16-04-05

Zaterdag 16 april 2005 - Nationale Mussenteldag

Het gaat niet zo goed met de mus in Europa. Door een gebrek aan geschikte broedgelegenheid worden de diertjes almaar schaarser. Om de evolutie in kaart te brengen organiseert Vogelbescherming Vlaanderen jaarlijks een nationale mussenteldag.

 

De bedoeling is dat zoveel mogelijk Belgische huisgezinnen nu zaterdag, 16 april, de mussen in hun tuin tellen. Ze hoeven niet de hele dag op de loer liggen, maar gewoon een bepaald moment uitkiezen. Ook dat er vroeger geen mussen in de tuin waren en nu wel (of omgekeerd), is informatie die de Vogelbescherming graag ontvangt.

 

Alle telgegevens kunt u doorsturen naar Vogelbescherming Vlaanderen vzw – Mussenproject 2005, Veeweydestraat 43-45, 1070 Anderlecht, per e-mail op info@vogelbescherming.be of on line via de website van de Vogelbescherming.


08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

mussen tellen....akkoord... ...maar het zijn toch altijd dezelfde mussen die in uw tuin komen.....

Gepost door: pepino | 16-04-05

Al twee kon onze kat er tellen !!
(en nu telt ze zelfs de pluimpjes, gedienstig als we zijn).

Gepost door: Ofanders | 16-04-05

Mussenteldag valt letterlijk en figuurlijk in het water De Nationale Mussenteldag 2005, die Vogelbescherming Vlaanderen gisteren had georganiseerd, is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Het was een koude, donkere en zeer natte dag en maar weinig mussen hebben van zich laten horen. De meeste vogels hadden bovendien hun veilige schuilplaats opgezocht en waren zo goed als onvindbaar. Bovendien was het voor de tellers evenmin aangenaam om in zo’n hondenweer op zoek te gaan naar Passer domesticus. Toch laten de initiatiefnemers van Vogelbescherming Vlaanderen de moed niet zakken, want 16 april was immers een symbolische teldag.

Huismussen kunnen nog geteld worden tot eind mei. Als het dus terug wat meer 'lente' wordt, kan een nieuwe poging worden ondernomen om mussen in kaart te brengen.

Veel gegevens over tsjilpende mussen zijn er dus niet binnen gekomen, althans niet via de website van Vogelbescherming Vlaanderen. In totaal stuurden 213 mussentellers hun resultaten digitaal door (geregistreerd tot middernacht, vermoedelijk sturen heel wat tellers hun gegevens alsnog door). De organisatoren verwachten ook nog heel wat gegevens via de post, want de leden van Vogelbescherming konden hun gegevens ook kwijt op een gedrukt formulier dat verschenen is in het driemaandelijkse tijdschrift 'Mens & Vogel'.

Naast het slechte weer was nog een andere factor verantwoordelijk voor het magere succes van deze mussenteldag. De media hebben – in vergelijking met vorig jaar – er minder aandacht besteed. Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat de berichtgeving rond het vinkendecreet van de afgelopen week er voor iets tussen zit...

Gepost door: Jantje | 17-04-05

De commentaren zijn gesloten.