17-02-05

Vorstenpaar luidt feestelijkheden 175 jaar België in

Koning Albert II en koningin Paola hebben vanavond officieel de aftrap gegegeven van de feestelijkheden rond het 175-jarig bestaan van ons land. Het vorstenpaar bezocht de tentoonstelling 'Visionair België' in het Paleis voor Schone Kunsten, waarna ze de openingszitting van de feestelijkheden '175-25, Tijd voor ontmoetingen' bijwoonden.

 

De koning en de koningin werden ontvangen door premier Guy Verhofstadt, de ministers-presidenten van de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering, een delegatie van ministers en het beschermcomité, onder wie Johan Verminnen, Erik Van Looy en Dirk Frimout.

 

'Visionair België, C'est Arrivé prés de chez nous' is een van de paradepaardjes van de Zwitserse curator Harald Szeemann. Szeemannn geeft in de tentoonstelling een eigenzinnige kijk op ons land. Dat doet hij niet alleen via kunstwerken van onder meer Magritte, Ensor en Antoine Wiertz, maar ook via de Belgische literatuur, wetenschap, uitvindingen, zeden, gewoonten en het geloof en de tradities van het Belgische volk. Met meer dan 500 kunstwerken in 26 verschillende zalen probeert Szeemann de Belgische volksaard te vatten.

 

De opening van de tentoonstelling werd eerder voor het grote publiek uitgesteld van 18 februari naar 4 maart omdat Szeeman, die faam geniet als curator van de Biënnale in Venetië en eerder al tentoonstellingen over 'Visionair Zwitserland en Visionair Oostenrijk' maakte, ernstig ziek is. Toch werd het Belgische vorstenpaar al een eerste blik gegund.


Na de tentoonstelling volgde de openingszitting van 125 jaar België en 25 jaar federalisme' in de concertzaal. Premier Verhofstadt had het in zijn speech over de voortrekkersrol die ons land sinds het ontstaan gespeeld heeft op staatkundig vlak en zei dat het feestjaar voor 175 jaar België en 25 jaar federalisme "een spiegel is van ons land: divers, toekomstgericht, open, gastvrij en gedragen door verenigingen, organisaties en overheden van alle niveaus. "

Na het concert gaan de koning en koningin naar de Hortazaal, waar ze de taart aansnijden die naar aanleiding van de openingszitting werd gemaakt.


21:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

de grote afwezige..... was jij Jan. Zo'n man zoals jij moest zeker uitgenodigd geweest zijn en dat is gemeend uit gans mijn hart!!

Gepost door: pepino | 17-02-05

De commentaren zijn gesloten.