18-02-05

"Zonderlinge denk-beelden" in Bozar - 175-25 België

Vanaf 18 februari kunt u tot halfweg mei in het Paleis voor Schone Kunsten terecht voor de tentoonstelling "Zonderlinge denk-beelden". Dat is een intieme expositie rond 'outsiderkunst'. De tentoonstelling is opgebouwd rond de werken van geesteszieken en mensen met een verstandelijke handicap.

 

De tentoonstelling benadrukt de werken (vooral van Belgische kunstenaars) en niet zozeer de persoonlijkheid of geestestoestand van de kunstenaar. In de outsiderkunst is niet altijd een dialoog mogelijk met de kunstenaar. Dat bepaalt de eigenheid van deze kunst.

 

Het doel van tentoonstelling is om het onderscheid tussen normaliteit en pathologie te overstijgen, we spreken niet van een 'gekke' kunst. De werken worden voorgesteld als volwaardige kunst en vermijdt elke meelijwekkende aanpak.

 

"Zonderlinge denk-beelden"

Paleis voor Schone Kunsten

Ingang Ravensteinstraat 23

1000 Brussel


08:12 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Koningin Paola onder de indruk van outsiderkunst Bozar (PSK) in Brussel heeft in het kader van de vieringen rond 175 jaar België en 25 jaar federalisme kunst uit ateliers voor geesteszieken samengebracht . "Zonderlinge denkbeelden" is de titel van de tentoonstelling. Koningin Paola ging een kijkje nemen.

Bozar staat dezer dagen volledig in het teken van de jubileumfeesten met de tentoonstellingen "René Magritte en de fotografie" en "Zonderlinge denkbeelden", en met enige vetraging opent volgende week de grote expo "Visionair België".

De tentoonstelling "Zonderlinge denkbeelden" (tot 15 mei) put uit de artistieke productie van ateliers voor geesteszieken en mensen met een verstandelijke handicap. Hun werk wordt outsiderkunst genoemd.

De expo toont de werken als volwaardige kunst en vermijdt elke paternalistische of meelijwekkende aanpak. De kunstwerken zijn onverbloemd authentiek, soms rauw dan weer naïef. Ze vormen een boeiend alternatief voor de culturele zekerheden.

"We krijgen dikwijls reacties van mensen die zich daardoor enorm ontroerd voelen", zegt de maker van de tentoonstelling Carine Fol.

Gepost door: Jantje | 23-02-05

De commentaren zijn gesloten.