31-03-05

31 maart Equal Pay Day

In alle provincies voeren de socialistische vakbond en de vrouwenbeweging Zijkant donderdag actie tegen de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In Brussel werden symbolisch chocolademunten uitgedeeld, op deze zogenaamde Equal Pay Day. Uit cijfers blijkt dat vrouwen per uur 2,5 euro minder verdienen dan mannen. Het is de bedoeling dat Equal Pay Day jaarlijks wordt georganiseerd.

 

"Een vrouw moet een jaar en drie maanden werken om hetzelfde loon te krijgen als een man", klinkt het bij de actievoerders. "Daarom voeren we actie op 31 maart. Nu pas hebben we evenveel als mannen op 1 januari hadden."

14:37 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steeds meer Belgen laten zich genetisch testen

Het aantal genetische tests dat in ons land wordt uitgevoerd, is op 15 jaar tijd bijna verviervoudigd. Dat schrijft De Huisarts. Het aantal tests steeg van bijna 32.000 in 1989 tot 117.000 vorig jaar. De stijging wordt verklaard door de vooruitgang van de medische wetenschap.

 

Het aantal genetische tests stijgt omdat de medische mogelijkheden uitgebreid zijn en omdat het aantal kankerpatiënten stijgt.

 

Een genetische test kan aangeven of iemand meer risico loopt om een ernstige ziekte te krijgen. Alleen de Centra voor Menselijke Erfelijkheid, die verbonden zijn met de universitaire ziekenhuizen, mogen zo'n test uitvoeren. De test kost zo'n 275 euro en wordt terugbetaald door de ziekteverzekering.12:47 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veertig ton ‘gevaarlijk’ afval voor stadhuis van Brussel

Als ‘afvalsoldaten’ van een andere planeet staan de duizend Trash people van Ha Schult tot maandagavond 4 april kleurrijk te glimmen op de Grote Markt. Alhoewel de milieuartiest het graag anders wou, kunt u niet tussen de mangrote beelden flaneren. De Stad Brussel vindt de recyclagesculpturen ‘gevaarlijk’.

 

Met de recyclage van droog afval tot mannequins – ‘evenbeelden van de mens’ – wil de controversiële Duitse activist/artiest, het boegbeeld van de Action Art International, ons confronteren met de entartete consumptiemaatschappij.

 

Eerder zette Schult al een zee van provocerende Trash people neer op de Chinese Muur, bij het Rode Plein en de piramides van Gizeh. De Stad Brussel, die Schults installatieproject graag ontving, wou oorspronkelijk enkele rijen beelden ‘toegankelijk’ maken voor de passant. Maar uiteindelijk sluit een hekwerk de Trash people, die woensdagavond en -nacht geïnstalleerd werden, toch volledig af.  Verankering bleek te omslachtig, en een domino-effect bij de val van één pop van veertig kilo zou het afval ‘gevaarlijk’ hebben gemaakt voor de kunstliefhebbers-passanten.

 

Met een colonne van acht trucks, elk geladen met twee containers, kwam de Duitse afvalinvasie woensdag aan. Maandagavond 4 april (19 uur) laadt Schult zijn Trash people weer op.

 
Trash People Schult Grote Markt Brussel 2005

08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-05

'Nie zievere... Speile!' huldigt Raymond Goethals

 “Nie zievere... Speile!” Het is een van de vele legendarische uitspraken van Raymond Goethals. En tegelijkertijd ook de titel van de column die hij jarenlang samen met Alain Ronsse schreef voor de sportbladzijden van Het Laatste Nieuws. Een aantal van die spitante voetbalwijsheden werd nu samen met Goethals’ memoires gebundeld in een boek. Op zijn verzoek overigens, want den Tuuveneir was niet zo maar ijdel. Hij was ook bang. Bang om vergeten te worden, bijvoorbeeld. Vanaf deze week ligt hij in de boekhandel. En zo belandt hij ongetwijfeld waar hij thuishoort: op de hoogste schappen van de vaderlandse sportgeschiedenis.


