naar exclusief Francofone smaak zijn.

'Toevallig' vallen de regelingen (recent nog DHL, BHV,...) altijd in het voordeel van de Francofonie uit. Indien u wil dat ik me Belg voel (als dat ooit nog wel lukt) zal u toch wat meer moeten doen dan wat mooie plaatjes te tonen en het te hebben over hoe 'multicultureel en verdraagzaam' Belgïë wel is... be halve als het over Vlaamse rechten gaat: dan gaan we desnoods de eigen BELGISCHE grondwet verkrachten.

B-H-V was voor jullie Vlaamse Belgicisten (en maar genieten van de mooie voordelen van het Belgicist zijn, hé) misschien maar een 'randprobleempje 177'. Voor mij als Vlaamse Belg was het de ultieme test voor de grondwettelijkheid van dit land. De vraag namelijk of dit land in staat is zijn EIGEN verhaal, zijn EIGEN grondwet te respecteren, toe te passen. En vooral: zijn eigen federalisme geloofwaardig te houden.
Niet dus.

De Vlaamse ministers zijn maar ministers kunnen worden omdat ze België trouw zijn gebleven: trouw in het fnuiken van de Vlaamse rechten.

België is trouw aan zichzelf, al 175 jaar lang: een bezetter van Vlaanderen en de Vlamingen.
Weg ermee.

Gepost door: Eric Jans | 27-05-05

De commentaren zijn gesloten.