01-03-05

De weerkundige lente begint vandaag

Het koude weer doet het niet vermoeden, maar vandaag begint eigenlijk de weerkundige lente. Die valt elk jaar op dezelfde dag, in tegenstelling tot de astronomische lente.

 

De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Dat betekent dat de astronomische lente elk jaar een andere begindatum kan hebben. Dit jaar begint de lente op 20 maart, om precies te zijn op 13.33 uur, als de zon precies boven de evenaar staat.

 

Weerkundigen over de hele wereld hanteren om praktische redenen een andere afspraak. Zij beschouwen drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen. Zo kunnen makkelijk klimatologische gemiddelden worden berekend, over de jaren heen.

 

Week lang vorst en sneeuw

 

Het blijft bitter koud tot 10 maart. De weerkundige lente gaat van start met sneeuw op een bevroren ondergrond. Vanochtend mag een zware verkeerschaos verwacht worden.

 

De meeste computermodellen zijn het met elkaar eens: het blijft de komende dagen sneeuwen in ons land. Volgend weekend warmt het lichtjes op, maar daarna wordt het weer kouder door een barre oostenwind.

 

In de Ardennen blijft het nog minstens twee weken echt winter. In Elsenborn verwacht men temperaturen tot -20 graden. Boven de vierhonderd meter ligt nu tot een halve meter sneeuw, en daar kan nog een twintigtal centimeter bij komen. Ook in Vlaanderen blijft het vooral 's nachts vriezen. Maar overdag klimmen de temperaturen de meeste dagen boven het vriespunt, waardoor wellicht weinig zware verkeersproblemen opduiken.

 

Koninklijk Meteorologisch Instituut van België

07:48 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.