19-03-05

Europese vakbonden betogen in Brussel

In Brussel stappen vanmiddag naar verwachting zo'n 50.000 à 60.000 mensen op in een geheel van drie verschillende 'Euro-betogingen', waarvan de hoofdmanifestatie georganiseerd werd door het Europees Vakverbond. Er zijn delegaties van overal in Europa aanwezig.

 

Enkele duizenden jongeren zijn vanmiddag in Brussel als eerste opgestapt in een 'jongerenmars voor werk, gelijkheid en gratis onderwijs'. Het initiatief daartoe lag bij de jongerenbewegingen van de christelijke en socialistische vakbonden, zowel de nederlandstalige als franstalige vleugels, en bij een vijftigtal andere Belgische jongerenorganisaties.

 

Opgezweept door de muziek scandeerden de jongeren slogans zoals 'Waar zijn de 200.000 jobs' en 'Geen geld voor de oorlog in Irak, meer geld voor onderwijs'. Er werden borden en spandoeken meegedragen met boodschappen in de zin van 'Jongeren willen voltijdse jobs zonder beperking in de tijd'.

 

De hoofdbetoging die georganiseerd werd door het Europees Vakverbond, startte omstreeks 14 uur.


15:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Europese vakbonden betogen massaal in Brussel In Brussel is een Europese betoging voor meer werk en sociale zekerheid begonnen. De betoging is begonnen met een jongerenmars, daarna volgt een grote vakbondsbetoging en een optocht van de andersglobalisten. Alles samen zijn er naar schatting 50 à 60.000 deelnemers.

50 à 60.000 mensen uit alle hoeken van Europa trekken van het Brusselse Zuidstation naar het Noordstation. Ze komen op voor werkgelegenheid en sociale rechten en protesteren tegen de zogenoemde Bolkesteinrichtlijn. In de marge van de hoofdbetoging zijn er ook manifestaties van jongerenorganisaties en van andersglobalisten.

Er zijn spandoeken in alle talen, vaak in de trant van "Voor een sociaal Europa", "Tegen de richtlijn-Bolkestein" en "Openbare dienst en geen privé-winsten".

Volgende week vindt in Brussel de traditionele lentetop van de Europese Unie plaats. Staatshoofden en regeringsleiders zullen het dan onder meer hebben over de zogeheten normen van Lissabon om Europa tegen 2010 veel meer innovatie en veel meer concurrentiekracht te bezorgen.

De vakbonden vrezen dat dat alleen maar de rijken nog rijker zal maken en de gewone werknemer fors zal benadelen.

Ze verwijzen naar de veelbesproken Europese richtlijn-Bolkestein, die de grenzen moet opengooien voor dienstenbedrijven uit andere lidstaten. Zo zou een uitzendkantoor uit Litouwen hier mensen aan het werk kunnen zetten zonder alle Belgische normen te moeten naleven.

Volgens de vakbonden zal daardoor de kwaliteit van de gezondheidszorg, het onderwijs en andere overheidsdiensten, maar ook de privédienstverlening in het gedrang komen.

De Bolkesteinrichtlijn kan beter omschreven worden als de dienstenrichtlijn. Om een sterke economie te worden, zoals vijf jaar geleden in Lissabon is beslist, moet de Europese Unie volgens de richtlijn niet alleen een eengemaakte goederenmarkt zijn, maar ook een eengemaakte dienstenmarkt.

De dienstenrichtlijn van Bolkestein was een eerste poging om eenheid op de dienstenmarkt te creëren.

De Nederlander Frits Bolkestein is voormalig commissaris van Interne Markt. Hij stelde zijn richtlijn vorige lente voor en de commissie was er meteen voor gewonnen. Bij het Europees Parlement stuit de richtlijn op veel weerstand. Ook de vakbonden blijven de richtlijn op de korrel nemen.

Gepost door: Jan | 19-03-05

De commentaren zijn gesloten.