28-02-05

Robert Waseige traint FC Brussels

Robert Waseige (65) is de nieuwe coach van het noodlijdende FC Brussels. Dat bevestigt de club op haar website. De 65-jarige Waseige volgt Emilio Ferrera op, die op 19 februari moest opstappen.

 

Waseige trainde tot 2002 de Rode Duivels. Nadien was hij trainer van Standard en Charleroi en werkte hij als bondscoach van Algerije.

 

FC Brussels staat momenteel, na 23 speeldagen, achttiende met 17 punten, één punt minder dan KV Oostende en Bergen. Germinal Beerschot en Sint-Truiden tellen elk 20 punten.

 

Waseige krijgt niet de makkelijkste wedstrijd als eerste opdracht mee. Zaterdag trekt hij met de rode lantaarn naar Club Brugge, met 60 punten de ongenaakbare leider in de vaderlandse competitie.


Ondanks zijn gezegende leeftijd is hij nog altijd zo fris als een konijn op de plein!


18:55 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europa moet criminele motorbendes oprollen

,,Motorbendes zoals The Outlaws en The Hells Angels zijn criminele organisaties. Daar bestaan genoeg bewijzen van. We moeten die bendes eindelijk eens op internationale schaal - en niet langer lokaal - aanpakken.'' Dat zegt de veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt.

 

Na de veroordeling van Mechelse Outlaws wegens moord, gaan steeds meer stemmen op om dergelijke motorclubs als organisatie te vervolgen, maar dat is in nog geen enkel land gelukt.

 

The Hells Angels, The Outlaws, The Bandido's, ze gaan er allemaal prat op dat ze one-percenters zijn: dat ene procentje van motorrijders dat zichzelf boven de wet plaatst. Volgens rapporten van de Europese Unie en de Verenigde Naties bestaan er duidelijke aanwijzingen dat de motorbendes criminele organisaties zijn die onder meer betrokken zijn bij drugshandel, mensenhandel en wapenhandel.


Outlaws mc Belgium

15:10 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Originele Kuifje-plank van Hergé geveild

In de Galerie Moderne in Brussel is zondag een originele plank van Hergé geveild voor 80.000 euro. Door de bijkomende kosten, moest de koper uiteindelijk 102.000 euro voor de plank neertellen.

 

Zondag werd in Galerie Moderne in Brussel een plank uit het Kuifje-album 'De scepter van Ottokar' uit 1939 geveild. De plank is uitgevoerd in Chinese inkt en verfraaid met blauwe aquarelverf. De plank werd voor een bedrag van 80.000 euro geveild.

 

De verkoop van de plank is uniek voor België omdat er in de hele wereld slechts dertig dergelijke planken van Hergé zijn.

 
Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
meer over Kuifje

Blik in het verleden - 28 februari 1957

 

Eerste gag van Guust Flater in Robbedoes.

 

Guust Flater is ontsproten uit het inventieve brein van André Franquin (1924-1997). Hij verschijnt voor het eerst in het blad "Robbedoes" op 28 februari 1957. Van bij de eerste plaat heeft Guust Flater de onvermijdelijke neiging om allerlei catastrofes uit te lokken. Guust Flater, de werkschuwe en onhandige antiheld die met de gekste uitvindingen voor de dag komt, wordt snel één van de grote stripfiguren.

In "Robbedoes" en daarna in de albums vertelt Franquin de lachwekkende fratsen van zijn lievelingsheld, die zowel groot als klein weet te bekoren. 


11:07 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Koude is vooral een probleem voor de daklozen

Het koude winterweer is een nachtmerrie voor de daklozen in ons land. Vooral in de steden worden extra opvangplaatsen gecreëerd. In Brussel zitten alle centra voor daklozen al vol. Ook enkele ziekenhuizen vangen de mensen tijdelijk op. Het probleem kan binnenkort nog groter worden, want bepaalde centra zijn maar open tot midden maart.