De Tovenaar is dood, Leve de Tovenaar !


18:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

1.000 mannequins van afval op Grote Markt

Zo zal de Grote Markt er vanaf 31 maart uitzien.

 

Vanaf 31 maart maken duizend mannequins, gemaakt van afval, hun opwachting op de Grote Markt van Brussel. De beelden kaderen in een groot project waarmee de stad Brussel de lente wil inluiden.

  

De man achter het project is eerste schepen van Brussel, Henri Simons. Tussen 31 maart en 4 april laat hij de Grote Markt in Brussel bemannen door duizend mannequins. Die werden door de Duitse kunstenaar Ha Schult bedacht en gemaakt van afval.

 

Deze mannequins van afval reizen de wereld rond en stonden eerder al aan onder andere de pyramides in Cairo en op het Rode Plein in Moskou. Voor Brussel viel de keuze op de Grote Markt.

 

Volgens Simons is de rondreizende tentoonstelling eveneens een reflectie op onze manier van leven en op de consumptiemaatschappij. De mannequins zijn - in tegenstelling tot de koeien die eerder het stadsbeeld sierden - niet te koop en zullen later in andere steden opnieuw opduiken.


08:44 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-05

Brussels jaarrapport voedselveiligheid 2004 is er

visslaatjes zijn verraderlijk

 

De onderzoekers van het Brussels Intercommunaal laboratorium hebben het jaarrapport 2004 over de voedselveiligheid voorgesteld. De wetenschappers onderzochten stalen water, voedsel, dranken en lucht in de 19 Brusselse gemeenten.

 

Jaarraport voedselveiligheid 2004
 

Ten opzichte van 2003 is de kwaliteit van het water en de lucht in de Brusselse zwembaden er flink op vooruit gegaan. In 2003 was nog een kwart van de stalen chloramine, dat is de typische reuk van zwembaden, niet in orde, vorig jaar werd slechts acht procent van de stalen chloramine niet goedgekeurd.

 

De vissalade in het Brussels gewest doet het veel slechter. De onderzoekers ontdekten bij een aantal vissalades van een welbepaalde fabrikant de gevreesde salmonella-bacterie. Aan de basis van die salmonella lag industrieel eigeel dat besmet was met de bacterie.


17:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Henri d'Udekem d'Acoz geen burgemeester Poperinge meer

Christophe Dejaegher (31) vervangt Henri d'Udekem d'Acoz als burgemeester van Poperinge. Dat heeft het lokale partijbestuur van CD&V maandagavond beslist. De 71-jarige oom van prinses Mathilde had al enkele maanden geleden laten weten dat hij zijn burgemeestersambt voor bekeken wilde houden en meer tijd wil voor zichzelf en zijn aanstaande echtgenote.

 
Henri d'Udekem d'Acoz was sinds 1995 burgemeester van Poperinge. Vorig jaar liep hij een veroordeling op omdat hij als burgemeester zijn persoonlijke belangen liet meespelen in het onbewoonbaar verklaren van een woonhuis dat eigendom was van zijn broer Patrick.

De voorvaderen van Prinses Mathilde

13:55 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De kijker grondig bekeken op TV-Brussel

De studio van TV-Brussel

 

Ruim de helft van de kijkers van TV-Brussel is anderstalig. De meerderheid van hen zijn Franstaligen. Waarom die naar deze omroep kijken, wordt nu onderzocht. De eerste conclusies zijn nu al bekend.

 

Jonathan De Vos studeert communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel. Voor zijn afstudeerscriptie onderzoekt hij waarom de vele Franstalige kijkers van TV-Brussel precies naar die zender kijken. Het onderzoek is nog niet klaar. Toch heeft Jonathan al enkele eerste vaststellingen.

