08-03-05

8 maart - Internationale Vrouwendag

Vandaag zal de Wereldvrouwenmars een "Vrouwencharter" bekendmaken. Dat is een soort van universele verklaring van de rechten van de vrouw. In het document wordt geijverd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen en solidariteit, vrijheid, gerechtigheid en vrede.

 

De Wereldvrouwenmars is een beweging die wereldwijd 5.600 vrouwenbewegingen telt, waarvan 180 in België. Vandaag is in Brazilië een estafettemars vertrokken die tot 17 oktober heel de wereld rondtrekt om het charter te verspreiden.

 

In België zijn er van 4 tot 13 maart verscheidene marsen om het initiatief te ondersteunen. De twee grote vakbonden ACV en ABVV zullen deelnemen aan die marsen.


09:56 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Internationale Vrouwendag Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

Gepost door: Jantje | 08-03-05

De commentaren zijn gesloten.