08-04-05

Belgische delegatie aangekomen op Sint-Pietersplein

Elke buitenlandse delegatie kreeg van het Vaticaan vijf plaatsen om de plechtigheid bij te wonen, samen zullen de 200 delegaties dus met 1.000 mensen zijn.

 

Naast koning Albert II en koningin Poala, zijn ook premier Guy Verhofstadt, kamervoorzitter Herman De Croo en vice-premier Didier Reynders al ter plaatse. Zij zullen de vijf officiële plaatsen innemen die ons land heeft gekregen op de begrafenis van de paus.

 

Ook de Nederlandse premier Balkenende is al aanwezig voor de uitvaart. Het Huis van Oranje is het enige Europese vorstenhuis dat niemand naar de begrafenis van de paus heeft gestuurd.10:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Lichaam van de paus is bijgezet in crypte basiliek In Rome is de uitvaart van paus Johannes Paulus II beëindigd. De kist werd rond 14.20 uur bijgezet in de crypte van de basiliek. De totale duur van de begrafenisrituelen was bijna zeven uur. Het grootste deel werd ingenomen door de plechtigheid op het Sint-Pietersplein.

De plechtigheid werd voorgegaan door de deken van de kardinalen, de Duitse curiekardinaal Ratzinger. Hij hield een emotionele homilie, waarin hij terugblikte op het leven van de paus.

Ratzinger kreeg verschillende keren applaus. Hij ontroerde ook de mensen toen hij verwees naar de laatste keer dat de paus het "Urbi et Orbi" trachtte uit te spreken, op paaszondag. De massa scandeerde minutenlang dat paus Johannes Paulus II heilig zou worden verklaard.

Vanochtend werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de begrafenis. Het lichaam van de paus werd in een kist uit cipressenhout gelegd en zijn gezicht werd bedekt met een witte sluier.

Om 10 uur werd de houten kist met het lichaam van de paus onder luid applaus van de basiliek naar het Sint-Pietersplein gedragen. Nadat de kist was neergezet, kwam een processie van kardinalen uit de basiliek. Zij namen plaats achter de kist.

De paus is rond 14.20 uur bijgezet in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek. Maar wel pas nadat de houten kist geplaatst was in een zinken kist, die dan weer in een eiken kist werd gezet.

De kist kreeg een plaatsje rechts van het altaar, op 20 meter van het graf van Petrus, de allereerste paus. Vroeger lag paus Johannes XXIII daar begraven, maar die mag nu openlijk vereerd worden, want hij werd in 2000 zalig verklaard. Zijn lichaam krijgt een plaatsje in een glazen kist in de basiliek.

Gepost door: Jantje | 08-04-05

De commentaren zijn gesloten.