 

Het was vannacht de koudste nacht tot nog toe van de winter. Ook nu vriest het nog overal. In Brasschaat, in de provincie Antwerpen, worden zelfs temperaturen opgetekend tot min elf graden. De volgende dagen gaat het bovendien hevig sneeuwen.

 
www.daklozen.be
Poverello


08:51 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-02-05

Een recordopkomst voor de nationale wandeldag

Een kleine 20.000 wandelaars namen vandaag deel aan de nationale wandeldag. Dat is een recordopkomst. De weergoden waren de organisatoren van de nationale wandeldag vandaag gunstig gezind. Dat is een record, aldus de wandelsportfederatie Aktivia.

 

Op vier plaatsen in Vlaanderen konden deelnemers kiezen tussen wandelingen van vijf tot drieëndertig kilometer. Het initiatief ging uit van de plaatselijke wandelclubs.

 

De meeste deelnemers daagden op in Oost-Vlaanderen: er werden meer dan 6.000 wandelaars geteld. Ook in West-Vlaanderen lag het aantal deelnemers hoog. In Vlaams-Brabant en Antwerpen gingen bijna 8.000 wandelaars op pad. De bedoeling van een nationale wandeldag is een signaal te geven aan de Vlaamse bevolking dat wandelen leuk is en dat iedereen kan deelnemen.


17:45 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Splitsing B-H-V in het parlement is einde van België

De PS vraagt niet echt een referendum over de toekomst van België. Elio Di Rupo betreurt voorts dat er zoveel energie gaat naar de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl er andere problemen zijn. Dat heeft PS-voorzitter Di Rupo gezegd in De Zevende Dag.

 

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte voor een dialoog met de Vlamingen om een oplossing te vinden voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

 

Een beslissing in het parlement over een splitsing van de kieskring via een meerderheid in alleen de Nederlandstalige taalgroep zou immers het einde van België betekenen.

 

Maar hij vindt het vooral jammer dat er zoveel energie gestopt wordt in communautaire kwesties, terwijl de economische problemen veel belangrijker zijn. Hij zei ook dat er twee voorstellen op tafel liggen. Het Arbitragehof heeft in zijn arrest nooit gezegd dat de splitsing de enige oplossing is. De Franstaligen pleiten voor een uitbreiding van de grenzen van het Brussels Gewest.

 

Elio Di Rupo zei ook dat hij het idee van een referendum over België gebruikte om duidelijk te maken dat een referendum alleen werkt met een helder onderwerp en niet bij een ingewikkelde materie als de Europese grondwet.


12:08 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-02-05

Internet-encyclopedie Wikipedia moet beter bereikbaar worden voor de Belgen

De Wikipedia-site is reclamevrij en gratis, en bevat veel informatie. Omdat de site echter zo succesvol is, raakt ze soms overbelast.Er is een onderzoek gestart of het mogelijk is een Belgische "cache" in te voeren van de site. Dat is een lokale kopie van de meest gevraagde pagina's van de site, wat de raadpleging in België zou vergemakkelijken.

 

Wikipedia is een on-line encyclopedie, samengesteld met gratis inhoud die door iedereen vrij kan aangepast worden. Het naslagwerk heeft 187 onafhankelijke edities in even veel verschillende talen.

 

Wikipedia is een van de meest populaire referentiesites op het internet, met dagelijks circa 80 miljoen hits. Vanuit België komen er zo'n half miljoen bezoekers per jaar.

 

Wikipedia ontstond op 15 januari 2001 en telt intussen ongeveer 1,3 miljoen artikels, waarvan ruim 50.000 in het Nederlands.

 

Omdat Wikipedia een vrije en open gemeenschap is waar de inhoud voortdurend kan worden aangepast, heeft de website vaak te maken met vandalisme, onjuiste of onvolledige informatie. Volgens de initiatiefnemers zorgt de Wikipedia-gemeenschap, de Wikipedianen, er echter door interne controle voor dat vandalisme snel wordt opgemerkt en opgelost.10:55 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Proces-Dutroux kostte België 2,4 miljoen euro

Het proces-Dutroux heeft de overheid 2,4 miljoen euro gekost. Het gaat om de kosten die speciaal voor dat proces zijn gemaakt, dus niet de gewone lonen van magistraten en politiemensen.

