01-03-05

Belg gokt steeds meer op voetbalwedstrijden

Gokken op sportmatchen is in België aan een opmars bezig.

 

Steeds meer Belgen gokken op sportwedstrijden en vooral op het voetbal. De bookmaker-bedrijven staan te trappelen om die uiterst winstgevende markt aan te boren. Voorlopig kan dat wetteloos gebeuren want in ons land oefent geen enkele instantie daarop controle uit.

 

Het gevolg is dat er geen preventie van gokverslaving plaatsvindt, geen bestrijding van fiscale fraude en dat de belangen van de consument niet worden beschermd. Nu ook de Britse wedgigant Stanleybet sinds januari op de Belgische markt speelt en het Europese recht aan zijn kant heeft, escaleert de zaak.


09:22 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Gokken op voetbal wetteloos Steeds meer Belgen gokken op sportwedstrijden en vooral op het voetbal. De bookmaker- bedrijven staan te trappelen om die uiterst winstgevende markt aan te boren. Voorlopig kan dat wetteloos gebeuren want in ons land oefent geen enkele instantie daarop controle uit.

De sector heeft dringend behoefte aan juridische omkadering

De Kansspelcommissie zelf kan niets doen. Doordat de wetgeving op weddenschappen, kansspelen en loterijen enorm versnipperd is, strekt de bevoegdheid van de commissie zich maar uit over een beperkt deel van de kansspelmarkt, met name automaten en casino's. Sportweddenschappen vallen volgens een wet uit 1963 onder de minister van Sport. Sinds de federalisering zijn dat er twee, een voor elke gemeenschap. In Vlaanderen moet Bloso in principe toezicht houden. Maar Bloso kan die functie niet uitoefenen omdat de ruim veertig jaar oude wet op een ander soort weddenschappen slaat dan wordt aangeboden door bedrijven als Bingoal, Mr. Bookmaker, Ladbroke's, Belgabet, Masterbet, Eurobet en nu ook het ambitieuze Stanleybet. In deze markt gaat in België zo'n 400 miljoen euro om.

In de Kansspelcommissie zijn zes ministeriële kabinetten vertegenwoordigd. Zij zijn allemaal op de hoogte van de problematiek. Maar geen enkele minister voelt zich geroepen het probleem aan te pakken. Ook in het parlement heerst daar weinig animo voor.

De sector zelf is vragende partij voor een wettelijke omkadering. Bonafide bedrijven als Stanleybet willen niet geconfronteerd worden met dubieuze praktijken of rechtsonzekerheid. Het is al voorgevallen dat bedrijven zich op allerlei kleine lettertjes baseren om geen winst te hoeven uitkeren aan de gokkers.

Gepost door: Jantje | 01-03-05

dat is juist het grote probleem..... Jan, in dat klein landje.....dat er zovele ministers dezelfde bevoegdheid hebben....en nu het meest belachelijke....80% van de mensen liggen niet wakker van het communotaire, maar wel van hun job!!!Ik heb nog NOOIT één van die partijen over een job horen klappen, integendeel.En de F.D.F.ers moogt je ook ratten....jongens toch. Jan,wij weten beter hé!!grtjes.pepino.p.s. en die paar leugenachtige blogs......erg!

Gepost door: pepino | 01-03-05

De commentaren zijn gesloten.