25-03-05

Kwart van Belgen sterft zoals Terri Schiavo

Van het aantal sterfgevallen in België is 27 procent het gevolg van het stopzetten of niet opstarten van een medische behandeling, zoals het niet langer geven van voeding, leert een studie van de Vrije Universiteit Brussel.

 

Het onderzoek maakt deel uit van een bredere Europese studie en werd in ons land uitgevoerd door dokter Johan Bilsen, die aan de afdeling Medische Sociologie van de VUB verbonden is. De cijfers voor België zijn gebaseerd op een onderzoek van 1.577 medische beslissingen.

 

Doorgaans (in 42 procent van de gevallen) wordt beslist medicatie stop te zetten of niet op te starten. Daarna volgen het afkoppelen of het niet opstarten van vocht en voeding (20 procent), van beademing (9 procent) en van chemotherapie (9 procent).


Terri Schindler-Schiavo Foundation
08:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

een zeer moeilijke aangelegenheid Jan..... ....ik denk dat dit in de meeste gevallen geruisloos wordt opgelost....maar als je hoort dat die vrouw in een sub-coma ligt en dan laat uitdrogen.....heb ik toch mijn twijfels....als het toch moet gebeuren bestaan er andere middelen.....een massamoordenaar geven ze een spuitje en het is gebeurd....maar Jan....waar halen wij de pretentie om te beslissen over een leven ????? Zeer, zeer moeilijk.....grtjes.pepino.

Gepost door: pepino | 25-03-05

VS-comapatiënte Terri Schiavo is overleden Na een juridische en politieke strijd, is in de VS comapatiënte Terri Schiavo overleden. Haar voedingssonde werd 14 dagen geleden afgekoppeld. Haar dood werd bekendgemaakt door haar man. Schiavo verbleef in een ziekenhuis in Florida.

Op vrijdag 18 maart werd haar voedingssonde afgekoppeld. Dat gebeurde op verzoek van haar echtgenoot. Haar ouders waren het daar niet mee eens en daarop ontwikkelde zich in de VS een hevige strijd tussen voor- en tegenstanders van de situatie. De ouders kregen onder meer steun van veel ultra-conservatieven in de Verenigde Staten.

Er volgde een lange juridische strijd van de ouders, opdat hun dochter weer zou worden gevoed. De Republikeinen lieten zelfs een speciale wet goedkeuren. Telkens weer wezen de rechters het verzoek van de ouders af.

Gepost door: Jantje | 31-03-05

De commentaren zijn gesloten.