 

Bijna 1,5 miljoen euro komt voor rekening van het departement Justitie. Dat spreekt van een meevaller, want het had nog een half miljoen euro extra voorzien in de begroting.

 

Belangrijke uitgaveposten waren onder meer telefoon en internetaansluitingen voor advocaten en journalisten, alsook de catering en overnachting voor de slachtoffers. Ook justitieassistenten voor de begeleiding van de slachtoffers tijdens het proces zijn daarmee betaald.

 

Het zeven jaar durende onderzoek dat aan het proces voorafging, kostte iets minder: 2,2 miljoen euro. Volgende dinsdag is het precies een jaar geleden dat het proces tegen Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul begon.


Dossier Marc Dutroux


08:09 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-05

Brussel krijgt 320 kilometer fietspaden tegen 2009

Over vier jaar moeten alle gewestwegen in Brussel een fietspad hebben. Dat staat in het beleidsplan van de Brusselse minister van Mobiliteit.

 

Waar een vrijliggend fietspad niet mogelijk is, komt er een rode fietssuggestiestrook. Aan alle kruispunten komt een plek waar de fietser voor de auto's op het groene licht kan wachten.

 

Zo wil men de hoofdstad aantrekkelijk en veilig maken voor fietsers. Tweederde van de Brusselaars rijdt nooit met de fiets, en van de kinderen gaat nauwelijks 1% met de fiets naar

school.

 

Aan de belangrijke trein- of bus- of metrostations komen er zogenaamde fietspunten, waar pendelaars fietsen kunnen huren, stallen of laten herstellen. Elders in de stad komen beveiligde overdekte fietsstallingen. Verder komen er fietsgoten in de trappen van metrostations om die toegankelijker te maken voor de fiets.

Fietsen in Brussel

Pro Velo 


18:13 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brussel krijgt eerste groots kunstenweekend

Brussel heeft er een happening bij. BRXLBRAVO is de naam van een kunstenweekend dat zich afspeelt op 65 plaatsen in de Brusselse vijfhoek. Er zijn voorstellingen, rondleidingen, concerten, fuiven en activiteiten op openbare plaatsen.

 

Meer dan 150 actoren uit het Brusselse kunstleven werken mee aan BRXLBRAVO, dat als uitgangspunt heeft: de stad Brussel en haar complexe realiteit.

 

Het gaat ook om een project dat de grenzen van de gemeenschappen overstijgt. Zowel Nederlandstalige als Franstalige huizen gooien hun deuren open en sommige instellingen werken ook samen.

 

De Beursschouwburg pakt uit met een Urban Survival Kit, een handleiding om te overleven in Brussel. In die handleiding zitten onder meer workshops strijken, composteren en speeddaten, wat aantoont dat BRXLBRAVO zich niet alleen beperkt tot het domein van de kunsten.

 

Op 25, 26 en 27 februari zet BRXLBRAVO de hoofdstad op zijn kop. Voor tien euro ben je dan drie dagen lang overal welkom.


08:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-02-05

Mathilde had het erg naar haar zin in het West-Afrikaanse - Mali

Mathilde was vooral begaan met het lot van vrouwen en kinderen.

 

Prinses Mathilde, die zich tijdens haar driedaagse solozending erg populair heeft gemaakt in Mali, werd er hartelijk uitgewuifd. Van een stamhoofd kreeg ze een typisch Afrikaans prinsessenkleed. Ook voor haar twee kindjes Elisabeth en Gabriël kreeg ze pakjes in de traditionele

klederdracht.

 

Tijdens haar bezoek besteedde de prinses veel aandacht aan de rol van de vrouw en aan het belang van een goede opvoeding en opleiding van de kinderen.

