11-03-05

België richt dienst op tegen terroristische dreiging

In Spanje en elders in de wereld is er vijf minuten stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004

 

De regering gaat een nieuwe centrale dienst oprichten die terroristische dreigingen moet analyseren. Dat heeft premier Guy Verhofstadt bekendgemaakt naar aanleiding van de Europese antiterreurdag.

 

In ons land zijn er in totaal 123 terrorismedossiers opgesteld. Er zitten ook 23 personen in de gevangenis voor terrorisme, zei de eerste minister.

 

Het gaat niet alleen om lopende, maar ook afgehandelde dossiers, zoals de zaak-Trabelsi en Maroufi. Er zitten in België 23 terreurverdachten en veroordeelden opgesloten.

 

De regering gaat een nieuwe dienst oprichten die terroristische dreigingen moet analyseren. De dienst krijgt de naam CODA mee, Coördinatie-Orgaan voor DreigingsAnalyses.

 

De dienst zal bestaan uit een zeventigtal personeelsleden, onder meer afkomstig van Buitenlandse Zaken, het federaal parket en de veiligheidsdiensten.


19:20 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Onze regering heeft sinds 11 maart vorig jaar niet stil gezeten meldt Verhofstadt. De eerste minister wijst erop dat ons land al heel wat maatregelen heeft genomen sinds de aanslagen van 11 maart in Madrid vorig jaar.

Zo is het Europees aanhoudingsbevel van kracht. Er bestaan sinds begin dit jaar ook onderzoeksteams van Belgische en buitenlandse speurders. Ook zijn er zowel bij het gerecht als bij de politie extra mensen in dienst genomen in verband met mogelijke terroristische dreigingen.

Bovendien buigt het parlement zich binnenkort over het wetsontwerp om de staatsveiligheid toe te laten telefoongesprekken af te luisteren, aldus Verhofstadt.

Gepost door: Jantje | 11-03-05

Dertig procent Vlamingen verwacht terroristische aanslag Een jaar na de 11M-aanslagen in Madrid is terrorisme duidelijk geen ver van mijn bed show meer in ons land. Dertig procent van de Vlamingen denkt dat we een terroristische aanslag moeten verwachten. Ongeveer vijftien procent van de Vlamingen is angstiger in publieke plaatsen.

"Ondanks de afwezigheid van aanslagen in België is een aanzienlijk deel van de Vlamingen bezig met terroristische dreigingen", concludeert professor communicatiewetenschappen Gino Verleyen van de Universiteit Gent op basis van een representatieve pilootstudie bij 1000 Vlamingen eind 2004. De studie kwam er op vraag van de Navowerkgroep 'sociaal psychologische gevolgen van terrorisme'.

Die Navowerkgroep wilde een meetinstrument uitwerken om te peilen naar de psychologische weerbaarheid van mensen ten opzichte van terrorisme. Iemand is weerbaar voor zulke dreiging, als hij de risico’s daarop realistisch kan inschatten en als hij na een incident weer vrij snel zijn leven kan hervatten. "Er was nood aan een instrument om te kijken hoe mensen reageren bij een aanslag, maar ook aan een barometer om te kijken hoe mensen zich gaan gedragen bij de dreiging ervan", aldus Verleye.

De Vlaamse resultaten verrasten Verleye zelf. "Kennis is vrij doorslaggevend voor iemands weerbaarheid. Hoe meer je erover weet, hoe juister je de dreiging kan inschatten. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een klankbord of een sociaal netwerk waar iemand terecht kan om zijn informatie te toetsen, cruciaal." Inzake kennis over terrorisme scoorden de Vlaamse ondervraagden met een gemiddelde score van 65 procent op een test vragen vrij goed.

Gepost door: Jantje | 12-03-05

De commentaren zijn gesloten.