 

Jonathan De Vos: "Veel Franstaligen kijken naar TV-Brussel om hun Nederlands bij te schaven. Sommigen kijken wanneer ze een cursus Nederlands volgen. Anderen zeggen dat TV-Brussel dichter staat bij de mensen, dat het een vriendelijke zender is, vriendelijker dan Télé-Bruxelles."08:32 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-03-05

VRT begint de zoektocht naar "De grootste Belg"

Net als in de ons omringende landen gaat de openbare omroep op zoek naar "De grootste Belg", de "Belg die een uitzonderlijke en constructieve bijdrage heeft geleverd aan de Belgische samenleving of de mensheid". Op 24 november zal de winnaar van "De grootste Belg" bekendgemaakt worden tijdens de finale-uitzending op Canvas.

 

"De grootste Belg" is het nieuwste grote crossmediale project van de VRT. Zowel radio, televisie, on line (www.degrootstebelg.be) als de geschreven pers (De Standaard, Humo) nemen deel aan de zoektocht.

 

"We zoeken naar een man of vrouw die na 51 voor onze jaartelling in België is geboren of er gewoond en gewerkt heeft en een uitzonderlijke positieve bijdrage heeft geleverd aan onze samenleving of de mensheid", zegt Canvas-manager Johan Op De Beeck.

 

"Het project is veel meer dan een pop poll, nog belangrijker dan de uiteindelijke winnaar is het debat en de discussie over de verschillende kandidaten", aldus Op De Beeck


12:48 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Voetbalstages voor de jeugd in de paasvakantie

Vandaag begint de paasvakantie, dat is voor Brusselse sportclubs de ideale periode om voetbalstages te organiseren. Er zijn in de vakantie twee voetbalstages, één bij FC Brussels en één bij Anderlecht Promofoot.

 

De stages zijn bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 jaar tot 16 jaar jong. Ze moeten nog niet aangesloten zijn bij een voetbalploeg.

 

FC Brussels

De stage van FC Brussels vindt plaats van dinsdag 29 maart tot en met vrijdag 1 april. Er wordt verzamelen geblazen op de Sippelberg in Molenbeek.

 

Promofoot 

De stage van de Anderlechtse organisatie Promofoot is een week later, van maandag 4 tot vrijdag 8 april. Promofoot organiseert zijn stage op de terreinen van het Sint-Niklaas Instituut aan de Bergensesteenweg in Anderlecht.


In de coulissen van het Koning Boudewijnstadion
Wie zich altijd al heeft afgevraagd hoe de coulissen van ’s lands grootste stadion er wel mochten uitzien, wordt nu op zijn wenken bediend. Vanaf 30 maart is het Koning Boudewijnstadion voor iedereen toegankelijk, jong en oud, met een waar ontdekkingsparcours achter de schermen.

08:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-03-05

Belgen winnen met 4 -1 van Bosnië-Herzegovina

Het nationaal elftal heeft de cruciale wedstrijd in de WK-voorronde tegen Bosnië-Herzegovina gewonnen met 4 - 1. Met deze overwinning laait ook de hoop op deelname aan het WK in Duitsland weer op.

 

De match begon dramatisch voor de Belgen. Om te beginnen was er de falende geluidsinstallatie waardoor er geen volksliederen gespeeld werden. Enkele momenten later, 55 seconden na het begin van de match, was er meteen al een goal van Bajramovic. Het was Mpenza die op het kwartier na een mooie aanval gelijk maakte. België bleef de betere ploeg in de eerste helft en zag dat op slag van rust beloond met een goal van Daerden, nadat Mpenza even daarvoor al de paal had getroffen.

 

In een overtuigende tweede helft dikten Mpenza en Buffel met mooie goals de score aan tot 4-1. Woensdag spelen de Rode Duivels hun volgende kwalificatiewedstrijd, in San Marino.


Programma kwalificatieronde WK2006


22:47 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Het grootste binnenstedelijk evenementenplein van België

Paasklok legt grootste ei ter wereld in Sint-Niklaas.

 

Op 26 en 27 maart wordt de grootste markt van België opnieuw geopend. Met een nieuwe ondergrondse parking en veel nieuwigheden wordt deze aan het publiek voorgesteld.