 

Filip is de hardste werker van het paleis

 

Op basis van een vergelijking van de officiële communiqués van het koninklijk paleis, waarin de agenda van de verschillende leden van de koninklijke familie is opgenomen, is Filip de hardste werker van het paleis. Prins Filip volbracht in 2004 - 87 officiële activiteiten. Hij spant daarmee de kroon en laat koning Albert II (61 activiteiten), prinses Mathilde (56), prinses Astrid (54), koningin Paola (niet gepreciseerd aantal), koningin Fabiola (21), prinses Claire (15) en prins Lorenz (14) achter zich.


De Belgische Monarchie
Het Belgische koningshuis

Over de activiteiten van prins Laurent zijn er te weinig cijfers ter beschikking gesteld door de Stichting Prins Laurent17:15 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Witte sector legt werk neer voor onbepaalde duur

Het personeel in de gezondheids- en welzijnssector legt vanaf vandaag in het hele land het werk neer. Daardoor draaien de zorginstellingen op een minimumbezetting. De staking is van onbepaalde duur. Met de staking wil de sector de federale en de Vlaamse regering onder druk zetten.

  

De werknemers eisen betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Ze eisen een volwaardigde dertiende maand én extra vakantiedagen voor 45-plussers.

 

Minister van Werk Freya Van den Bossche heeft al gezegd dat ze niet wil onderhandelen zolang er wordt gestaakt.

 

Volgens Van den Bossche heeft de federale regering al erg grote inspanningen gedaan om tegemoet te komen aan de eisen van de witte sector.

welzijn en gezondheid


14:50 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Belgisch debuut van kleindochter Woody Guthrie

Sarah Lee Guthrie en Johnny Irion

 

Haren - Toogenblik

 

Voor wie zijn gading niet vindt in het enorme aanbod van BRXL BRAVO komend weekend, hebben we op vrijdagavond een alternatieve tip. Sarah Lee Guthrie en Johnny Irion zijn dan namelijk te gast in Toogenblik. Dit Amerikaanse duo wordt momenteel tot de top van het traditionele (country) folkwereldje gerekend. En niet alleen omdat Sarah Lee de kleindochter is van de legendarische Woody Guthrie, de peetvader aller songwriters.

 

Sarah Lee was gisteren nog te gast in de laatste show bij Mark Uytterhoeven op één


Op 25/2 om 21 uur in Toogenblik, Cortenbachstraat 11, 1130 Haren, 02-245.93.65.11:02 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Batibouw 2005 opent zijn deuren

Batibouw in de Heizelpaleizen

 

Vandaag is in de Heizelpaleizen de jaarlijkse bouwbeurs Batibouw  geopend. Tot en met vrijdag worden alleen de professionelen toegelaten, vanaf zaterdag kan ook het grote publiek een kijkje nemen. Batibouw lokt jaarlijks bijna een half miljoen kijklustigen.

 

Batibouw is dit jaar aan zijn zesenveertigste editie toe. Er zijn ieder jaar nieuwigheden van de bouwsector te zien. De erg lage rentevoeten van het moment vormen een extra aantrekkingspool voor bouwlustigen.

 

Zoals elk jaar heeft Batibouw ook nu weer enkele thema's waarrond de beurs is samengesteld. Er wordt extra aandacht gegeven aan de evolutie van het bouwgedrag.

 

Ook het duurzaam bouwen is een actueel thema dat in de milieubewuste maatschappij van vandaag haast niet meer weg te denken is.

 

Ongeveer 140.000 vierkante meter bouwideeën zijn op Batibouw op te doen vanaf zaterdag, tot en met 6 maart.De Belg is geboren met een baksteen in de maag (pdf file)


09:04 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Amerikanen noemen Belgische politie beste in de wereld

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben hun Belgische collega's gefeliciteerd voor hun aanpak van het bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush aan Brussel. Dat bleek tijdens een gezamenlijke persconferentie van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans en de lokale en federale politie.

 

De vertegenwoordiger van de Amerikaanse veiligheidsdiensten noemde de Belgische ordediensten na de persconferentie "the best police in the world." Cadogan zei versteld te staan. "Het is indrukwekkend hoe alle diensten hier met mekaar samenwerken, van politie tot brandweer en ambulances."

