20-04-05

Roodbaars is 'Vis van het Jaar'

De roodbaars is uitgeroepen tot ,,Vis van het jaar 2005''. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenspraak met de visserij besloten. De ’Vis van het Jaar’ wordt jaarlijks uitgereikt om minder bekende vissoorten te promoten. Het is de zeventiende maal dat VLAM de 'Vis van het Jaar' kiest; het is de eerste keer dat de roodbaars het haalt.

 

De roodbaars komt voor in noordelijke wateren, onder andere in Groenland, Ijsland, de Faroëreilanden. De vis wordt er ook dorade of Noorse schelvis genoemd.

 

Roodbaars heeft een felrode kleur en stekels en wordt ook schorpioenvis genoemd. Hij leeft in scholen op dieptes van 100 tot 1.000 meter en voedt zich met haring, kleine kabeljauw en krill. De opgeviste exemplaren wegen 0,5 tot 1,5 kg en meten 32 tot 40 cm.

 

De vis is in onze contreien minder bekend dan soorten als kabeljauw en tong. Nochtans is de roodbaars in België vlot verkrijgbaar én betaalbaar.14:25 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

de dorade....Jantje... wordt voor de Franse kust met massa's gevangen.....ik persoonlijk heb er in Boulogne-sur-Mer en Calais op al die jaren honderden gevangen....
het is lekkere vis, maar vol met graten...(iedere vis, maar de ene meer dan de andere)....maar voor de hengelaar een vechter....
Dit alles om gewoon te zeggen dat er hier genoeg zitten....maar wat nu de reglementering betreffende de beroepsvisserij is, weet ik niet.

Gepost door: pepino | 20-04-05

Reglementering beroepsvisserij Pepino, op de website van Europese Unie (Visserij) kan je eventueel informatie vinden. Klik op de EU-vlag van mijn blog.

Gepost door: Jan | 21-04-05

De commentaren zijn gesloten.