20-02-05

De echte test komt als Bush weer weg is

Er moeten tijdens de gesprekken van begin volgende week met de Amerikaanse president George Bush in de Navo en de Europese Unie vooral geen spectaculaire veranderingen verwacht worden in standpunten over concrete dossiers. Het bezoek zelf is de boodschap. Het blijkt onder meer uit de briefingnota's die de Europese regeringsleiders kregen en die met het Witte Huis zijn doorgepraat. De echte test voor de transatlantische betrekkingen komt als de Amerikaanse president weer weg is.


18:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Honderden mensen demonstreren in Brussel tegen komst Bush Honderden demonstranten hebben deze namiddag in het centrum van Brussel een vreedzame mars gehouden tegen de komst van de Amerikaanse president George Bush naar de Belgische hoofdstad. De mars was de eerste in een geplande reeks protestacties tegen het bezoek van Bush aan Europa deze week.


,,Hij komt hier om de Europese leiders te overtuigen en te beïnvloeden. We vrezen dat de Europese leiders zich van het volk zullen verwijderen'', zei een van de zevenhonderd deelnemers aan de betrekkelijk kleine eerste demonstratie tegen Bush. De Brusselse politie haalt alles uit de kast om de naar verwachting duizenden demonstranten deze week weg te houden van plaatsen die de Amerikaanse president bezoekt. Er zijn zo’n 2.500 agenten ingezet, duizend meer dan bij de drie à vier topconferenties die de Europese Unie jaarlijks in de Belgische hoofdstad organiseert.

Zo’n 88 milieu-, mensenrechten- en vredesbewegingen hebben demonstraties in Brussel gepland. Morgen zal er een protestactie worden gehouden voor de Amerikaanse ambassade en dinsdag wordt de naar verwachting grootste demonstratie deze week gehouden bij het Berlaymont-gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Unie, dat Bush die dag zal bezoeken. Volgens de website van het platform van bewegingen die de demonstraties tegen Bush organiseren, heeft de Amerikaanse president misdaden tegen de menselijkheid op zijn geweten en vormt hij een obstakel in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

Wat staat er op programma van Bush? Maandagochtend wordt de Amerikaanse president Bush ontvangen door koning Albert en daarna door premier Verhofstadt.

Na de middag houdt Bush een toespraak over transatlantische betrekkingen in de Concert Noble. 's Avonds dineert Bush met de Franse president Chirac.

Dinsdag staat een ontbijt op het programma met de Britse premier Blair.

Die dag is voor de rest voorbehouden voor een tweevoudige top met de staats-en regeringsleiders van de Navo en van de Europese Unie en wordt afgesloten met een diner bij de Europese Commissie.

Gepost door: Jantje | 20-02-05

De commentaren zijn gesloten.