 

De politie heeft tijdens het bezoek van Bush en een dertigtal andere staats- en regeringsleiders 2.500 manschappen ingezet. Het is nog niet bekend hoeveel dat heeft gekost
 

08:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-05

België toont zich op wereldexpo 2005 als eenheid

Maquette van het Belgisch paviljoen. Achteraan ziet u een deel van de ,,beeldenopera'' met de Belgische meesterwerken.

 

Vandaag is in de Japanse Toren in Brussel het Belgisch paviljoen voorgesteld dat op de wereldtentoonstelling van volgende maand zal komen te staan. Die expo vindt plaats in Aïchi in Japan en duurt 6 maanden.

 

Het Belgische paviljoen op de wereldexpo, die eind maart begint in het Japanse Aichi, wil geen onduidelijke boodschap geven aan de bezoekers. België zal in Japan één land zijn, geen versnipperde federatie. Onze tradities van schilders en bier moeten een verhaal vertellen dat zowel wereldburgers als investeerders charmeert.

 

Het thema van de expo is "Nature is wisdom" en hoe we kunnen samenleven in harmonie met de natuur. De organisatoren hebben dit concept doorgetrokken in het ontwerp van de tentoonstelling.

 

Het 173 hectare grote park- en bosgebied waar de expo plaats vindt zal zo weinig mogelijk beschadigd worden door het evenement. Zo werd een 2,5 kilometer lange en 30 meter brede loopbrug aangelegd om de verschillende delen van de expo met elkaar te verbinden en zijn alle transportmiddelen op de site milieuvriendelijk.

 

België stuurt een paviljoen dat ook perfect in de lijn van het thema past. Een klank- en lichtshow toont hoe Belgische kunstenaars van vroeger en nu de natuur in hun werk integreren en hoe ze met hun visie de maatschappij beïnvloeden.

 

De tentoongestelde werken zijn o.a. van Van Eyck, Rubens, Fabre, Khnopff en Magritte.

   

Aan het paviljoen hangt een kostenplaatje van ongeveer 2,5 miljoen euro. Dat geld wordt samengebracht door de verschillende overheden van ons land, maar ook Belgische en Japanse bedrijven hebben hun steentje bijgedragen.

 

België op Expo 2005 Aichi- Japan

18:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Blik in het verleden - 23 februari

23 februari 1851 - Oprichting van het Willemsfonds

 

Om de Vlaamse taal en literatuur te steunen richten hoofdzakelijk Gentse intellectuelen een sociaal-culturele vereniging op, genaamd naar de schrijver Jan Frans Willems. Deze wordt sindsdien beschouwd als de vader van de "Vlaamse Beweging".

 

Vanaf 1862 evolueerde de vereniging onder invloed van J. Vuylsteke in liberaal-vrijzinnige richting en ijverde zij – via volksbibliotheken en volksvoordrachten en eigen publicaties – voor de algemene geestelijke ontwikkeling van de Vlaamse volksmens in anti-klerikale geest. Het Willemsfonds had een belangrijk aandeel aan de totstandkoming van de Wet van 1883 betreffende de vernederlandsing van het officieel middelbaar onderwijs .

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de werking van de vereniging geleidelijk, maar grondig gewijzigd: op politiek gebied kwam een bestendige samenwerking met het Davidsfonds en Vermeylenfonds tot stand, waardoor successen in de taalstrijd konden worden geboekt. Op sociaal-cultureel gebied evolueerde het Willemsfonds naar een vrijzinnige vereniging voor vorming van volwassenen (o.a. kadervorming, permanente educatie), met een vaste staf; op ideologisch gebied ijvert het fonds voor pluralisme. Sinds 1973 fungeert het cultureel tijdschrift De Vlaamse Gids als maandelijks orgaan van het Willemsfonds.

 


11:17 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

René Magritte en de fotografie in Bozar -175-25 België

Vanaf 23 februari kunt u tot halfweg mei in het Paleis voor Schone Kunsten terecht voor de tentoonstelling Magritte ‘privé ’, door het oog van de fotocamera.

