24-02-05

Witte sector legt werk neer voor onbepaalde duur

Het personeel in de gezondheids- en welzijnssector legt vanaf vandaag in het hele land het werk neer. Daardoor draaien de zorginstellingen op een minimumbezetting. De staking is van onbepaalde duur. Met de staking wil de sector de federale en de Vlaamse regering onder druk zetten.

  

De werknemers eisen betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Ze eisen een volwaardigde dertiende maand én extra vakantiedagen voor 45-plussers.

 

Minister van Werk Freya Van den Bossche heeft al gezegd dat ze niet wil onderhandelen zolang er wordt gestaakt.

 

Volgens Van den Bossche heeft de federale regering al erg grote inspanningen gedaan om tegemoet te komen aan de eisen van de witte sector.

welzijn en gezondheid


14:50 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Lees hier meer over de eisen In de meeste provincies worden enkele duizenden mensen opgevorderd om te komen werken.

Politie is nog volop bezig met opvorderingen

In Vlaanderen moeten de werknemers uit de witte sector massaal worden opgevorderd, om een minimumdienst te verzekeren in de instellingen. De politie is nog volop bezig de opvorderingen te laten betekenen.

Veel mensen worden opgeroepen om de volgende twee of drie dagen te komen werken, maar op sommige plaatsen maakt men al een planning op tot volgende week woensdag.

In de meeste provincies worden enkele duizenden mensen opgevorderd, alleen in Limburg blijft het beperkt tot enkele honderen. Dat betekent dat verschillende Limburgse instellingen zelf een akkoord over de minimumbezetting hebben bereikt met de vakbonden.

In Wallonië legt het personeel veel minder massaal het werk neer. Daar wordt vooral gestaakt in de ziekenhuizen en rusthuizen. In Wallonie gaat het vooral om kortere werkonderbrekingen of zijn er begin volgende week stakingen van één dag gepland.

De witte woede verstoort het verkeer

Op enkele plaatsen heeft het protest van de witte sector het verkeer in de war gestuurd.

In Veurne, in West-Vlaanderen, blokkeerden leden van de christelijke bediendenbond de toegangswegen tot het Sint-Augustinusziekenhuis. Ze deelden pamfletten uit aan de automobilisten op rotondes.

Op de ring rond Hasselt, in Limburg, vormden werknemers uit de non-profitsector een autokaravaan die vertragingen veroorzaakte in de ochtendspits. Daarna overhandigden de actievoerders een eisenbundel aan gouverneur Hilde Houben-Bertrand in het provinciehuis.

Gepost door: Jantje | 24-02-05

Akkoord in non-profit De federale regering en de vakbonden uit de non-profitsector hebben vrijdagnacht een niet-definitieve overeenkomst bereikt. Dat heeft minister van Gezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte meegedeeld. Er is een akkoord over de globale principes, maar die moeten nog in een definitieve tekst gegoten worden.

De onderhandelaars gingen om 3.30 uur uiteen. Om 14 uur komen de partijen opnieuw bijeen om de nieuwe tekst op te stellen.
Als de verschillende actoren het voor het einde van het weekend eens raken, zal het nieuwe ontwerp van sociaal akkoord maandag door de vakbonden aan de militanten ter goedkeuring worden voorgelegd. Als de achterban het ontwerp afkeurt of als er geen akkoord is, zal de algemene staking ook na maandag voortgezet worden.

Over de knelpunten van de onderhandelingen en de globale inhoud van de overeenkomst wilde Demotte niets zeggen. Ook de vakbondsvertegenwoordigers wilden niets meer kwijt. De bevoegde ministers - Freya Van den Bossche (Werk) was ziek en volgde de onderhandelingen van op afstand - lieten nog weten dat ze tot zaterdagnamiddag geen nieuwe verklaringen wensten af te leggen.

,,De onderhandelingen verliepen in een positieve sfeer met veel vooruitgang'', zei Demotte. ,,Ik denk dat we op die manier tot concrete resultaten kunnen komen.''

De zogenaamde witte woede begon op 24 februari, nadat een eerste regeringsvoorstel werd afgekeurd door de LBC en de liberale ACLVB, en ook de socialistische vakbonden zich daar nadien bij aansloten.

Gepost door: Jantje | 05-03-05

Komt er vandaag einde aan staking in witte sector? Vandaag spreekt het personeel van de ziekenhuizen en de rusthuizen zich uit over het nieuwe ontwerp van sociaal akkoord, over betere lonen en meer banen, dat gisteren bereikt werd. De vakbonden gaan het verdedigen bij hun achterban. Ze hebben het samen met de regering ondertekend.

Het akkoord creëert ruim 10.000 nieuwe banen, extra vakantie vanaf 45 jaar voor een grotere groep werknemers, een loonopslag van 300 tot 400 euro per jaar en het begin van een aanvullend pensioen.

De vakbonden gaan het akkoord straks verdedigen bij hun achterban. Die moet zich dan uitspreken over het akkoord.

Als de achterban van de vakbonden het ontwerp van akkoord vandaag goedkeurt, kan er een eind komen aan de staking in de ziekenhuizen en rusthuizen.

Na een weekend lang onderhandelen, hebben minister van Werk Freya Van den Bossche (SP) en minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) gisterenavond samen met de vakbonden hun handtekening gezet onder het ontwerp van akkoord voor onder meer de ziekenhuizen en de rusthuizen.

Gepost door: Jantje | 07-03-05

Vakbonden witte sector keuren het akkoord goed De staking in de ziekenhuizen en de rusthuizen is voorbij. Het ontwerp van sociaal akkoord krijgt de goedkeuring van alle vakbonden.

Bij de grootste bond in de witte sector, de christelijke LBC, was 99 procent van de achterban voor. De socialistische bond was vanmiddag de laatste om het akkoord goed te keuren.

Ze stelt wel twee voorwaarden aan de werkgevers. Het geld dat de witte sector krijgt moet al meteen gaan naar premies voor het personeel en er moeten meer vakbondsafgevaardigden komen in de non-profit.

De verschillende bonden beginnen nu aan waarschuwingsacties in de instellingen die onder de Vlaamse regering vallen, onder meer de gehandicaptenopvang en de bijzondere jeugdzorg, om druk te zetten op de onderhandelingen.

Het akkoord creëert ruim 10.000 nieuwe banen, extra vakantie vanaf 45 jaar voor een grotere groep werknemers, een loonopslag van 300 tot 400 euro per jaar en het begin van een aanvullend pensioen.

Gepost door: Jantje | 07-03-05

De commentaren zijn gesloten.