16-02-05

Je diepste gevoelens open op internet

Als kind kletsten we onze diepste zielroerselen stiekem in een schriftje. De ene chaotisch, een andere ging geordend of erg kunstzinnig te werk. Nu laten we nu de halve wereld meelezen met wat we denken en voelen. Een weblog is als een dagboek. Sommige bloggers beperken zich niet tot hun eigen leefwereld, maar bespreken de actualiteit, geven commentaar op de wereld rondom of gaan op zoek naar bizar nieuws of leuke sites. Weblogs zijn dan ook bijzonder populair omdat ze klaarheid scheppen in de chaos van het wereldwijde web. Bovendien is het vrij eenvoudig een eigen weblog op te starten. Er bestaan honderden organisaties die je op weg helpen.

 

De ene gebruikt zijn weblog om zijn passie te tonen en plaatst foto’s of gedichten. Een ander doet het in groep. Er zijn blogs die door buren, collega’s of de hele familie gemaakt worden. Vedetten en politici gebruiken een weblog om in de aandacht te blijven. Michaël Jackson deed het nadat hij geklist werd voor kinderverkrachting. En Vlaamse politici laten zich zo van hun charmantste kant zien. Vergelijk eens Fientje Moerman met Freya Van den Bossche. http://www.fientjemoerman.be - http://www.freyaweb.be

 

Sommige loggers proberen met een agressieve en controversiële inhoudveel bezoekers te lokken. En dat lukt, vooral in Nederland. De bekendste zijn ongetwijfeld GeenStijl.nl VolkomenKut en Retecool. In Vlaanderen zijn wij op dat gebied nog wat bedeesd.

 

In vergelijking met de Nederlandse weblogs halen de Vlamingen maar een bescheiden bezoekersaantal.

 

Het lijkt soms alsof een internetaansluiting machtiger is dan een drukpers. Een nieuwslog heeft dan ook de allures van een krant. Deze logs deden hun intrede na de aanslagen op de Twin Towers. Toen de traditionele nieuwssites wegens overbelasting onbereikbaar waren, deden ooggetuigen via het web verslag van het drama. De bekendste nieuwslogger is ongetwijfeld de Bagdad Blogger ( http://www.thebaghdadblog.com/home/ ). Tijdens de Amerikaanse bombardementen in Irak bracht hij live vanuit zijn slaapkamer een objectief verslag uit van het leven in de Irakese hoofsdad.

 08:07 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.