28-02-05

Koude is vooral een probleem voor de daklozen

Het koude winterweer is een nachtmerrie voor de daklozen in ons land. Vooral in de steden worden extra opvangplaatsen gecreëerd. In Brussel zitten alle centra voor daklozen al vol. Ook enkele ziekenhuizen vangen de mensen tijdelijk op. Het probleem kan binnenkort nog groter worden, want bepaalde centra zijn maar open tot midden maart.

 

Het was vannacht de koudste nacht tot nog toe van de winter. Ook nu vriest het nog overal. In Brasschaat, in de provincie Antwerpen, worden zelfs temperaturen opgetekend tot min elf graden. De volgende dagen gaat het bovendien hevig sneeuwen.

 
www.daklozen.be
Poverello


08:51 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Week lang vorst en sneeuw Het blijft bitter koud tot 10 maart. De weerkundige lente gaat van start met sneeuw op een bevroren ondergrond. Morgenochtend mag een zware verkeerschaos verwacht worden.

De meeste computermodellen zijn het met elkaar eens: het blijft de komende dagen sneeuwen in ons land. Volgend weekend warmt het lichtjes op, maar daarna wordt het weer kouder door een barre oostenwind.

In de Ardennen blijft het nog minstens twee weken echt winter, zegt Jaques. Elsenborn verwacht temperaturen tot -20 graden. Boven de vierhonderd meter ligt nu tot een halve meter sneeuw, en daar kan nog een twintigtal centimeter bij komen. Ook in Vlaanderen blijft het vooral 's nachts vriezen. Maar overdag klimmen de temperaturen de meeste dagen boven het vriespunt, waardoor wellicht weinig zware verkeersproblemen opduiken.

Verkeersellende

Behalve dan morgenochtend. Vandaag stopt het overdag wel even met vriezen, maar vannacht wordt het weer bitter koud. Op die bevroren ondergrond gaat het morgenochtend sneeuwen, wat tot een zware verkeerschaos kan leiden. De weerkundige lente op 1 maart start dus met echte winterellende.

De dagen erna blijft het sneeuwen, maar doordat het overdag 3 tot 6 graden wordt, blijft de verkeershinder vermoedelijk beperkt. Doordat de dagen al een stuk langer zijn, heeft de ondergrond overdag tijd om te ontdooien. Eenzelfde zwaar winterweer begin januari zou zwaardere gevolgen hebben.

Gepost door: Jantje | 28-02-05

Daklozenopvang overvol door vriesweer Het aanhoudende vriesweer zorgt in Brussel voor problemen bij de opvangcentra voor daklozen. De meeste centra zitten nu overvol. Enkele ziekenhuizen hebben al een tijdelijke opvang gecreëerd.

Als het koude weer blijft duren, zal het probleem ernstiger worden omdat de meeste opvangcentra midden maart de deuren sluiten.

Volgens het opvangcentrum 'Bij Ons' gaat het om een maatschappelijk probleem dat niet enkel tijdens de winter voorkomt. Het aantal daklozen stijgt al langer, maar er blijven te weinig opvangmogelijkheden.

Ook Edwin Van Hollebeke, directeur van opvangtehuis Albatros, zegt dat de woningproblematiek een belangrijkere oorzaak is dan de vrieskou. "De huurprijzen zijn de laatste jaren fel gestegen. Daardoor lopen nu meer mensen het risico om op straat terecht te komen." Zo komen daklozen ook minder snel uit een opvangcentrum, omdat ze niets betaalbaars vinden.

Het hele jaar door zou het aantal daklozen stijgen. De mensen zonder papieren zijn de sterkst groeiende groep daklozen. Zij zijn ook het meest kwetsbaar en vinden moeilijker de weg naar opvang.

Ook in andere Belgische steden hebben opvangcentra voor daklozen met hetzelfde probleem te kampen.

Gepost door: Jantje | 28-02-05

De commentaren zijn gesloten.