21-02-05

President Bush werd vanmorgen ontvangen door Koning Albert II

Koning Albert heeft vanmorgen George W. Bush, president van de Verenigde Staten van Amerika, in audiëntie ontvangen op het Paleis te Brussel.

 

De Amerikaanse president George W. Bush gaat vandaag in Brussel de Europese bevolking oproepen om 'de spons te halen' over het 'voorbije meningsverschil' over de oorlog in Irak om zo 'een nieuw tijdperk van transatlantische eenheid' te scheppen.


10:59 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Bush roept EU op spons te halen over verleden Tijdens een toespraak die Bush vandaag om 14 uur zal houden in de Brusselse Concert Noble zal hij zijn steun bevestigen aan een 'sterk Europa'. Hij zal het daarbij ook hebben over de wil van de VS om samen aan vrede in het Midden-Oosten te werken, en zal Europa aansporen om in Irak 'duidelijk merkbare hulp' aan de wederopbouw te bieden. Bush zal tijdens zijn toespraak ook de gezamenlijke rol benadrukken die Europa en Amerika spelen om het conflict in het Midden-Oosten het hoofd te bieden. Uit de toespraak blijkt voorts dat de Amerikaanse president de verdeeldheid die er heerst omtrent de oorlog in Irak niet wil ontkennen. Hij drukt echter zijn wens uit om die verdeeldheid in het verleden te plaatsen. "Het is nu tijd dat de gevestigde democratieën duidelijk merkbare economische en politieke hulp gaan verlenen aan de jongste democratie van de wereld", aldus Bush. George W. Bush kwam zondagavond in Brussel aan voor een officieel bezoek aan België.

Gepost door: Jantje | 21-02-05

George Bush ontmoet de koning en eerste minister De Amerikaanse president George W. Bush is vanochtend begonnen aan zijn driedaags bezoek aan ons land. Hij is al ontvangen op het koninklijk paleis en was dan te gast bij premier Guy Verhofstadt. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en Karel De Gucht woonden dat overleg bij.

President Bush ging vanochtend eerst het personeel van de Amerikaanse ambassades begroeten in het Sheraton-hotel. Dat zou een gebruikelijk onderdeel van een presidentieel bezoek zijn.

Vanmorgen is Bush samen met zijn echtgenote Laura ontvangen op het koninklijk paleis. De volgende stop was bij premier Verhofstadt in de Wetstraat.

Toen Bush aankwam bij de ambtswoning van de premier, sprak hij even met de pers. "Ik had een fijne ontmoeting met de koning", zei hij. Verder wilde hij niet veel kwijt. "Kom naar mijn speech vanmiddag", antwoordde hij op vragen over zijn visie op Europa.

Bush heeft meer dan een uur met premier Verhofstadt gesproken. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice en Karel De Gucht, waren aanwezig.

De Amerikaanse president Bush heeft premier verhofstadt bedankt voor de Belgische hulp in Afghanistan. De Verenigde Staten willen ook helpen bij het vredesproces in Congo.

Wellicht is ook het dossier van de twee Belgen die nog gevangen zitten in de gevangenis van Guantanamo aan bod gekomen. Op het koninklijk paleis was Laura Bush er nog bij, later bij de premier niet meer. De first lady bezocht het Erasmushuis in Anderlecht.

Na het gesprek bij de premier had Bush op de Amerikaanse ambassade een aantal bilaterale gesprekken. Er stond ook ook een gesprek met de Navo-secretaris-generaal Jaap De Hoop Scheffer op het programma.

Nauwelijks verkeershinder in centrum van Brussel

Het bezoek van Bush heeft nauwelijks verkeershinder veroorzaakt in het centrum van Brussel. In de omgeving van het Rogierplein, de Amerikaanse ambassade en het koninklijk paleis waren enkele straten en pleinen afgesloten. Maar volgens de politie verliep de ochtendspits zo goed als normaal. Veel mensen waren vroeger vertrokken naar het werk.

Gepost door: Jantje | 21-02-05

De commentaren zijn gesloten.