 

wat krijg je te zien?

 

250 foto’s van Magritte vertellen je meer over zijn leven, zijn familie, zijn beginjaren, de ontmoeting met Georgette (zijn vrouw en enig model), vakanties en vrienden. Je merkt echter dat Magritte steeds de auteur blijft van zijn eigen mise-en-scène. Bij het poseren voor binnen- en buitenlandse fotografen heeft hij oog voor het ongewone en het schokkende. Nochtans geven zijn schilderijen andere indrukken. Bekijk deze kunstenaar ook eens op een andere manier en breng een bezoek aan deze tentoonstelling.

 

Openingsuren :

 

Van dinsdag tot zondag 10:00 > 18:00

Donderdag tot 21:00

Maandag op afspraak voor groepen vanaf 150 personen

 

Ingang Koningsstraat 1009:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Prins Filip 'man van het jaar'; Bush 'vergif van het jaar'

De lezers van het Franstalige weekblad Télémoustique, dat dinsdagavond zijn Moustiques d'or uitreikte, hebben prins Filip verkozen tot 'man van het jaar'. De eer valt de prins te beurt voor zijn uithaal naar het Vlaams Belang.

 

Prins Filip haalde in november vorig jaar tijdens een missie in China scherp uit naar het Vlaams Belang. "In ons land zijn er mensen, partijen zoals het Vlaams Belang, die tegen België zijn, ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen", zo stelde de kroonprins toen.

 

De lezers van TéléMoustique verkozen tennisster Justine Henin-Hardenne tot vrouw van het jaar. Amerikaans president George Bush werd met grote meerderheid verkozen tot 'vergif van het jaar'. Hij liet Marc Dutroux, Marie Arena, Michel Fourniret en Filip Dewinter achter zich.08:43 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-05

Cantillon niet in orde volgens Voedselagentschap

Jean-Pierre Van Roy van de Brusselse brouwerij Cantillon zit met de handen in het haar. Volgens het Federaal Voedselagentschap is de Brusselse brouwerij Cantillon niet in orde met de Europese richtlijnen. De muren, vloeren en de filtermachine voldoen volgens het agentschap niet aan die richtlijnen en ze moeten worden vervangen.

 

Brouwer Jean-Pierre Van Roy is aangeslagen door de richtlijnen van het Federaal Voedselagentschap. "Het is heel eenvoudig: ik kan al die werken niet betalen. En ik vind dat het niet nodig is. Dat heeft niets te maken met de productie van ons bier."

 

Brouwerij Cantillon zal nu proberen aan te tonen dat het Federaal Voedselagentschap verkeerd is. Bovendien mag volgens Van Roy niet zomaar alles veranderd worden. De ambachtelijke brouwerij maakt al honderdenvijf jaar geuze en kriek.

 

"Men mag niet vergeten dat Cantillon een echt levend museum is, wij ontvangen hier 28 000 bezoekers per jaar. Die komen bij ons om Cantillon te zien zoals het nu is." Toch blijft Jean-Pierre Van Roy optimistisch over de goede afloop van de zaak.11:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Blik in het verleden - 22 februari

22 februari 1845 - Sint-Hubertusgalerijen

 

De Gemeenteraad keurt het project goed om in hartje Brussel een meer dan 200 meter-lange overdekte galerij te bouwen.  De eerste steen van de Sint-Hubertusgalerijen werd gelegd door Leopold I, vergezeld van zijn twee zonen.

 

In het midden van de 19e eeuw vormden de Sint-Hubertusgalerijen de langste, hoogste (8 m) en mooist versierde winkelgalerij ter wereld, waar ook nog het meeste licht in viel vanwege het enorme glazen dak van 200 m lengte. Vanaf de opening werd de galerij druk bezocht en had veel commercieel succes, dat nog toenam toen zich hier gespecialiseerde luxewinkels begonnen te vestigen.