 

Rond de opening van de markt wordt een zesdaags openingsfeest georganiseerd, met als blikvanger de bouw van het grootste paasei ooit, 8 m hoog, volledig bekleed met chocolade zeevruchten repen. Er is op paaszaterdag 26 maart gratis chocolade voor alle kinderen, die een tekening inkleuren. Ook een chocolademarkt, een paasboerderij met o.a. een chocoladefontein en heel wat paasfiguren en –animatie vullen die namiddag het plein.


08:44 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-03-05

Kwart van Belgen sterft zoals Terri Schiavo

Van het aantal sterfgevallen in België is 27 procent het gevolg van het stopzetten of niet opstarten van een medische behandeling, zoals het niet langer geven van voeding, leert een studie van de Vrije Universiteit Brussel.

 

Het onderzoek maakt deel uit van een bredere Europese studie en werd in ons land uitgevoerd door dokter Johan Bilsen, die aan de afdeling Medische Sociologie van de VUB verbonden is. De cijfers voor België zijn gebaseerd op een onderzoek van 1.577 medische beslissingen.

 

Doorgaans (in 42 procent van de gevallen) wordt beslist medicatie stop te zetten of niet op te starten. Daarna volgen het afkoppelen of het niet opstarten van vocht en voeding (20 procent), van beademing (9 procent) en van chemotherapie (9 procent).


Terri Schindler-Schiavo Foundation
08:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-03-05

Belgen kiezen massaal voor de zon in paasvakantie

De Belgen vertrekken met de paasvakantie massaal op reis. Omdat de veertiendaagse zo vroeg valt, nemen ze geen risico en kiezen voor zonzekere bestemmingen als Turkije, Marokko en Egypte. Maar ook citytrips en sneeuwvakanties blijken razend populair.

 

De paasvakantie wordt een toeristische topper. De touroperators melden een stijging van zowat tien procent van het aantal boekingen in vergelijking met vorig jaar.

 

Ook de hotels en appartementen aan de Belgische kust zijn zo goed als volgeboekt. In de Ardennen zijn er voor het paasweekend 10 procent minder reservaties in de gîtes en gastenverblijven tegenover vorig jaar.08:45 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-05

Europese Lentetop in Brussel is afgelopen

In Brussel zijn de 25 leiders van de Europese Unie dinsdag en woensdag bijeen voor een tweedaagse Lentetop. Ze hebben er dinsdagavond al de versoepeling van de begrotingsregels goedgekeurd. Daardoor mogen landen in slechte economische tijden een begrotingstekort hebben dat hoger is dan 3%. De EU-leiders bereikten ook een consensus over de omstreden Bolkestein-richtlijn (te herzien). Door die richtlijn kunnen werknemers makkelijker diensten verrichten in andere EU-landen. De laatste tijd was er erg veel kritiek op die richtlijn. Frankrijk, Zweden en ook België zijn tegen de richtlijn gekant.


De EU-leiders hebben de zogenoemde Lissabon-strategie om van de Europese economie de sterkste ter wereld te maken, wat bijgestuurd. De doelstellingen zoals een werkgelegenheid van 70 procent en veel meer innovatie blijven behouden, maar 2010 als streefdatum wordt losgelaten.


13:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Waterzuiveringsstation moet vis in Zenne brengen

Het zuiverings- station Noord zal volgend jaar in gebruik worden genomen. Prins Laurent bezocht het station gisterenmiddag naar aanleiding van Wereldwaterdag. Het station moet van de Zenne weer een propere rivier maken.

 

Elke dag werken er ongeveer vierhonderd vijftig mensen, sommigen noemen het zelfs de grootste werf van het land. De hele site beslaat zeven hectare. Het hele project kost 1,2 miljard euro, gespreid over twintig jaar.

