19-02-05

Kunsthistoricus Harald Szeemann overleden

Harald Szeemann werd geboren op 11 juni 1933 in Bern.

 

In Zwitserland is de kunsthistoricus Harald Szeemann afgelopen nacht op 71-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste werk was de voorbereiding van de tentoonstelling "Visionair België, C'est arrivé prés de chez nous". De expo loopt in het Paleis voor Schone Kunsten n.a.v. 175 jaar België.

   

De tentoonstelling bestaat uit meer dan 500 kunstwerken en geeft een eigenzinnige kijk op ons land. Koning Albert en koningin Paola bezochten donderdag de tentoonstelling die eerder werd uitgesteld wegens de ziekte van Szeemann.

 

Szeeman bracht in het PSK zowat alle Belgische kunstenaars samen, zoals Broodthaers, Felicien Rops, Delvaux, Fabre, Delvoye en Panamarenko. Hij werd de Paus van de tentoonstellingen genoemd. Szeemann zou elke kunstenaarsgeneratie van de afgelopen vijftig jaar persoonlijk gekend hebben.


16:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een naam als een klok in de kunstwereld Harald Szeemann werd geboren op 11 juni 1933 in Bern. Na zijn studies archeologie, kunstgeschiedenis en journalistiek, werd hij in 1961 directeur van de Kunsthalle van Bern.

Hij was een van de eersten om het proces dat leidt tot een kunstwerk te erkennen als een kunstvorm. In 1972 was hij artistiek directeur van Documenta 5 in Kassel en de Biënnale in Venetië. Met zijn opvattingen over het totaalkunstwerk lag hij de basis voor een nieuwe visie op de kunst.

Szeemann had een voorliefde voor ons land. Twee jaar geleden leidde hij de internationale jury die een opvolger moest zoeken voor SMAK-directeur Jan Hoet.

Voor de 175ste verjaardag van België bereidde hij de expo voor "Visionair België, c'est arrivé près de chez nous"

Gepost door: Jantje | 19-02-05

De commentaren zijn gesloten.