10:44 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reclame voor Belgisch wapenschild

België heeft zijn kans niet gemist om zijn wapenschild internationale roem te geven. Tijdens de toespraak van president Bush in de KBC-zaal Concert Noble werd de achtergrond gevuld met twee afbeeldingen van de kroon-met-leeuw. Op het spreekgestoelte zelf prijkte hetzelfde symbool nog eens.

 

Allemaal live te zien op CNN, Skynews, FoxTV, BBCWorld en VRT. De buitenlanders zullen niet geweten hebben hoe kort op de bal ons land daarmee wel speelde. De nationale leuze ,,Eendracht maakt macht, Union fait la force'', te lezen op het wapenschild, kreeg onverwachte dimensies door de boodschap van Bush om samen de wereld beter te maken.


08:20 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

21-02-05

President Bush en premier Verhofstadt zitten op dezelfde golflengte

De Amerikaanse president George W. Bush wil een nieuw hoofdstuk aanvatten in de transatlantische relaties en de meningsverschillen uit het verleden tussen de VS en Europa achter zich laten. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn toespraak in de Brusselse Concert Noble.

    

De toespraak van Bush wordt in diplomatieke kringen als "zeer belangrijk" omschreven. In de toespraak wilde Bush de plooien met Europa gladstrijken na de verdeeldheid over de oorlog in Irak.

 

"Na het voorbije meningsverschil is een nieuw tijdperk van transatlantische eenheid aangebroken. Amerika steunt een sterk Europa omdat wij nood hebben aan een solide partner voor onze moeilijke taak om vrede in de wereld te bevorderen", luidt de tekst.

 

Hij zal het ook hebben over de wens van de VS om samen met Europa aan vrede in het Midden-Oosten te werken. Hij zal Europa ook aansporen om in Irak "duidelijk merkbare hulp" aan de wederopbouw te bieden.

 

Uit de toespraak blijkt voorts dat de Amerikaanse president de verdeeldheid die er heerst omtrent de oorlog in Irak niet wil ontkennen. De Verenigde Staten willen die onenigheid nu wel achter zich laten en de banden sterker maken dan voorheen.


14:41 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

President Bush werd vanmorgen ontvangen door Koning Albert II

Koning Albert heeft vanmorgen George W. Bush, president van de Verenigde Staten van Amerika, in audiëntie ontvangen op het Paleis te Brussel.

 

De Amerikaanse president George W. Bush gaat vandaag in Brussel de Europese bevolking oproepen om 'de spons te halen' over het 'voorbije meningsverschil' over de oorlog in Irak om zo 'een nieuw tijdperk van transatlantische eenheid' te scheppen.


10:59 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-02-05

De echte test komt als Bush weer weg is

Er moeten tijdens de gesprekken van begin volgende week met de Amerikaanse president George Bush in de Navo en de Europese Unie vooral geen spectaculaire veranderingen verwacht worden in standpunten over concrete dossiers. Het bezoek zelf is de boodschap. Het blijkt onder meer uit de briefingnota's die de Europese regeringsleiders kregen en die met het Witte Huis zijn doorgepraat. De echte test voor de transatlantische betrekkingen komt als de Amerikaanse president weer weg is.


18:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

De invloed van Amerika op ons dagelijks leven

Big Mac, Big Money, Big Onbegrip

 

Wat zouden we doen zonder de Amerikanen? Alvast geen Big Mac eten met stroperige R&B-muziek op de achtergrond terwijl we chattend via Bill Gates’ MSN-netwerk klagen over de inval in Irak. Cultureel, economisch en politiek hebben we wel wat met the Land of the Free gemeen. En zij met ons. Amerika heeft meer invloed op ons dagelijks leven dan we op het eerste gezicht denken.

 


10:43 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Brussel zet zich schrap voor Bush

Delen van Brussel worden afgesloten

 

Vanavond landt Air Force One op de luchthaven van Zaventem met de Amerikaanse president aan boord. George W. Bush komt naar Brussel voor een driedaags bezoek. Elf september en de oorlog in Irak zullen zich in onze hoofdstad laten voelen door ongekende veiligheidsmaatregelen.