 

In het zuiveringsstation zal het slib uit het vuile Zennewater gehaald worden. Dat slib wordt dan verder verwerkt tot zand en kan gebruikt worden voor wegenbouw of bakstenen. Het gezuiverde water vloeit opnieuw naar de Zenne en er zal genoeg zuurstof inzitten om weer leven te brengen.


10:22 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veertien Vlaamse kandidaten voor vijftiende kroontje

Voor de veertien Vlaamse en zes Waalse finalisten van de vijftiende editie van Miss Belgian Beauty wordt het een extra drukke campagne. Bovenop de goedgevulde agenda komen nog enkele extra jubileumactiviteiten: een reünie voor de 300 finalisten van de voorbije vijftien jaar, een reis naar Venezuela met de vijftien gekroonde Missen en een groots verjaardagsfeest in het casino van Oostende. Op 15 oktober zal in het casino van Knokke blijken wie de Limburgse Cynthia Reekmans opvolgt.


08:37 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-03-05

Sois belge mais tais-toi ?

In het kader van de officiële feestelijkheden rond de 175e verjaardag van België, organiseert de vzw BPlus een debat rond de analyse van “de Belgische institutionele chaos”. Meerdere thema’s komen aan bod : de economische kloof tussen Vlaanderen en Wallonië, de vooroordelen van de ene gemeenschap tegen de andere, of nog de toekomstperspectieven voor het federale België.

 

BPlus is een drukkingsgroep die beoogt het federale België te versterken in een geest van samenhorigheid en multiculturele solidariteit.


Het debat wordt gevolgd door een vragensessie met het publiek.

 

Datum    22 maart

Uur   20:00

Universiteit van Luik - Place du XX Août (Luik centrum) - zaal Gothot13:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Slechts 1 Belg op 5 werkt tot pensioen

Minder dan de helft van de Belgische mannen werkt nog wanneer hij op officiële pensioenleeftijd van 65 jaar zijn rustperiode opneemt. Bij de vrouwen is dat nog minder, namelijk 8,5 procent. Het is de eerste keer dat dergelijke precieze cijfers over de eindeloopbaan bekendraken.

 

De overgrote meerderheid van de Belgen zit in een of ander overgangsstelsel dat hen toelaat vroegtijdig de arbeidsmarkt te verlaten. De gemiddelde pensioenleeftijd in Vlaanderen ligt op 61,6 jaar. Dat is lager dan de officiële pensioenleeftijd omdat ambtenaren, militairen en leerkrachten bijvoorbeeld vroeger met rustpensioen kunnen gaan. Maar zelfs dan werkt liefst 61,4 pct van de Vlamingen niet meer aan de vooravond van zijn of haar pensioen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming (WAV) van de Vlaamse universiteiten. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van 2001.08:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-05

Brusselse brandweerman heeft rommeligste bureau

Het bureau van commandant Alain Gibson

 

De prijs van "Het rommeligste bureau van België 2005" gaat naar commandant Alain Gibson van de Brusselse brandweer. Hij wint een poetsbeurt door een professioneel schoonmaakteam en nieuwe bureaustoelen. De winnaar wordt ook een nieuwe manier van werken aangeleerd door het opleidingsbureau Time-Smart, de organisator van de wedstrijd.

 

Uit alle inzendingen maakte Time-Smart een selectie van de vijf meest rommelige bureaus. Uit die selectie koos de jury een winnaar. Volgens de jury is het bureau van commandant Gibson niet alleen rommelig, ook de vensterbanken, de vloer en de tafel zijn bedolven onder de paperassen. Gelukkig is het bureau niet groter en zijn er niet meer vensterbanken, zegt de jury, anders lag hier nog meer rommel.

 

Time-Smart zal Alain Gibson een nieuwe manier van werken en klasseren proberen aan te leren. Door een structuur in de dagelijkse routine te brengen, hoopt Time-Smart dat het bureau opgeruimd blijft en commandant Gibson zo zijn werk onder controle houdt.

