25-02-05

Brussel krijgt eerste groots kunstenweekend

Brussel heeft er een happening bij. BRXLBRAVO is de naam van een kunstenweekend dat zich afspeelt op 65 plaatsen in de Brusselse vijfhoek. Er zijn voorstellingen, rondleidingen, concerten, fuiven en activiteiten op openbare plaatsen.

 

Meer dan 150 actoren uit het Brusselse kunstleven werken mee aan BRXLBRAVO, dat als uitgangspunt heeft: de stad Brussel en haar complexe realiteit.

 

Het gaat ook om een project dat de grenzen van de gemeenschappen overstijgt. Zowel Nederlandstalige als Franstalige huizen gooien hun deuren open en sommige instellingen werken ook samen.

 

De Beursschouwburg pakt uit met een Urban Survival Kit, een handleiding om te overleven in Brussel. In die handleiding zitten onder meer workshops strijken, composteren en speeddaten, wat aantoont dat BRXLBRAVO zich niet alleen beperkt tot het domein van de kunsten.

 

Op 25, 26 en 27 februari zet BRXLBRAVO de hoofdstad op zijn kop. Voor tien euro ben je dan drie dagen lang overal welkom.


08:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Brusselse kunstenweekend BRXLBRAVO lokt duizenden mensen Het Brusselse kunstenweekend BRXLBRAVO heeft vrijdag, zaterdag en zondag duizenden mensen naar tal van culturele activiteiten in de hoofdstad gelokt. De organisatoren hebben het over een "bijzonder groot succes". Dat werd vernomen van Geert Cochez van het Brussels Kunstenoverleg, een van de initiatiefnemers van BRXLBRAVO.

Volgens Cochez kunnen zowat alle partners zondagmiddag een positieve balans voorleggen. "De zalen liepen zowat overal bijzonder vlot vol, ondanks de vaak barre weersomstandigheden. In sommige gevallen, zoals Het Kaaitheater, moesten we zelfs mensen weigeren en alternatieven voorstellen. BRXLBRAVO heeft zeker duizenden bezoekers getrokken". Voor precieze bezoekersaantallen is het wachten tot begin volgende week. Dan sturen de 65 locaties hun cijfers door.

De organisatie van het kunstenweekend kende geen problemen. "We hebben ons doel bereikt. De verschillende taalgroepen in de stad hebben zich goed met mekaar gemengd en er was een sfeer van ontmoeting. We hebben bovendien een nieuw publiek bereikt. Dat deden we onder meer zaterdagmiddag met metroconcerten. Winkelende mensen keken vreemd op en maar bleven wel rondhangen".

Cochez zou het spijtig vinden, mocht BRXLBRAVO een éénmalig evenement blijven. "Onze ambitie is dit te herhalen. Vraag blijft uiteraard of we op dezelfde steun van onze partners, dus ook de verschillende overheden, kunnen rekenen".

BRXLBRAVO is een gezamenlijk initiatief van zowat alle Nederlandstalige en Franstalige culturele organisaties uit de hoofdstad. Aan het nieuw intercultureel kunstenweekend namen meer dan honderd instellingen deel. Zij stelden een programma samen dat zich afspeelde op ruim 65 verschillende locaties. Het evenement wil de Brusselse culturele actoren, instellingen, artiesten en toeschouwers van alle gemeenschappen en bevolkingsgroepen samen brengen om mekaar beter te leren kennen, kennis te maken met de andere talen en alle artistieke kantjes van de hoofdstad.

BRXLBRAVO schat de totale kost voor het kunstenweekend op ongeveer één miljoen euro. Het koos een gemengd model voor de financiering. Elke partner betaalt zijn eigen project en levert ook een algemene bijdrage. Daarnaast kan het evenement rekenen op 200 tot 250.000 euro subsidies. Die zijn afkomstig van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, het Brussels Gewest, de COCOF, de stad Brussel en de Vlaamse gemeenschap. De Franse gemeenschap en de organisatie van 175 jaar België bekijken hun eventuele bijdrage nog.

Gepost door: Jantje | 27-02-05

De commentaren zijn gesloten.