11-05-05

België in Europese top-3 voor levenskwaliteit

België staat samen met Finland en Oostenrijk in de Europese top-3 als het op levenskwaliteit aankomt. Wel vindt 60 procent van de Belgen dat er grote sociale spanningen zijn in het land, onder meer op de domeinen man/vrouw en arm/rijk. Dat blijkt uit een studie die in 28 landen werd uitgevoerd in opdracht van de "Europese Stichting voor de Verbetering van de Leef- en Werkomstandigheden" in Dublin.

 

De studie is gebaseerd op een opiniepeiling bij meer dan 26.000 mensen. Wat de woonruimte per persoon betreft, scoort België het best. Gemiddeld wonen de Belgen drie keer zo groot als de Polen. Ook op andere vlakken behoort België tot de top. Inzake kwaliteit van de gezondheidsvoorzieningen doet enkel Oostenrijk nog beter dan België en voor de sociale voorzieningen wordt België enkel voorafgegaan door Oostenrijk en Finland. Ondanks de goede gezondheidsvoorzieningen vindt toch 8 procent van de Belgen dat hij in slechte gezondheid verkeert. Wat de kwaliteit van het staatspensioen betreft, staat België in de ogen van de respondenten op de derde plaats. Op het vlak van opleiding belandde België op de vierde plaats, na Finland, Oostenrijk en Denemarken.


Maar opvallend veel landgenoten ervaren etnische spanningen in de samenleving. Maar liefst twee op de drie Belgen vindt dat de aanwezigheid van allochtonen hun levenskwaliteit hindert. Sommigen ervaren die aanwezigheid als een bedreiging.


08:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.