 

Op de site van de wedstrijd konden de bezoekers stemmen. Het bureau met de meeste stemmen, won de publieksprijs. Die gaat naar loodgieter Jules Buisseret.
16:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21 maart - Internationale Antiracismedag

21 maart is al sinds 1966 de ‘Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie’. De Verenigde Naties roepen alle lidstaten op om deze dag in ere te houden.

 

Op 21 maart 1960 werd, in het Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid, een vreedzame demonstratie tegen het regime neergeslagen. Doden, gewonden en duizenden arrestaties waren het gevolg.


Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding vindt dat de overheid veel harder moet werken aan banenplannen voor allochtonen. De regering moet de bedrijven meer stimuleren, zelfs verplichten om allochtonen in dienst te nemen.


13:51 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Per boot dwars door de stad Brussel

Het nieuwe vaarseizoen van Brussels by Water heeft heel wat nieuwigheden en uitbreidingen in petto. Er wordt niet alleen frequenter gevaren, maar ook meer door het hartje van de stad.

 

Op 10 april organiseert Brussels by Water voor de tweede maal een grote vaar- en fietshappening om het nieuwe vaarseizoen feestelijk te openen. Vorig jaar lokte het evenement – ondanks het slechte weer – toch nog 3.500 geïnteresseerden, en dit jaar hoopt men dat aantal nog te verhogen.

 

Het Zeekanaal en de Haven van Brussel zullen opnieuw in het centrum van de belangstelling staan, en er zullen pendelboten ingelegd worden tussen Brussel, Vilvoorde, Grimbergen en Kapelle-op-den-Bos. Met een goedkope dagkaart (die maar twee euro kost) kunt u dan naar believen op- en afstappen, met of zonder fiets. De wandel- of fietstochten die u vervolgens maakt, zijn voor eigen rekening, maar er zijn wel kaarten beschikbaar.


09:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-03-05

Nuno voor België naar Eurovisiesongfestival

Nuno Guilherme de Figueiredo Resende, of kortweg Nuno, is door de kijkers van de Franstalige omroep gekozen om ons land te vertegenwoordigen op de 50ste editie van het Eurovisiesongfestival in Kiev. De 31-jarige Brusselaar bracht met veel overtuiging de bombastische ballade Le grand soir .

 

De finale van het Songfestival vindt plaats op 21 mei. Ons land moet door het tegenvallende resultaat van Xandee vorig jaar wel eerst in de voorronde van 19 mei aantreden.


22:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Christus op zijn muilezel dan toch in Brussel op Psalmzondag

In Oostende en Brussel is "De intrede van Christus te Brussel" van schilder James Ensor (1860-1949) uitgebeeld. De stoet hield ook halt in het Brusselse Bozar, waar het werk op de tentoonstelling "Visionair België" had moeten hangen. Het Getty Museum in Los Angeles wou het doek niet uitlenen.

 

De carnavaleske optocht is een antwoord op het ontbreken van "De intrede van Christus te Brussel" op de expo "Visionair België. C'est arrivé près de chez vous" in het kader van 175 jaar België.

 

De deelnemers aan de stoet namen vanochtend in Oostende de trein naar Brussel om rond te trekken in de Marollenwijk met Christus op een muilezel, net zoals dat is afgebeeld op het schilderij. "De intrede van Christus te Brussel" is een van de bekendste werken van Oostendenaar James Ensor.

 

In de optocht liepen ook visvrouwen uit Oostende mee, één van hen is Lydie Lus. Ze heeft Ensor nog in levende lijve gezien als hij ging wandelen op de dijk "met zijn kaantje (wandelstok) en z'n kapmantel en z'n hoed".


14:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Moslims in ons land trekken naar de stembus

De moslims in ons land kunnen vandaag gaan stemmen voor een nieuwe moslimraad. Daaruit wordt dan de Executieve samengesteld. Dat is het officiële aanspreekpunt voor de Belgische overheid voor alles wat de islamitische eredienst aangaat. Bijna 70.000 moslims hebben zich geregistreerd als kiezer.

