28-02-05

Originele Kuifje-plank van Hergé geveild

In de Galerie Moderne in Brussel is zondag een originele plank van Hergé geveild voor 80.000 euro. Door de bijkomende kosten, moest de koper uiteindelijk 102.000 euro voor de plank neertellen.

 

Zondag werd in Galerie Moderne in Brussel een plank uit het Kuifje-album 'De scepter van Ottokar' uit 1939 geveild. De plank is uitgevoerd in Chinese inkt en verfraaid met blauwe aquarelverf. De plank werd voor een bedrag van 80.000 euro geveild.

 

De verkoop van de plank is uniek voor België omdat er in de hele wereld slechts dertig dergelijke planken van Hergé zijn.

 
Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
meer over Kuifje

Blik in het verleden - 28 februari 1957

 

Eerste gag van Guust Flater in Robbedoes.

 

Guust Flater is ontsproten uit het inventieve brein van André Franquin (1924-1997). Hij verschijnt voor het eerst in het blad "Robbedoes" op 28 februari 1957. Van bij de eerste plaat heeft Guust Flater de onvermijdelijke neiging om allerlei catastrofes uit te lokken. Guust Flater, de werkschuwe en onhandige antiheld die met de gekste uitvindingen voor de dag komt, wordt snel één van de grote stripfiguren.

In "Robbedoes" en daarna in de albums vertelt Franquin de lachwekkende fratsen van zijn lievelingsheld, die zowel groot als klein weet te bekoren. 


11:07 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

102.000 euro voor één Kuifje-prent Voor 102.000 euro is gisteren een originele bladzijde uit het Kuifje-album De scepter van Ottokar geveild in Brussel. ,,Dit is niet alleen een wereldrecord maar ook een primeur voor België'', zegt veilingmeester Johnny Kindt.

Zowat honderd stripliefhebbers uit alle hoeken van de wereld hielden hun ogen gistermiddag gefocust op de veiling in de Galerie Moderne. Daar gingen 300 striptekeningen en -gadgets onder de hamer. Het belangrijkste item was een originele pagina uit De scepter van Ottokar van 1939. Hergé maakte ze in Chinese inkt, opgefleurd met blauwe aquarelverf. De prent is 70 bij 40 cm groot en in perfecte staat.

Wie heeft in godsnaam vier miljoen oude Belgische franken over voor een striptekening? ,,Op tien jaar tijd is de waarde van de Kuifje-albums verdubbeld'', aldus veilingmeester Johnny Kindt, die van geïnteresseerde kopers hoorde uit Zuid-Amerika, Afrika en Zwitserland. ,,De tekeningen van Hergé zijn echt verzamelobjecten geworden voor investeerders. Je kunt hun waarde vergelijken met die van antieke meubelen of schilderijen. Hergé is de Picasso van de striptekenaars.''

De prent uit De scepter van Ottokar is bijzonder omdat er nooit eerder tekeningen geveild werden die Hergé voor de Tweede Wereldoorlog maakte. Wereldwijd is er maar een dertigtal originele Hergé-planken te vinden.

Gepost door: Jantje | 28-02-05

Robbedoes..... een weekblad dat jaren bij ons thuis gelezen werd en eveneens de opgang van Guust Flater meegemaakt en zijn fratsen met mijnheer de Mesmaecker. Eerlijk gezegd vind ik de oude Robbedoezen beter dan de huidige, maar ja dat zal volgens ieders smaak zijn zeker. Jan nog een prettige dag.

Gepost door: pepino | 28-02-05

oude robbedoezen.... Jan, zouden ze nog iets geven voor zeer oude robbedoezen?

Gepost door: pepino | 28-02-05

Robbedoes Pepino, op Ebay stonden er enkele exemplaren te koop vandaag

Robbedoes-Op Avontuur (HC) -1949 aan EUR 84,00
Robbedoes album nr6 -1941 aan EUR 130,00

Enz. maar voor de zeldzame exemplaren in perfecte staat zal de echte verzamelaar wel een duitje in het zakje doen. Het beste is navraag te doen bij een verzamelclub denk ik ?

Gepost door: Jantje | 28-02-05

De commentaren zijn gesloten.