16-02-05

Vandaag wordt het Kyoto-protocol van kracht

Wat moet er in België gebeuren?

 

België moet de uitstoot van broeikasgassen met 7,5% laten dalen tegen 2008-2012. Maar zoals het een gefederaliseerd land betaamt, verschilt de uitstoot naargelang van het gewest.

 

De uitstoot in Vlaanderen moet met 5,2% dalen en die in Wallonië met 7,5%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is in tegenstelling tot de verwachtingen een van de regio's in ons land met de laagste uitstoot. Brussel mag de komende jaren zelfs 3,48% méér uitstoten.

 

Een vijftigtal kinderen uit Brusselse scholen hebben vanochtend in het Warandepark actiegevoerd bij de start van het Kyoto-protocol. De kinderen vroegen minister van Leefmilieu Bruno Tobback en premier Guy Verhofstadt  om extra maatregelen te treffen om de doelstellingen van Kyoto te verwezenlijken.


Lees de volledige tekst van het Kyoto-protocol


12:20 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dikke Truiendag brengt scholen dichter bij Kyoto Brussel - Vandaag ging het Kyotoverdrag van start. Het verdrag moet de uitstoot van broeikasgassen doen dalen, om de opwarming van de aarde af te remmen. Daarom deden verschillende Brusselse scholen mee aan de “Dikke Truiendag”. Ze zetten de verwarming in hun klas minstens een graad lager om energie te sparen.

De "Dikke Truiendag" komt er naar aanleiding van het Kyotoverdrag, dat sinds woensdag officieel van kracht is. België heeft beloofd om tegen 2012 7,5 procent minder broeikasgassen uit te stoten.

Door de verwarming lager te zetten, komt er minder koolstofdioxide in de lucht. Per graad dat de verwarming lager wordt gezet, produceert het Technisch Atheneum Victor Horta in Evere honderdvijfentwintig gram koolstofdioxide minder. In de Victor Hortaschool werd de verwarming zes graden lager gezet.

De leerlingen van het Victor Horta-atheneum in Evere kregen woensdag bezoek van de Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke en Kris Peeters . De school zette niet alleen de verwarming veel lager, er waren ook heel wat activiteiten rond energiebesparing.

Volgens minister Vandenbroucke kunnen ook jongeren gesensibiliseerd worden om minder energie te verbruiken. Maar dat is niet alles. Vandenbroucke wil ook dat de scholen zelf in de toekomst zuiniger omspringen met energie.

In totaal doen in het hele land 470 scholen mee aan de “Dikke Truiendag”. Samen zouden ze door de actie zevenenvijftig ton aan broeikasgassen hebben bespaard.

Gepost door: Jantje | 16-02-05

De commentaren zijn gesloten.