 

Op 120 plaatsen, vooral moskeeën, kunnen de moslims vandaag hun stem uitbrengen op de kandidaten voor de moslimraad. Die raad zal een uitvoerend orgaan aanstellen, de moslimexecutieve.

 

Na de vorige verkiezingen, in '98, had de staatsveiligheid bezwaar tegen zowat een derde van de verkozenen. Bovendien rezen er problemen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen en verschillende leden stapten op.

 

De Executieve raakte in een impasse. Ook de aanstelling van twee bemiddelaars kon dat niet verhelpen. Minister van Justitie Laurette Onkelinx schreef uiteindelijk nieuwe verkiezingen uit. De huidige executieve vecht die beslissing aan bij het Arbitragehof.

 

Iedereen hoopt nu op een nieuwe start, maar een groot deel van de moslimgemeenschap vindt dat de overheid de Executieve te sterk stuurt. De moslimexecutieve moet imams en islamleerkrachten in ons land erkennen en werkingsmiddelen voor de moskeeën toewijzen.


11:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

D'Ieteren viert 200e verjaardag met expo

De Kever was de naoorlogse succesauto.

 

Volkswagen en D'Ieteren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De distributeur van de Volkswagengroep en Porsche viert zijn tweehonderdste verjaardag. Om dit te vieren is er nu een overzichtstentoonstelling van zes generaties D'Ieteren. Op de tentoonstelling staan ook een honderdtal oude wagens.

 

In 1805 begon de jonge wagenmaker Jean-Joseph D'Ieteren een bescheiden werkplaats in de Broekstraat, in het centrum van Brussel. Hij repareerde wielen van koetsen en karren, veel later kwamen daar auto's bij.

 

Tussen de twee wereldoorlogen liet Lucien D'Ieteren, de vierde generatie, het ambachtelijk werk voor wat het was. Het bedrijf specialiseerde zich sindsdien in de distributie en assemblage van auto's.

 

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zette de vijfde telg Pierre D'Ieteren een opmerkelijke stap. Hij onderhandelde met het Duitse Volkswagen en doet een gouden deal. D'Ieteren wordt de Belgische verdeler van de Kever, de succesauto van de jaren vijftig en zestig.

 

Nu staat Roland D'Ieteren, de zesde generatie, aan het hoofd van een gigantisch imperium. En de volgende generatie wordt reeds opgeleid. Want het bedrijf in de familie houden is belangrijk voor D'Ieteren.

 

De tentoonstelling over 200 jaar D'Ieteren loopt tot 6 juni, in de Maliestraat 50, 1050 Elsene
08:22 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-05

Europese vakbonden betogen in Brussel

In Brussel stappen vanmiddag naar verwachting zo'n 50.000 à 60.000 mensen op in een geheel van drie verschillende 'Euro-betogingen', waarvan de hoofdmanifestatie georganiseerd werd door het Europees Vakverbond. Er zijn delegaties van overal in Europa aanwezig.

 

Enkele duizenden jongeren zijn vanmiddag in Brussel als eerste opgestapt in een 'jongerenmars voor werk, gelijkheid en gratis onderwijs'. Het initiatief daartoe lag bij de jongerenbewegingen van de christelijke en socialistische vakbonden, zowel de nederlandstalige als franstalige vleugels, en bij een vijftigtal andere Belgische jongerenorganisaties.

 

Opgezweept door de muziek scandeerden de jongeren slogans zoals 'Waar zijn de 200.000 jobs' en 'Geen geld voor de oorlog in Irak, meer geld voor onderwijs'. Er werden borden en spandoeken meegedragen met boodschappen in de zin van 'Jongeren willen voltijdse jobs zonder beperking in de tijd'.

 

De hoofdbetoging die georganiseerd werd door het Europees Vakverbond, startte omstreeks 14 uur.


15:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Koning Boudewijnstadion open voor publiek

Voormalig Rode Duivel Georges Grün, wielerlegende Eddy Merckx, gewezen bondscoach/Rode Duivel Paul Van Himst en spurtbom Kim Gevaert hebben gisteren het kersverse ontdekkingsparcours in het Koning Boudewijnstadion voorgesteld.

