08-03-05

Made in Belgium - expo is XXL - van 8/3/2005 -15/09/2005

Een tentoonstelling die start met de reconstructie van De stomme van Portici en na een parcours van 2 kilometer en vierduizend artefacten eindigt met een frituur. Dat is Made in Belgium, de blockbuster voor 175 jaar België.

 

Made in Belgium is een pantheon, een overzicht van wat de beste Belgen in binnen- en buitenland hebben gepresteerd. De duizenden objecten zijn verspreid over vijf verdiepingen van het Dexia Art Center in hartje Brussel. Het gaat van Ambiorix tot K3 via Maria Van Bourgondië, Keizer Karel, Albert I, Eddy Wally, Justine Henin, Suske en Wiske, Rubens, Brel, Simenon, Horta en Magritte.

 

De schier eindeloze stoet Belgen wordt onderverdeeld in twaalf thema's. Kwestie van deze gigantische tentoonstelling te kunnen verteren. 'Vrijheden', het eerste thema, is een overzicht van de Belgische geschiedenis. Er staat een buste van Julius Caesar, die 'ons' "de dappersten" heeft genoemd. Er hangt een indrukwekkende wapenuitrusting van Filips De Schone, koning van Frankrijk, die Vlaanderen wilde annexeren maar in 1302 (voorlopig) werd verslagen. In enkele zaaltjes gaat het van Karel V en zijn Gulden vlies-mantel tot de weerstander tegen de nazi’s. Het is geschiedenis met zevenmijlslaarzen.

 

De tentoonstelling "Made in Belgium" is de parel op de kroon van 175 jaar onafhankelijkheid van België. Dit topevenement van 2005 wordt een uitstalraam voor Belgen die een grootse retrospectieve verdienen op historisch, economisch, sociaal, cultureel en sportief vlak. Het heden en de toekomstperspectieven worden evenmin vergeten. Deze tentoonstelling staat onder de hoge bescherming van Zijne Majesteit de Koning en kan rekenen op de steun van de verschillende overheden van het land en op het partnerschap van tal van privé-bedrijven die trots het label "Made in Belgium" opeisen.


08:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.