23-02-05

Blik in het verleden - 23 februari

23 februari 1851 - Oprichting van het Willemsfonds

 

Om de Vlaamse taal en literatuur te steunen richten hoofdzakelijk Gentse intellectuelen een sociaal-culturele vereniging op, genaamd naar de schrijver Jan Frans Willems. Deze wordt sindsdien beschouwd als de vader van de "Vlaamse Beweging".

 

Vanaf 1862 evolueerde de vereniging onder invloed van J. Vuylsteke in liberaal-vrijzinnige richting en ijverde zij – via volksbibliotheken en volksvoordrachten en eigen publicaties – voor de algemene geestelijke ontwikkeling van de Vlaamse volksmens in anti-klerikale geest. Het Willemsfonds had een belangrijk aandeel aan de totstandkoming van de Wet van 1883 betreffende de vernederlandsing van het officieel middelbaar onderwijs .

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de werking van de vereniging geleidelijk, maar grondig gewijzigd: op politiek gebied kwam een bestendige samenwerking met het Davidsfonds en Vermeylenfonds tot stand, waardoor successen in de taalstrijd konden worden geboekt. Op sociaal-cultureel gebied evolueerde het Willemsfonds naar een vrijzinnige vereniging voor vorming van volwassenen (o.a. kadervorming, permanente educatie), met een vaste staf; op ideologisch gebied ijvert het fonds voor pluralisme. Sinds 1973 fungeert het cultureel tijdschrift De Vlaamse Gids als maandelijks orgaan van het Willemsfonds.

 


11:17 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

een grote mijnheer.... die zorgde voor een doorbraak en niettegenstaande vrijzinnig toch breeddenkend in de goede betekenis.grtjes.pepino.Jan nogmaals,knap!

Gepost door: pepino | 23-02-05

De commentaren zijn gesloten.