06-04-05

De gemeentebelastingen zijn aanzienlijk gestegen

Wonen in de Vlaamse gemeenten is de voorbije vijf jaar aanzienlijk duurder geworden. De gemeenten verlagen dit jaar wel licht de tarieven van hun twee voornaamste belastingen: de aanvullende personenbelasting (APB) op het inkomen en de onroerende voorheffing op eigendommen. Maar inwoners betalen toch veel meer dan in 2000.

Gemiddeld verlagen de Vlaamse steden en gemeenten dit jaar hun APB tot 7,16 procent. Het gemiddelde bedroeg vorig jaar nog 7,19 procent. In 2000 ging het nog om 6,59 procent.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ligt in 60 procent van de gemeenten de aanslagvoet hoger dan vijf jaar geleden. Hetzelfde verhaal gaat op voor de opcentiemen op de onroerende goederen.08:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Vlaamse gemeenten fiscaal duurder Tachtig procent van de inkomsten die de Vlaamse gemeenten uit belastingen halen, komen uit de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing. De lokale besturen zelf hebben de vrijheid de tarieven zelf te bepalen, al voorziet de hogere overheid wel sancties voor gemeenten die een te lage taks heffen.

Gemiddeld verlagen de Vlaamse steden en gemeenten dit jaar hun aanvullende personenbelasting tot 7,16%, waar het gemiddelde vorig jaar nog 7,19% bedroeg. Dat is echter geen reden tot juichen, want in 2000 bedroeg de belastingsvoet nog 6,59%, om de daaropvolgende jaren telkens te stijgen. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ligt in 60% van de gemeenten de aanslagvoet hoger dan vijf jaar geleden.

Voor de opcentiemen op de onroerende goederen is het verhaal identiek. Ook hier laten de Vlaamse gemeenten in 2005 het cijfer met een eenheid zakken van 1.305 naar 1.304, maar in 2000 bedroeg de gemiddelde aanslagvoet slechts 1.074 eenheden. De VVSG zegt dat in liefst 79% van de Vlaamse gemeenten meer belastingen worden betaald op eigendommen dan in 2000.

Worden de gemeenten gerangschikt op basis van hun belastingen, blijkt dat sommige aan de ene kant wel spotgoedkoop zijn, maar dat dan weer ruimschoots compenseren door de andere belasting hoog te leggen. Dat geldt in het bijzonder voor de kustgemeenten Knokke-Heist en Koksijde, de twee enige gemeenten in Vlaanderen die kunnen zeggen dat ze 0% personenbelasting heffen. Hun belastingen op de eigendommen, lees villa's, is dan weer ver boven het Vlaamse gemiddelde.

De Antwerpse gemeenten Aartselaar, Schilde en Zwijndrecht scoren in beide belastingsschalen goed en komen daarmee als een soort ,,Beste Koop'' uit de bus, al dient dat volgens de VVSG wel genuanceerd, omdat geen rekening wordt gehouden met andere belastingen die de gemeenten kunnen heffen. Borgloon, Sint-Amands en Riemst zijn de gemeenten met de hoogste personenbelasting, tenminste qua tarief. Zij rekenen negen procent aan.

Wie een eigendom heeft, is inzake belastingsschaal het beste af in het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem dat 600 opcentiemen aanrekent. De West-Vlaamse gemeenten Diksmuide en Alveringem zijn dan weer de duurste voor eigendommen, met 2.250 opcentiemen.

Gepost door: Jantje | 06-04-05

De commentaren zijn gesloten.