04-03-05

Onderzoek naar financiële wanpraktijken Sabam

Het gerecht heeft huiszoekingen gehouden bij de auteursrechtenvereniging Sabam. Er loopt een onderzoek naar financieel gesjoemel. Het gerecht heeft aanwijzingen dat een deel van de auteursrechten die Sabam int, niet zijn uitgekeerd aan componisten, schrijvers en uitgevers. Sabam zelf zegt dat het niets te verbergen heeft en goed meewerkt aan het onderzoek.

 

De bal ging in januari vorig jaar aan het rollen nadat een componist een klacht had ingediend omdat hij niet genoeg auteursrechten zou hebben gekregen.

 

Het gerecht startte een onderzoek naar de geldstromen van en naar Sabam en een vzw van die vereniging, de Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS). Die vzw is een soort hulpfonds voor gepensioneerde artiesten of artiesten in moeilijkheden.
 

SABAM is een collectieve beheersvereniging en, voor alle duidelijkheid, een privé-bedrijf. Ze is dus geen ministerie of een semi-overheidsbedrijf. Sabam heeft tot doel het innen en verdelen, administreren en beheren van alle auteursrechten in België en in de andere landen waar wederkerigheidsovereenkomsten zijn gesloten.

16:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Sabam ontkent fraude Organisatoren begrijpen niet hoe auteursvereniging tarieven berekent

,,Het gerecht moet de handel en wandel van Sabam eens goed binnenstebuiten keren. Dan zullen wij eindelijk begrijpen in welke zakken onze betalingen terecht komen'', zegt Roland Moerkerke van 'tBrugs Narrenschip. Het Brusselse gerecht heeft huiszoekingen laten uitvoeren bij Sabam. Johan Verminnen, directielid van Sabam, zegt dat er van fraude geen sprake is.

De Brusselse onderzoeksrechter Lugentz heeft vijf huiszoekingen laten uitvoeren in de kantoren en bijzetels van auteursvereniging Sabam. Deze gerechtelijke actie kwam er na een klacht van de Franstalige componist Philippe Delhaye. Hij maakte intromuziekjes voor de zender RTBf, maar vond dat Sabam hem veel te weinig auteursrechten betaalde. Delhaye probeerde eerst via de burgerlijke rechtbank zijn gelijk te halen. Die gaf hem ongelijk. Daarom diende hij zopas een klacht in bij de onderzoeksrechter.

De speurders van de federale recherche zoeken vooral uit waarom Sabam er een aparte vzw op nahoudt waarin 10 procent van alle inkomsten worden beheerd. Deze vzw heet Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS). Het gerecht gaat alle in- en uitgaande geldstromen van Sabam naar KOHS na. De huiszoekingen zouden aanwijzingen van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en fiscale fraude bij die KOHS aan het licht hebben gebracht.

,,Het gerecht heeft verscheidene documenten in beslag genomen en Sabam werkt mee met het onderzoek'', zegt de woordvoerder van Sabam, Thierry Dachelet. Een aantal directieleden van Sabam zijn ondervraagd, maar voorlopig is niemand in verdenking gesteld.

,,Untouchables''

Sabam heeft vrijwel een monopolie in België opgebouwd en dat is te merken aan de klantvriendelijkheid van de Sabam-inspecteurs.

Daarvan kan Roland Moerkerke van 't Brugs Narrenschip meepraten. Hij heeft een brief naar minister Anciaux gestuurd, omdat hij dit jaar bijna dubbel zoveel moet betalen aan Sabam.

,,Wij organiseren jaarlijks zes voorstellingen van onze revue. Sabam stuurde mij vorig jaar een factuur van 1.325 euro. Dit jaar stuurt Sabam mij een factuur van 2.552 euro, ook voor zes voorstellingen. Leg mij dat eens uit'', zegt Moerkerke.

De ondoorzichtigheid van de Sabam-werking is al lang een doorn in het oog van veel mensen. Zo ook van Bart Caron, Vlaams parlementslid voor Spirit. ,,Het parlement heeft een wetsontwerp klaar om de controle en de transparantie van beheersvennootschappen zoals Sabam te verhogen. De agenten van Sabam gedragen zich vaak als untouchables . Zij leggen nooit uit hoe zij hun tarieven berekenen. Dat stoot de organisatoren tegen de borst. Daarmee zeg ik niet dat Sabam fraudeert. Dat kan alleen het gerecht nagaan.''

Artiest Johan Verminnen is voorzitter van de beroepsvereniging van muzikanten ZAMU. Hij is ook één van de directieleden van Sabam.

,,Sabam zal bij de organisatoren nooit een populaire vereniging worden. Elke artiest die lid is van Sabam, krijgt duidelijk uitgelegd hoe de inkomsten van Sabam worden verdeeld. Ook de stortingen van Sabam aan haar vzw KOHS staan in de contracten duidelijk uitgelegd en hebben niets met fraude te maken. Ik heb vertrouwen in de directie en de werking van Sabam. Aanstaande dinsdag op de directieraad hoop ik van hen de juiste informatie te krijgen over dit gerechtelijke onderzoek.''

Gepost door: Jantje | 05-03-05

Sabam deelt 126 miljoen euro uit Elke radiozender, elke organisator van fuiven, concerten of theaterstukken moet een auteursrecht betalen aan de auteur. Sabam int, beheert en betaalt deze rechten uit aan de artiesten, kunstenaars of muzikanten. In 2003 draaide Sabam een omzet van 126 miljoen euro. Bij de Belgische groepen kreeg Hooverphonic vorig jaar de grootste Sabam-betaling. Clouseau was tweede.

Sabam heeft internationale overeenkomsten, zodat ook buitenlandse artiesten hun deel van het Belgische auteursrecht krijgen. Het aandeel van Belgische artiesten in de uitbetalingen daalt jaarlijks. In 2002 bleef 16 procent van de koek in België, in 2003 was dat aandeel gedaald tot 14 procent.

Een nieuwe markt voor Sabam zijn de auteursrechten op de ringtones voor de gsm. Vorig jaar werden voor 6,7 miljoen euro muziekjes voor de zaktelefoon gedownload. De componisten van de ringtones krijgen via Sabam hun ,,intellectuele loon'' uitbetaald.

Gepost door: Jantje | 05-03-05

De commentaren zijn gesloten.