12-02-05

België aan de feestdis

België blaast dit jaar 175 kaarsjes uit en doet er nog eens 25 jaar federalisme bij. Zelfs de ferventste België-haters zullen moeten toegeven dat er op het verjaardagsfeestje ‘175-25’ enkele interessante gasten worden uitgenodigd – Harald Szeeman , om er een te noemen – en dat er echte aanraders op het menu staan. Trek in ‘Mosselen natuur’? Een selectie uit het tentoonstellingenaanbod

 

Hoewel het Afrikamuseum in Tervuren met de recent geopende tentoonstelling Het geheugen van Kongo. De koloniale tijd vorige week de spits afbeet, beginnen de feestelijkheden pas goed met de vernissage van Visionair België in het Paleis voor Schone Kunsten. Niemand minder dan de bekende Zwitserse curator Harald Szeeman zal er zijn kijk geven op de cultuur en geschiedenis van België.

Links
175-25
Bozar
Africamuseum
Koninlijke Musea voor Schone Kunsten
Natuurwetenschappen (Mosselen natuur 2005)
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Dexia Kunstcentrum
(lees verder via reactie)

15:07 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

175 jaar België tentoongesteld: aan de feestdis In een thematisch parcours zullen we naast grote namen uit het verleden als Ensor, Delvaux, Khnopff, Rops, Spilliaert, Permeke, Magritte en Broodthaers ook werk aantreffen van hedendaagse kunstenaars als Jacques Charlier, Wim Delvoye, Luc Tuymans, Panamarenko, Ann Veronica Janssens en Berlinde De Bruyckere. Een aantal onder hen maakte een totaal nieuwe installatie voor het Paleis voor Schone Kunsten. De expo zal worden aangevuld met Studio België, een doeparcours voor kinderen en volwassenen. De startdatum van Visionair België is helaas echter nog onduidelijk. Net voor het ter perse gaan bereikte ons het bericht dat omwille van gezondheidsredenen van de curator de opening, voorzien op 17 februari, wellicht met enkele weken moest worden uitgesteld.

Vlaamsekunstcollectie
Eveneens in het Paleis voor Schone Kunsten zijn de grote kunsthistorische musea van Vlaanderen te gast, tijdens de zomermaanden. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten in Gent en het Groeningemuseum van Brugge sloegen enkele jaren geleden de handen in elkaar voor een uniek experiment. Samen zetten ze een structureel partnership op dat achter de schermen actief is, maar ook zichtbaar moet worden voor het grote publiek. Er wordt ervaring uitgewisseld over behoud en beheer, een beeldenbank werd op het web gezet en een gezamenlijk ticket verspreid. De échte publiekspremière van de Vlaamsekunstcollectie vindt zowaar in Brussel plaats. Dankzij BOZAR worden topstukken uit de collecties van de drie musea in de hoofdstad getoond: werk van Van Dyck, Bosch en Ensor wordt gepresenteerd in een overzicht van de beeldende kunst van de Zuidelijke Nederlanden van de 15de tot de 21ste eeuw. Omdat de ontstaansgeschiedenis van deze musea nauw verbonden is met de gebeurtenissen in ons land in het begin van de 19 de eeuw, past Ensor tot Bosch perfect in de 175-25-viering.

Het houdt niet op in het Paleis voor Schone Kunsten: vorig jaar won ons land de Gouden Leeuw op de Architectuurbiënnale van Venetië met de tentoonstelling Kinshasa, de imaginaire stad, samengesteld door het Vlaams Architectuurinstituut in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Via foto’s en (video)films van de Brusselse Marie-Françoise Plissart worden de zichtbare en onzichtbare lagen van het stedelijk leven in Kinshasa aan de oppervlakte gebracht. Het aanbod in het Paleis voor Schone Kunsten voor 175 jaar België wordt verder nog aangevuld met tentoonstellingen over Belgische outsiderkunst (Zonderlinge denkbeelden) en over Magritte en de fotografie. Meer dan 330 afdrukken, waarvan vele nooit getoond, zullen een blik werpen op Magrittes privé-leven.

Mosselen & art nouveau
Tot een gezamenlijk project naar aanleiding van 175 jaar België zijn de federale wetenschappelijke instellingen niet gekomen. Alle vullen ze de feestelijkheden in vanuit hun eigen werking. Dat leidt tot vrij voor de hand liggende tentoonstellingen zoals De romantiek in België in het Museum voor Schone Kunsten. Het Jubelparkmuseum wijdt zijn gelegenheidstentoonstelling aan de evolutie van de Belgische sierkunsten tussen 1830 en 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling. Vooral ten tijde van de art nouveau had België een ijzersterke reputatie.
Een belangrijk deel van het parcours van Art Nouveau en Design in België, 1830-1958, zal dan ook over deze stijl gaan, met werk van Horta, Van de Velde, Serrurier-Bovy en Wolfers. Maar ook de vele neostijlen, het eclecticisme, de art deco en modernistische stromingen komen aan bod. Naast deze hoofdtentoonstelling speelt ook het in het Jubelpark gevestigde Museum voor Blinden op het thema in.

Een museum dat is gewijd aan de natuurwetenschappen, moet echter iets meer verbeelding gebruiken om 175 jaar België aan zijn kernactiviteit te linken. Was het uit schrik voor al te veel hoogdravendheid? Wou men de sérieux wat doorbreken met enige ironie? Het Museum voor Natuurwetenschappen schotelt in het kader van de 175-25-feestelijkheden Mosselen natuur voor, een tentoonstelling helemaal gewijd aan het bescheiden schelpdier. De mossel als inspiratiebron voor koks en kunstenaars, het economische belang van de mossel of de reizen die ze onderneemt op weg naar het bord van de klant, zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Ze mogen dan wel uit Zeeland komen, de mosselen zijn nergens zo lekker als in België. Op het Belgische verjaardagsmenu mochten ze dus echt niet ontbreken.

Met een 175-25-pas krijgt u een toegang tot alle tentoonstellingen. Deze pas kost 30 euro en is te koop in de grotere postkantoren en bij de deelnemende instellingen.

Gepost door: Jantje | 13-02-05

Mosselen natuur 4 mei 2005 – 30 juni 2006

Brussel, Museum voor Natuurwetenschappen
Mosselen: heerlijk, typisch Belgisch, en omgeven door raadselachtige vragen. Is het echt waar dat je alleen mosselen mag eten tijdens de maanden met een R in de naam? En hoe komt het dat sommige mensen allergisch zijn voor mosselen? Hoe en waar leven mosselen eigenlijk, en hoe belangrijk is de mossel voor onze economie? En voor de waterkwaliteit? Er zit meer tussen die twee kleine schelpjes dan je denkt!
In ‘Mosselen natuur’ krijg je antwoord op alle vragen die je maar kunt stellen over de mossel, en zelfs op vragen die je niet eens had kunnen bedenken. Je ziet er hoe kunstenaars zich door dit mysterieuze tweekleppige diertje lieten inspireren, én... je vindt er de beste mosselrecepten van over heel de wereld.
www.natuurwetenschappen.be

Gepost door: Jantje | 13-02-05

De commentaren zijn gesloten.