18-03-05

Bus 54 - nu ook in stripvorm

Halte aan het Beaulieukasteel voor het binnenrijden van Haren

 

Trolleybuslijn 54 – Machelen (Haren-Buda) – Vorst (Brussel) - Brusselse Trolleybus 54

 

In Brussel was dit vervoersmiddel niet echt lang in dienst. Dit vervoerssysteem werd in april 1939 in dienst genomen om de uitbating van een bijzondere lijn aan te kunnen. Met andere rijtuigen was deze uitbating onmogelijk of niet winstgevend. Na de tweede wereldoorlog was het duidelijk dat de mechanische ontwikkelingen van de andere vervoersmiddelen het einde van de trolleybus in Brussel (en ook in anderen steden) betekende, verdere argumenten voor de afschaffing waren de slijtage en de hoge uitbatingskosten. De laatste trolleybussen reden in februari 1964, toen vele tramlijnen afgeschaft werden en door bussen vervangen werden. Nu is de trolleybus niet meer dan een herinnering in de Europese hoofdstad.

 

Deze uitbating door trolleybussen zal toch sporen nalaten, niet in de stad, maar meer in gedachten. Veel mensen herinneren zich met plezier aan dit rijtuig. Persoonlijk heb ik in de begin periode van mijn studies aan de Normaalschool Karel Buls te Brussel nog gebruik gemaakt van deze trolleybus (1962).

 

De langste buslijn van Brussel, lijn 54, is vereeuwigd in stripvorm. De striptekenares Jean-Claire Lacroix gebruikte de bus als inspiratiebron voor stripreportages. Tot en met 28 maart hangt haar werk in de abdij van Vorst.

 

lees meer via reacties13:27 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Jean-Claire Lacroix Tien jaar lang maakte Jean-Claire Lacroix stripreportages voor de voormalige stripbijlage Le 7eme Soir. Tijdens de vele uren die ze op de bus doorbracht, had ze altijd een notitieboekje bij de hand. Ze leerde een paar medereizigers kennen die haar anekdotes over de bus vertelden. Zo kwam ze op het idee om stripreportages te maken. “Ik baseerde me op verhalen over Vorst van Le Soir-journalist Jean d’Osta, ook wel bekend als Jef Kazak, en op anekdotes die mensen me op de bus vertellen.” Lacroix schuimde ook bibliotheken af om meer te weten te komen over de soms monumentale gebouwen die op het traject liggen. “Maar ik laat ook mijn fantasie werken,” zegt ze. In de reportages worden fictie en non-fictie van elkaar gescheiden door een verschillend lettertype.

Gepost door: Jantje | 18-03-05

De 54ste halte 53 haltes heeft de buslijn 54, die reizigers van Machelen tot het centrum van Vorst vervoert. Op het traject liggen heel wat bezienswaardigheden, zoals het Beaulieukasteel, en op Hoogtepunt 100 krijg je ook een prachtig uitzicht over de stad. Jean-Claire Lacroix nam de bus jarenlang om naar haar werk te gaan. Het kronkelparcours intrigeerde haar. “Van de 54 zeggen ze dat als je met melk opstapt in Sint-Denijs, je in Machelen met boter uitstapt.”

Over al de haltes van de 54 is er nu een reportage. Ook de Zenne, die ongeveer parallel loopt met het 54-traject, komt aan bod. Het stuk Zenne dat door Vilvoorde loopt, is in het kunstboek van Lacroix de denkbeeldige 54ste halte. Al de reportages bundelde ze in een boek, Parcours 54 – Le bus qui en savait trop.
Van het boek zijn slechts een symbolische 54 exemplaren gedrukt en het is door de hoge prijs van 250 euro vooral voor verzamelaars bedoeld. Maar wie de tekeningen toch wil bewonderen, kan tot en met 28 maart gratis terecht in de abdij van Vorst (Sint-Denijsplein 9).

Gepost door: Jantje | 18-03-05

De commentaren zijn gesloten.