28-03-05

VRT begint de zoektocht naar "De grootste Belg"

Net als in de ons omringende landen gaat de openbare omroep op zoek naar "De grootste Belg", de "Belg die een uitzonderlijke en constructieve bijdrage heeft geleverd aan de Belgische samenleving of de mensheid". Op 24 november zal de winnaar van "De grootste Belg" bekendgemaakt worden tijdens de finale-uitzending op Canvas.

 

"De grootste Belg" is het nieuwste grote crossmediale project van de VRT. Zowel radio, televisie, on line (www.degrootstebelg.be) als de geschreven pers (De Standaard, Humo) nemen deel aan de zoektocht.

 

"We zoeken naar een man of vrouw die na 51 voor onze jaartelling in België is geboren of er gewoond en gewerkt heeft en een uitzonderlijke positieve bijdrage heeft geleverd aan onze samenleving of de mensheid", zegt Canvas-manager Johan Op De Beeck.

 

"Het project is veel meer dan een pop poll, nog belangrijker dan de uiteindelijke winnaar is het debat en de discussie over de verschillende kandidaten", aldus Op De Beeck


12:48 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

VRT begint de zoektocht naar "De grootste Belg" "Antheunis versus Vermeersch gaf vuurwerk"

Een commissie van twintig "wijzen" heeft onder het voorzitterschap van professor Herman Balthazar een lijst van honderd namen opgesteld.

"De VRT heeft ons aangezocht om uit driehonderd mensen de belangrijkste honderd te selecteren. Het resultaat dat we geboekt hebben is geen perfect werk, maar een relatief evenwichtig compromis", aldus Balthazar.

"Je kan je voorstellen dat het een geanimeerd debat was. Aimé Antheunis en Etienne Vermeersch waren het niet altijd eens met elkaar", besluit Balthazar.

"Crossmediaal en participatie van het publiek"

De tweede fase van "De grootste Belg" is vandaag gestart. De website www.degrootstebelg.be is on line en op Radio 1 buigen Koen Fillet en Sven Spybrouck zich dagelijks over de lijst.

Tot 22 april kan het publiek elf nieuwe namen toevoegen aan de lijst van 100. De elf meest gekozen namen worden als publieksnominaties aan de bestaande lijst toegevoegd.

Eind april start fase drie, de verkiezingsronde van 111 naar 10 kandidaten. Het publiek kan tot midden mei stemmen via briefkaart, invulformulier of on line voor hun favoriete Belg.

Een standbeeld voor "De grootste Belg"

In de vierde en beslissende fase gaat de VRT in het najaar op zoek naar de enige echte grootste Belg. Het zwaartepunt ligt dan bij Canvas en bij de website.

"De uiteindelijke winnaar wordt getoetst op vijf selectievoorwaarden: genialiteit, internationale uitstraling, leiderschap, menslievendheid en moed", aldus Op De Beeck.

In de grote finale-uitzending op donderdag 24 november wordt uiteindelijk "De grootste Belg" bekendgemaakt. "Hij of zij zal letterlijk een standbeeld krijgen", besluit Op De Beeck.

Gepost door: Jantje | 28-03-05

nog een lijst! welke zin heeft zo iets?
pataten met appels vergelijken, kan men in het frans doen.
pater damiaan naast walter de buck, fabiola naast winnie de poeh,
dehaene en mijn buurmeisje, een cavia en een dino, een treinligger
keurig naast jantje den hoed, stop maar met onnozel te doen!

Gepost door: alvarez | 30-03-05

De commentaren zijn gesloten.