 

Vanaf 30 maart 2005 zal de rondleiding een reis bieden door de roemrijke geschiedenis van het stadion en zullen onder andere de kleedkamers van de Rode Duivels geen verboden terrein meer zijn. Het parcours informeert liefhebbers eveneens over de prestaties die er door de jaren heen zijn neergezet.

 

De vier genoemde sportgrootheden zegden hun peter- en meterschap toe aan het project. Ze hebben elk een link met het stadion: Van Himst en Grün beleefden er heel wat intense voetbalmomenten, Gevaert schittert er op de Memorial Van Damme en de start- en aankomstplaats van de koppeltijdrit Grote Prijs Eddy Merckx bevond zich tot vorig jaar voor het stadion.08:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-05

Meer comfort in nieuwe trams

De nieuwe tram T3000

 

In Brugge werden bij constructeur Bombardier de nieuwe trams voor de MIVB voorgesteld. De nieuwe tram biedt meer comfort voor de passagier en bestuurder. Ze zijn langer en hebben dus een grotere capaciteit. Bovendien moeten ze voor minder overlast zorgen voor omwonenden.

 

Op 31 oktober 2003 bestelde de MIVB bij Bombardier in Brugge 46 nieuwe lagevloertrams ter waarde van 106 miljoen euro. De eerste gemonteerde tram wordt midden juli in Brussel verwacht. Na een reeks testen moet hij in 2006 inzetbaar zijn.

 

De nieuwe tram is tweeëndertig meter lang, dat is vier meter langer dan de trams die nu in Brussel rijden. Er komen zeventwintig trams van die lengte. Maar er komen ook negentien trams die drieënveertig meter lang zullen zijn.

 

Ontwerper Axel Enthoven haalde zijn inspiratie voor het design bij de Art Nouveau. Aan de buitenkant is de tram zilver en goud. De vormen zijn ronder.

 

Ook in het interieur zijn er veel Art Nouveau-invloeden met echte leren zetels en zijkanten in hout. Het stijlvol en luxueus interieur zou potentiële vandalen afschrikken. Die tonen volgens de ontwerper respect voor mooie zaken.


18:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bus 54 - nu ook in stripvorm

Halte aan het Beaulieukasteel voor het binnenrijden van Haren

 

Trolleybuslijn 54 – Machelen (Haren-Buda) – Vorst (Brussel) - Brusselse Trolleybus 54

 

In Brussel was dit vervoersmiddel niet echt lang in dienst. Dit vervoerssysteem werd in april 1939 in dienst genomen om de uitbating van een bijzondere lijn aan te kunnen. Met andere rijtuigen was deze uitbating onmogelijk of niet winstgevend. Na de tweede wereldoorlog was het duidelijk dat de mechanische ontwikkelingen van de andere vervoersmiddelen het einde van de trolleybus in Brussel (en ook in anderen steden) betekende, verdere argumenten voor de afschaffing waren de slijtage en de hoge uitbatingskosten. De laatste trolleybussen reden in februari 1964, toen vele tramlijnen afgeschaft werden en door bussen vervangen werden. Nu is de trolleybus niet meer dan een herinnering in de Europese hoofdstad.

 

Deze uitbating door trolleybussen zal toch sporen nalaten, niet in de stad, maar meer in gedachten. Veel mensen herinneren zich met plezier aan dit rijtuig. Persoonlijk heb ik in de begin periode van mijn studies aan de Normaalschool Karel Buls te Brussel nog gebruik gemaakt van deze trolleybus (1962).

 

De langste buslijn van Brussel, lijn 54, is vereeuwigd in stripvorm. De striptekenares Jean-Claire Lacroix gebruikte de bus als inspiratiebron voor stripreportages. Tot en met 28 maart hangt haar werk in de abdij van Vorst.

 

lees meer via reacties13:27 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |