20-02-05

De invloed van Amerika op ons dagelijks leven

Big Mac, Big Money, Big Onbegrip

 

Wat zouden we doen zonder de Amerikanen? Alvast geen Big Mac eten met stroperige R&B-muziek op de achtergrond terwijl we chattend via Bill Gates’ MSN-netwerk klagen over de inval in Irak. Cultureel, economisch en politiek hebben we wel wat met the Land of the Free gemeen. En zij met ons. Amerika heeft meer invloed op ons dagelijks leven dan we op het eerste gezicht denken.

 


10:43 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Amerikaanse cultuur zet de toon Een trend die uit Amerika kwam overwaaien, is de cultuur om van dokters of fabrikanten een schadevergoeding te eisen. Terwijl in Amerika nagenoeg iedereen op zijn tellen past voor een schadeclaim, zijn in Europa vooral de dokters ongerust. Een mislukte operatie zal ook hier sneller dan vroeger tot een claim leiden.

Dallas, Friends en Big Mac

De populaire cultuur in Europa mag je gerust Amerikaans van inslag noemen. Amerikaanse soaps, films, popsterren en filmdiva's geven ook bij ons de toon aan. Veel Belgen weten meer over de Amerikaanse cultuur, dan over de Franse. Ook het Amerikaanse eetpatroon met zijn hamburgers, ijskoude cola en giga porties is hier inmiddels goed ingeburgerd.

Halloween

Blijkbaar hebben de Europeanen niet genoeg aan Kerstmis en Sinterklaas. Sinds kort worden de huizen in oktober opgesmukt met uitgeholde pompoenen, een gewoonte die uit Amerika komt. Tot grote vreugde van de middenstand, die jaar na jaar zijn omzet rond die Halloween-periode ziet stijgen.

Overdreven aandacht

Amerika-specialist Bart Kerremans verbaast zich vaak over de overdreven aandacht die wij Europeanen voor Amerikaanse binnenlandse politiek hebben. De jaarlijkse voorstelling van de Amerikaanse begroting, het armoedebeleid of de sociale zekerheid worden in onze kranten uitvoerig besproken, terwijl Europa daar eigenlijk volstrekt geen invloed van ondervindt.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

Amerika is de belangrijkste handelspartner van Europa Sinds de Europese landen op economisch vlak één Europees beleid voeren, zijn we een geduchte handelspartner voor Amerika geworden. Wij twee zijn de economische reuzen in de wereld en Amerika is voor Europa veruit de belangrijkste handelspartner.

Wij importeerden in 2003 voor 157 miljard euro uit Amerika en onze export naar de VS was goed voor 226 miljard dollar.

Ze beschermen hun eigen producten

De Amerikanen zijn zo goed als zelfbedruipend: zij exporteren veel minder dan de Europeanen. En dus hebben de Amerikanen, zegt Dirk Sterckx, de neiging om hun producten te beschermen. Zo heffen ze invoertaksen op het staal dat uit Europa komt en dat is vele Europese staalproducenten zuur opgebroken. Of ze zijn boos op Europa omdat de Europese Unie computergigant Microsoft een aantal beperkingen heeft opgelegd.

Ze gaan ons wel voorbijsteken

Op termijn zal de situatie wel veranderen. De regio's waar de meeste mensen zullen wonen, zullen China en Amerika zijn. Ook de groei van deze landen is een stuk groter dan de Europese. Vooral in Zuid-Oost-Azië groeien de economieën met reuzenschreden. Dus als Europa niet oppast, zal het op termijn zijn bevoorrechte positie verliezen.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

Een politieke supermacht Zo goed als de hele Amerikaanse buitenlandse politiek is van invloed op onze veiligheid en dat is al decennia lang zo. Het begon allemaal met de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse troepen er mede voor gezorgd hebben dat Europa van het fascisme bevrijd werd.

Nu nog vinden veel Belgen dat we de Amerikanen dankbaar moeten zijn voor hun steun in 1944.

Later, met de Koude Oorlog, waren het de Amerikanen die het Russische gevaar konden indijken en de verspreiding van het communisme tegengaan. Vandaag bestaan er geen conflicten meer op Europese bodem, waarin de Amerikanen een rol in spelen. Maar problemen in het Midden-Oosten en de manier waarop president Bush daarop reageert, kunnen ons niet onverschillig laten. Wanneer de Amerikanen de Arabische gemeenschap tegen zich in het harnas jagen, reageren extremistische moslimjongeren in Europa. Dat is bijvoorbeeld het geval in Irak, in Israël of in Iran.

Vrijheid versus internationale rechtsregels

Professor Bart Kerremans, die over Amerika doceert aan de universiteit van Leuven, begrijpt dat wij ons soms ergeren aan het Amerikaans buitenlands beleid. Waar wij Europeanen het internationaal recht als grondslag voor ons beleid zien, stoelen de Amerikanen hun buitenlandse politiek op hun eigen waarden: freedom, democracy, human rights Het onbegrip is overigens wederzijds. Amerikanen vinden dat wij te weinig aandacht hebben voor hun angsten, zegt Kerremans. De aanslag op de torens van het World Trade Centre in september 2001 heeft enorm diepe wonden geslagen bij de Amerikanen, iets wat wij onvoldoende beseffen.

Een rem op een schone wereld

Het Kyoto-akkoord, dat in de hele wereld voor een schoner milieu moet zorgen, werd door de Amerikanen niet ondertekend. Sinds vorige week proberen 141 landen in de wereld de uitstoot van de broeikasgassen terug te dringen. Maar de weigering van Amerika om mee te doen - één van de grootste vervuilers ter wereld en verantwoordelijk voor een kwart van alle broeikasgassen - vermindert de kracht van het akkoord.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

Het is de tweede keer dat Bush ons land bezoekt De Amerikaanse president George W. Bush landt vanavond op Zaventem. Zijn bezoek aan Brussel duurt tot woensdagochtend. Het is de tweede keer dat president Bush ons land bezoekt. De eerste keer was in juni 2001, maar sindsdien is er veel veranderd.

Enkele maanden na het bezoek van Bush, na de aanslagen van 11 september 2001, begonnen de relaties met enkele Europese landen af te brokkelen. Europa schaarde zich immers niet als één man achter de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme, maar raakte verdeeld in twee kampen.

Het oude en het nieuwe Europa, zoals minister van Defensie Donald Rumsfeld de voor- en tegenstanders van de oorlog in Irak catalogeerde, hebben zich intussen verzoend. Bovendien is de Europese Unie en pak groter geworden en heeft ook de Navo er enkele nieuwe leden bijgekregen.

Bush, van zijn kant, heeft zich gerealiseerd dat hij Europa nodig heeft om zijn doelstelling te verwezenlijken, namelijk de democratie verspreiden in de wereld.

Tijd dus om ook de transatlantische banden weer stevig aan te halen én de samenwerking te versterken. En dat is precies wat Bush komt doen.

Hij wil vooral meer hulp voor Irak uit de brand slepen. Van de Navo hoopt hij een bijdrage te krijgen voor de training en uitrusting van het nieuwe Iraakse leger en met de EU wil hij afspraken maken over de heropbouw van het gerechtelijk apparaat.

Maar om de hoek kijken ook nieuwe twistpunten: op de agenda staan immers heikele thema's als Iran en Syrië. Niet alle Europese landen delen de oorlogsretoriek van Bush betreffende Iran en de Syrische houdgreep op Libanon lijkt een actueel strijdpunt te worden.

Wat staat op de agenda de komende dagen?

President Bush gaat maandagochtend eerst langs bij koning Albert II en koningin Paolo. Daarna zit hij samen met premier Guy verhofstadt.

De premier leidt 's middags ook de toespraak in van Bush over de transatlantische relaties. 's Avonds dineert de president met zijn Franse collega Jacques Chirac.

Dinsdagochtend gaat Bush naar een extra top van de Navo met alle staatshoofden en regeringsleiders. Ook de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko maakt daar zijn opwachting.

Daarna wacht hem nog een extra EU-top, eveneens met de staatshoofden en regeringsleiders. Dineren doet Bush met commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

De commentaren zijn gesloten.