12-04-05

Brandweer moet in twaalf minuten ter plaatse zijn

Alle Belgische brandweerkorpsen moeten de burgers in de toekomst kunnen waarborgen twaalf minuten na een noodoproep op de plaats van een brand te zijn.

 

Om dat te bereiken moet er een einde gemaakt worden aan het systeem van gemeentelijke brandweerkorpsen. Er moeten brandweerzones komen, naar het voorbeeld van politiezones. Dat besluit een commissie die in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael werd opgericht na de gasramp vorige zomer in Gellingen. Volgens de voorzitter van de Vlaamse brandweerfederatie vindt deze commissie dat de huidige Belgische brandweerorganisatie moet worden opgedoekt en dat er een einde moet komen aan de gemeentelijke autonomie.

 

Op die manier kan het meest nabije korps naar een brand vertrekken. Tussen een noodoproep en de aankomst bij de brandhaard zouden maximaal twaalf minuten mogen zitten: twee minuten om de noodoproep te verwerken, twee minuten voor het korps om zich klaar te maken en acht minuten om naar de brandhaard te rijden.

 

In elke brandweerwagen moeten ook minimum zes brandweerlui aanwezig zijn. En alle kazernes moeten op dezelfde manier worden uitgerust. Ons land telt ruim 5.700 professionele brandweerlieden en meer dan 12.000 vrijwilligers.


BrandweerVereniging Vlaanderen
Pompiers de Belgique


08:14 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.