 

Aan het bezoek van Bush gingen maanden voorbereiding vooraf. Er is een veiligheidsprogramma opgezet van een nooit eerder geziene omvang. Er worden dagelijks tweeduizend vijfhonderd agenten ingezet. Dat personeel dient om het verkeer te regelen, voor observaties en voor escorte en bescherming van de VIP's. 


10:36 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-02-05

Kunsthistoricus Harald Szeemann overleden

Harald Szeemann werd geboren op 11 juni 1933 in Bern.

 

In Zwitserland is de kunsthistoricus Harald Szeemann afgelopen nacht op 71-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste werk was de voorbereiding van de tentoonstelling "Visionair België, C'est arrivé prés de chez nous". De expo loopt in het Paleis voor Schone Kunsten n.a.v. 175 jaar België.

   

De tentoonstelling bestaat uit meer dan 500 kunstwerken en geeft een eigenzinnige kijk op ons land. Koning Albert en koningin Paola bezochten donderdag de tentoonstelling die eerder werd uitgesteld wegens de ziekte van Szeemann.

 

Szeeman bracht in het PSK zowat alle Belgische kunstenaars samen, zoals Broodthaers, Felicien Rops, Delvaux, Fabre, Delvoye en Panamarenko. Hij werd de Paus van de tentoonstellingen genoemd. Szeemann zou elke kunstenaarsgeneratie van de afgelopen vijftig jaar persoonlijk gekend hebben.


16:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Blik in het verleden - 19 februari

19 februari 1921 - stemrecht vrouwen

 

Op 19 februari 1921 wordt de gemeentekieswet uitgebreid tot het stemrecht voor vrouwen. Tot 1921 hadden vrouwen helemaal geen kiesrecht. Dat jaar kregen zij het recht om te gaan stemmen voor de gemeenteraad. Alleen oorlogsweduwen mochten voor het parlement kiezen. Pas in 1948 konden ook de vrouwen aan de provincie- en parlementsverkiezingen meedoen.


08:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-05

Park moet Haren beschermen tegen bouwwoede

Het Brusselse stadsbestuur wil niet dat deelgemeente Haren volgebouwd wordt. Daarom wil ze een park aanleggen in het gebied tussen de Beemdgracht-,Ganzeweide-, Tweyninck-en de Servandonistraat. In het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) staat nochtans dat Haren zowat volgebouwd mag worden. Net daarom moeten we nu ingrijpen, aldus burgemeester Freddy Thielemens.

 

Haren telt maar twee gebieden die als groene zone zijn ingeschreven : het parkje Arthur Maes langs de Haachtsesteenweg en een perceel in de Ter Elstsraat. “Als we de weiden binnen de Beemdgracht -, Ganweide-,Tweyninck-en de Servandonistraat behouden en de geplande verlenging van het Kasteelhof(straat) afschaffen, creëren we een groene corridor met paadjes tussen de Verdunstraat en de boerderij Castrum. Neem daar de groene wandeling bij die de NMBS wil aanleggen langs de spoorweg en dan krijg je een mooi natuurgebied”, legt Thielemans uit. Het stadsbestuur wil met de maatregel de immobiliënmarkt voor zijn.”Want de met geplande uitbreiding van de NAVO en de komst van de Europese school in de Kadettenschool in Laken zullen ongetwijfeld veel mensen geïnteresseerd zijn in een woning in Haren. Dit is prima maar we moeten voorkomen dat heel de gemeente volgebouwd wordt.”

 

Het geld voor de aanleg van het park is er al. De stad krijgt 620.000 euro van het samenwerkingsakkoord met de federale regering. Eerst zal een studie worden besteld, dan worden de plannen opgesteld. Het zal dus nog enige maanden duren voor de groene site heringericht wordt. “ We willen er een landelijk park van maken. Met speelweiden en speeltuigen, want op dit moment heeft Haren maar één schommel en één glijbaan” aldus de schepen van Groene Ruimten Marie-Paule Matthias.14:45 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |