27-02-05

Splitsing B-H-V in het parlement is einde van België

De PS vraagt niet echt een referendum over de toekomst van België. Elio Di Rupo betreurt voorts dat er zoveel energie gaat naar de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl er andere problemen zijn. Dat heeft PS-voorzitter Di Rupo gezegd in De Zevende Dag.

 

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte voor een dialoog met de Vlamingen om een oplossing te vinden voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

 

Een beslissing in het parlement over een splitsing van de kieskring via een meerderheid in alleen de Nederlandstalige taalgroep zou immers het einde van België betekenen.

 

Maar hij vindt het vooral jammer dat er zoveel energie gestopt wordt in communautaire kwesties, terwijl de economische problemen veel belangrijker zijn. Hij zei ook dat er twee voorstellen op tafel liggen. Het Arbitragehof heeft in zijn arrest nooit gezegd dat de splitsing de enige oplossing is. De Franstaligen pleiten voor een uitbreiding van de grenzen van het Brussels Gewest.

 

Elio Di Rupo zei ook dat hij het idee van een referendum over België gebruikte om duidelijk te maken dat een referendum alleen werkt met een helder onderwerp en niet bij een ingewikkelde materie als de Europese grondwet.


12:08 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Di Rupo gelooft rotsvast in voortbestaan België PS-voorzitter Elio Di Rupo wil een referendum houden over het voortbestaan van België. Dat zei hij zaterdag tijdens het Europees congres van zijn partij in Brussel. Maar de Europese grondwet is een te ingewikkeld thema voor een referendum, vindt Di Rupo.

Elio Di Rupo wil best een referendum over het voortbestaan van België houden, want de voorzitter van de Franstalige socialisten is ervan overtuigd dat ook in Vlaanderen een meerderheid voor de eenheid van het land kiest.

Dat zei hij op het congres van zijn partij over de Europese grondwet. Tijdens het congres bleek de meerderheid van de Parti Socialiste voor de Europese grondwet te zijn. Slechts vijf van de meer dan 300 aanwezigen stemden tegen.

Volgens de PS-voorzitter moet een referendum over een duidelijke vraag gaan, zoals een vraag over de splitsing van België. Een referendum met een onduidelijke vraag over de EU-grondwet zou volgens Di Rupo enkel in de kaarten spelen van wie België gesplitst wil zien.

Gepost door: Jantje | 27-02-05

Di Rupo nuanceert idee voor referendum over toekomst van België
,,Het was maar een voorbeeld''

PS-voorzitter Elio Di Rupo is duidelijk verrast door de heisa over zijn idee om een volksraadpleging te organiseren over de toekomst van België. ,,Ik eis niets. Het was gewoon een voorbeeld.''

De Franstalige socialisten kwamen zaterdag bijeen om zich uit te spreken over de Europese grondwet. Het was de ideale gelegenheid om uit te halen naar de liberalen, die een volksraadpleging willen over het onderwerp.

Uit de peiling die deze krant het voorbije weekend publiceerde, bleek dat 63,5 procent van de Vlamingen voor zo'n referendum is. De PS wil daar niet van weten. De partij vreest dat ,,bepaalde partijen'' het debat over de EU-grondwet zouden misbruiken.

In een vurig slotbetoog liet Di Rupo verstaan dat zijn partij niet principieel tegen volksraadplegingen is. Voorwaarde is dat het om duidelijke vragen gaat. Hij gaf prompt een voorbeeld. ,,Wilt u de eenheid van België behouden? Dat zou een duidelijke vraag zijn, waarbij iedereen weet waarover het gaat.''

Volgens Di Rupo durven ,,de partijen die het politieke leven in ons koninkrijk stap voor stap vergiftigen'' die vraag over de toekomst van ons land niet te stellen. Zonder ze bij naam te noemen verwees de PS-voorzitter naar Vlaams Belang en de N-VA.

Uit de eerste reacties op zijn proefballonnetje bleek echter net het tegendeel. Terwijl iedereen het voorstel afschoot, waren Vlaams Belang en de N-VA de enige partijen die onmiddellijk instemden met het idee van Di Rupo.

SP.A-voorzitter Steve Stevaert liet weten dat het onzinnig is om een referendum te houden waarvan het antwoord vooraf vaststaat. Zijn VLD-collega Bart Somers merkte op dat niet het voortbestaan van België, maar de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda staat. Bij CD&V werd ook naar Brussel-Halle-Vilvoorde verwezen. ,,Ik associeer dat niet met de vraag of België moet blijven voortbestaan. Het gaat om de uitvoering van een arrest van het Arbitragehof'', aldus voorzitter Jo Vandeurzen.

Een dag na het congres bleek de PS-voorzitter duidelijk verrast door de mediastorm die zijn voorstel ontketend had. In het VRT-programma De Zevende Dag verduidelijkte hij zijn woorden. ,,Ik heb geen referendum geëist over het voortbestaan van België. Ik vraag niets. Het was gewoon een voorbeeld, een antwoord op de VLD en de MR, die de andere partijen lessen willen geven over de Europese grondwet.''

Gepost door: Jantje | 28-02-05

De commentaren zijn gesloten.