28-02-05

Europa moet criminele motorbendes oprollen

,,Motorbendes zoals The Outlaws en The Hells Angels zijn criminele organisaties. Daar bestaan genoeg bewijzen van. We moeten die bendes eindelijk eens op internationale schaal - en niet langer lokaal - aanpakken.'' Dat zegt de veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt.

 

Na de veroordeling van Mechelse Outlaws wegens moord, gaan steeds meer stemmen op om dergelijke motorclubs als organisatie te vervolgen, maar dat is in nog geen enkel land gelukt.

 

The Hells Angels, The Outlaws, The Bandido's, ze gaan er allemaal prat op dat ze one-percenters zijn: dat ene procentje van motorrijders dat zichzelf boven de wet plaatst. Volgens rapporten van de Europese Unie en de Verenigde Naties bestaan er duidelijke aanwijzingen dat de motorbendes criminele organisaties zijn die onder meer betrokken zijn bij drugshandel, mensenhandel en wapenhandel.


Outlaws mc Belgium

15:10 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Europa moet criminele motorbendes oprollen ,,Daar bestaat geen twijfel meer over'', zegt Brice De Ruyver. ,,Die bendes beantwoorden aan de juridische kwalificatie van een criminele organisatie: ze plegen met twee of meer leden misdaden op een georganiseerde manier en over een langere periode. Het probleem is dat je dat voor elke club afzonderlijk moet bewijzen. Je kan de Belgische Outlaws niet zomaar voor het gerecht slepen omdat hun Franse collega's veroordeeld zijn.''

Tot op vandaag is geen enkel land erin geslaagd om een motorbende als criminele organisatie achter de tralies te zetten. In Nederland werd - na een reeks bloedige overvallen - in de jaren negentig zelfs een speciale commissie opgericht die bewijzen van georganiseerde misdaad moest verzamelen, maar die beet haar tanden stuk op de hermetische gesloten structuur en de heilige zwijgplicht binnen de bende.

Ook nu loopt in Nederland alweer een proces tegen een afdeling van de Hells Angels: in Osdorp staan vijftien Limburgse Nomads terecht wegens moord op hun eigen voorzitter en twee leden. De Nomads zouden het drietal - in opdracht van de Amsterdamse hoofdzetel van de Angels - uit de weg geruimd hebben omdat ze op eigen houtje 300 kilo cocaïne achterover gedrukt hadden van de Colombiaanse drugsleveranciers van de Angels.

Dat is alvast geen reden voor de andere Hells Angels om zich voorlopig gedeisd te houden, want woensdagnacht sloeg een speciaal arrestatieteam in een Gents café de schatbewaarder van de Amsterdamse Hells Angels in de boeien terwijl hij 100 kilo marihuana, bestemd voor de Engelse markt, overhandigde aan twee drugskoeriers. Het lijdt geen twijfel dat in beide zaken zware celstraffen zullen vallen, maar evengoed staat het vast dat de Hells Angels als organisatie opnieuw de dans zal ontspringen.

Bendeoorlog

Dat was ook het geval in Scandinavië waar een regelrechte bendeoorlog in de jaren negentig het leven kostte aan meer dan honderd Hells Angels en Bandido's. Toen de internationale leiding inzag dat die oorlog het voortbestaan van de organisatie bedreigde, sloten de twee aartsvijanden een gewapende vrede en lieten hun individuele leden voor de moorden opdraaien.

Die oorlog was ondertussen overgewaaid naar Duitsland, maar ook daar ging de storm weer liggen, zonder dat het gerecht bewijzen kon vinden van georganiseerde misdaad. Idem voor Italië, waar de bendes vaak banden hebben met de maffia. Daar vond men aanwijzingen dat de lokale clubs vaak optraden als wapenleveranciers voor de rest van Europa, maar veel verder dan het - tijdelijk - doorknippen van die wapentrafiek geraakte het gerecht ook daar niet.

Toen de bendeoorlogen steeds dichterbij kwamen en het gerecht duidelijke aanwijzingen vond dat ook Belgische clubs zich stilaan bewapenden, greep het Gentse parket in. Tijdens een grootscheepse nachtelijke raid op drie clublokalen van de Hells Angels sleepte het parket containers vol bewijsmateriaal naar buiten, maar het proces in 2000 draaide op een sisser uit.

Een twintigtal Hells Angels werd wel individueel veroordeeld voor geweldpleging, afpersing, brandstichting, wapenhandel en drugsdelicten maar de verdenking van privé-militie en criminele organisatie kon voor de zoveelste keer niet hard gemaakt worden.

120 harde jongens

Sindsdien vermenigvuldigen de harde motorclubs zich zoals in de parabel van de broden en de vissen: de Hells Angels tellen intussen vijf chapters en The Outlaws zeven, samen goed voor zo'n 120 harde motorjongens.

,,Het is voor de politiediensten zeer moeilijk om in de motorbendes te infiltreren'', zegt Brice De Ruyver. ,,Met hun hiërarchie en hun ethische codes, die maniakaal nageleefd worden, zijn ze haast immuun voor de klassieke infiltratie. Het is een muur waar je nauwelijks doorheen geraakt. Zelfs op de individuele leden krijg je zelden vat. Door hun mondiale structuur beschikken ze overal ter wereld over onderduikadressen, waar gezochte leden onderdak krijgen.''

,,Toch maak je mij niet wijs dat het niet haalbaar is om de motorclubs als criminele organisaties aan te pakken. Het verslag van de Europese Unie over de georganiseerde misdaad stelt duidelijk dat de bendes beantwoorden aan die kwalificatie en dan moet men daar zowel beleidsmatig als operationeel de consequenties uit trekken.''

,,De instrumenten zijn voorhanden: de internationale samenwerking tussen politiediensten en de gelijklopende wetgeving maken het mogelijk om de zaak op grote schaal aan te pakken. Op voorwaarde dat er een declic komt in de onderzoeksmethodiek. Nu is men tevreden wanneer men voldoende bewijzen heeft tegen de daders, maar de magistratuur en de politiediensten moeten meer organisatiegericht denken. Op die manier kunnen ze de internationale puzzel samenleggen en uitvissen waar de bendes het gemakkelijkst vervolgd kunnen worden. Dat is de beste manier om het hart van de organisatie te treffen.''

Gepost door: Jantje | 28-02-05

De commentaren zijn gesloten.