28-03-05

Voetbalstages voor de jeugd in de paasvakantie

Vandaag begint de paasvakantie, dat is voor Brusselse sportclubs de ideale periode om voetbalstages te organiseren. Er zijn in de vakantie twee voetbalstages, één bij FC Brussels en één bij Anderlecht Promofoot.

 

De stages zijn bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 jaar tot 16 jaar jong. Ze moeten nog niet aangesloten zijn bij een voetbalploeg.

 

FC Brussels

De stage van FC Brussels vindt plaats van dinsdag 29 maart tot en met vrijdag 1 april. Er wordt verzamelen geblazen op de Sippelberg in Molenbeek.

 

Promofoot 

De stage van de Anderlechtse organisatie Promofoot is een week later, van maandag 4 tot vrijdag 8 april. Promofoot organiseert zijn stage op de terreinen van het Sint-Niklaas Instituut aan de Bergensesteenweg in Anderlecht.


In de coulissen van het Koning Boudewijnstadion
Wie zich altijd al heeft afgevraagd hoe de coulissen van ’s lands grootste stadion er wel mochten uitzien, wordt nu op zijn wenken bediend. Vanaf 30 maart is het Koning Boudewijnstadion voor iedereen toegankelijk, jong en oud, met een waar ontdekkingsparcours achter de schermen.

08:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

In de coulissen van het Koning Boudewijnstadion Wie zich altijd al heeft afgevraagd hoe de coulissen van ’s lands grootste stadion er wel mochten uitzien, wordt nu op zijn wenken bediend. Vanaf 30 maart is het Koning Boudewijnstadion voor iedereen toegankelijk, jong en oud, met een waar ontdekkingsparcours achter de schermen.

Het ontdekkingsparcours op poten zetten heeft bijna een jaar geduurd, maar nu is het helemaal af. Met dit initiatief wil de stad Brussel het Koning Boudewijnstadion in de schijnwerpers zetten, dat zo stilaan het niveau van de grote Europese voetbalstadions evenaart. Want de voetbalstadions die een eigen museum hebben zijn niet meer te tellen en Brussel mocht niet achterblijven.

Het minste wat je kan zeggen is dat de opzet geslaagd is: het is een ‘levend’ museum, met veel technologische snufjes die de interactie met het publiek garanderen. Zo zijn er een zevental kleine schermen waar u op een speelse manier vragen kunt beantwoorden over het stadion en zijn verleden. Om deze technologie te gebruiken krijgt u aan de ingang een badge in het Nederlands, Frans of Engels en er wordt ook rekening gehouden met de leeftijd (kind of volwassene).

Walk of Fame

Het parcours begint met een Walk of Fame die zich op de esplanade bevindt. Hier zijn geen sterren te vinden zoals in Hollywood, wel gouden handdrukken. De recentste zijn die van Georges Grün, Paul Van Himst, Kim Gevaert en Eddy Merckx.

Daarna wordt de bezoeker meegenomen naar de perszaal, waar hij zelf plaats mag nemen achter de tafel en getrakteerd wordt op lichtflitsen en vragen van (fictieve) journalisten via twee luidsprekers. Er is werkelijk aan alles gedacht om het zo echt mogelijk te maken.

Voor de echte voetballiefhebbers is het hoogtepunt ongetwijfeld het bezoek aan de kleedkamer van onze nationale ploeg. Ook hier heeft men de realiteit zo dicht mogelijk willen benaderen, want de kleedkamer ligt vol met kledingstukken, handdoeken en allerhande sportproducten, alsof er echt een wedstrijd aan de gang is. Een leuk extraatje zijn de plakpagina’s uit de Panini-boekjes die aan de muur hangen. Het zal velen niet zonder nostalgie doen terugdenken aan de voorbije wereldbekertoernooien.

Ook in de kleedkamer kunnen de bezoekers op alle mogelijke vragen over de Rode Duivels antwoorden. Hierna krijgen ze de mogelijkheid om de kleedkamer van de trainer en het anti-dopinglokaal te bezichtigen. In dit laatste lokaal kan je luisteren naar getuigenissen, maar ook je eigen mening over doping achterlaten.
Net zoals de echte spelers kan je daarna het veld betreden, via de atletiekpiste. Dat wil zeggen, het grasperk betreden is verboden, maar de bezoeker mag er wel enkele stappen zetten. Dan volgt, na de veiligheidstoren te hebben bezocht, het vroegere lokaal van het Rode Kruis. In dit lokaal wordt het Heizeldrama van 1985 herdacht, met video- en geluidsfragmenten. De slachtoffers zijn op een bord vermeld en om dit drama te herdenken zal er eind mei op de esplanade van het stadion een sober standbeeld worden opgericht.

Communication Center

Het bezoek eindigt in het gloednieuwe Communication Center, een zaal gemaakt voor pers en publiek. Die werd volledig vernieuwd en bestaat uit zes grote tafels, die zowel dienen als uitstalkasten met videobeelden als werktafel voor de journalisten, die er hun laptops kunnen gebruiken. De kinderen kunnen zich bezighouden in de PlayStation-hoek.

Het parcours is geopend van woensdag tot zaterdag en is gesloten tijdens belangrijke evenementen. “We hopen op 10.000 bezoekers nog dit jaar en 25.000 per jaar vanaf 2007. Hoe sneller, hoe liever,” aldus Bertin Mampaka, schepen van Sport van de stad Brussel.

Of zoals sportjournalist Frank Raes het verwoordde: “In Spanje trekt het museum van FC Barcelona meer volk dan het Prado in Madrid. Dit zou een tendens kunnen zijn.” Het Paleis voor Schone Kunsten is gewaarschuwd.

Gepost door: Jantje | 28-03-05

De commentaren zijn gesloten.