01-05-05

1 mei - Dag van de Arbeid

Vandaag vinden overal in het land de traditionele 1 meivieringen plaats. Deze internationale feestdag vindt zijn oorsprong in de strijd voor de achturige werkdag. Op deze dag staan we stil bij de rechten van de arbeider.

 

In 1885 stelden Amerikaanse vakbonden de plaatselijke werkgevers een ultimatum: op 1 mei 1886 moest de achturige werkdag zijn ingevoerd. De ondernemers voelden daar niets voor en op 1 mei 1886 gingen daarom 25.000 arbeiders in Chicago in staking. Op 3 mei liep deze staking uit de hand. Honderden arbeiders die weer aan het werk wilden gaan raakten slaags met hun stakende collega's. In de daarop volgende dagen escaleerde de situatie, waar ook de politie zich inmiddels in had gemengd. Tijdens de gevechten verloren enkele mensen het leven.

 

Drie jaar later werd op het Internationale Socialisten Congres in Parijs besloten om 1 mei uit te roepen tot Dag van de Arbeid. Een herdenkingsdag voor degenen die waren omgekomen in de strijd voor arbeidersemancipatie en tegen mensonterende werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.


1 mei 1905 - 75 jaar België

 

Aanvang van de feestelijkheden naar aanleiding van 75 jaar België. Deze duren tot in oktober.

08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.