23-04-05

De Parochiestraat in Haren, vergeten straat

Recht tegenover de begraafplaats van Haren, tussen de nummers 169 en 193 van de Parochiestraat, geeft een grote inrijpoort toegang tot een oude arbeiderscité. Een paar huizen, privé-eigendom, zijn in goede staat, de rest, eigendom van de Brusselse Haard, staat er vervallen bij.

 

De oude arbeiderscité in de Parochiestraat in Haren zou een paradijs kunnen zijn. Zou want van de veertien huizen staan er maar liefst acht leeg, vijf die uitzien op de binnenplaats, drie aan de straatkant. Eén huisje is uitgebrand, van twee huizen zijn de ramen dichtgespijkerd om krakers te weren. Drie gezinnen hebben zelf veel geld geïnvesteerd om hun huurwoning leefbaar te houden. En wat doet intussen eigenaar De Brusselse Haard? Eigenaar De Brusselse Haard doet niks.

 

De Parochiestraat in Haren is naar stedelijke normen een unieke plek, ver weg van de drukte van het centrum van Brussel. Door de keukenramen van de huisjes aan de achterkant kijk je uit op glooiende weiden. De webstek van de MIVB vertelt dat je vanaf de Grote Markt één uur en twee minuten nodig hebt om er met het openbaar vervoer te raken. Maar ook de psychologische afstand is groot. Haren is het laatste stukje Brussel dat riolen gekregen heeft.

 

De Brusselse Haard werkt aan een ‘totaalproject’. De kosten per woning worden geraamd op 100.000 euro. Wanneer de plannen concreet op tafel moeten liggen is onbekend. Het voornemen uit 2001 om vier woningen van centrale verwarming te voorzien is om onduidelijke redenen afgevoerd.

 

Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

08:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.