11-02-05

Earth & Space toont prestaties van ESA in Autoworld – Jubelpark (Brussel)

Videobeelden op deze ballon fleuren het Schumanplein op.

 

Sinds woensdag toont een grote ballon op het Rondpunt Schuman spectaculaire videobeelden van de ruimte en de aarde. Dit grote bolvormig projectiescherm moet de aandacht vestigen op de European Space Week. Het hoogtepunt van die week is de tentoonstelling Earth and Space in Autoworld over de ruimte, onze aarde en haar kwetsbare natuur. Prins Filip heeft de tentoonstelling geopend.

 

European Space Week
 

Op deze interactieve tentoonstelling van ESA en de Europese Commissie werden enkele nieuwigheden voorgesteld. Zo werkt Europa momenteel aan een heel eigen navigatiesysteem, Galileo. Daardoor kan een GPS binnenkort tot op twee meter juist uw positie bepalen.

 

Tijdens de wandeling doorheen de tentoonstellingsruimte krijgt men een overzicht van de prestaties van de Europese ruimtevaart. Vooral op het vlak van milieu-observatie en telecommunicatie heeft de ESA heel wat verwezenlijkt.

 

Op de tentoonstelling staat ook een schaalmodel van Ariane 5, het paradepaardje van de ESA. Het is de krachtigste commerciële draagraket die er bestaat. Ariane 5 brengt veel geld op, het plaatst tegen betaling vooral satellieten in een baan rond de aarde.

 

Earth & Space

tot en met 20 februari

in Autoworld - Jubelpark

toegang is gratis


13:25 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

"Star Party" in het Jubelpark te Brussel In het kader van de Europese "Earth & Space Week" te Brussel verzorgt de Volkssterrenwacht Urania maandag een "star party" op de Esplanade van het Jubelpark in Brussel, zo hebben de amateur-astronomen zelf meegedeeld.

Urania gaat minstens 25 telescopen opstellen waarmee kijklustigen tussen 21.00 en 23.00 uur naar de kosmos kunnen loeren. De telescopen zullen een vergroting van 20 tot 200 keer hebben. Bij helder weer zal men zich kunnen vergapen aan de Maan, de planeet Saturnus, de Orionnevel en enkele sterrenhopen. Licht in de omgeving wordt gedoofd. Bij slecht weer gaat het astronomisch fuifje niet door.
Ook Europese astronauten zouden eens door de telescopen komen kijken, zo verluidde bij Urania.

Met de "Earth & Space Week" willen de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA hun inspanningen inzake ruimtevaart, in het bijzonder aardobservatie, in het zonnetje zetten. Voor het grote publiek is dit vooral via een gratis en sinds zaterdag toegankelijke tentoonstelling in Autoworld in het Jubelpark.

Gepost door: Jantje | 13-02-05

Succesvolle lancering voor Ariane 5 Zaterdagavond om 22 uur Belgische tijd vertrok op de basis Kourou een Ariane 5 draagraket voor een cruciale testvlucht. Toen 30 minuten na de ontkoppeling vanuit het Australische Perth contact gelegd werd haalde men opgelucht adem. De Ariane 5 heeft drie satellieten aan boord. Door een opwaardering naar een draagkracht van 10 ton is de Ariane 5 nu de krachtigste commerciële draagraket ter wereld. De Belgische bedrijven Sabca, Alcatel-Etca en Techspace Aero participeren in het project. Na de eerste mislukte lancering op 11 december 2002 toont Arianespace nu dat zij in staat is twee zware satellieten van 4.5 ton of drie gewone satellieten van ca. 3 ton in een baan om de aarde te brengen. Bij een lancering die vlug 150 miljoen euro kost is het aantal satellieten die de draagraket kan meenemen van groot belang. Ariane heeft momenteel een orderboekje voor de lancering van 40 satellieten.

Met de Ariane 4 werd Europa in de jaren 90 één van de belangrijkste landen voor het lanceren van middelzware satellieten. Deze Ariane kon vrachten tot 4,7 ton in een baan om de aarde brengen. Dit bleek weldra onvoldoende om te kunnen concurreren met landen als Rusland en Amerika die satellieten tot 15 ton konden lanceren. De ESA en Arianespace begonnen halverwege de jaren 90 ontwerpen te maken voor een zwaardere en modernere versie van de Ariane 4 raket. Op 30 oktober 1997 werd dan voor het eerst een Ariane 5 raket gelanceerd. Hiermee werd de start gegeven van een nieuwe generatie Europese raketten die zowel middelzware als zware satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Zo mag het Brusselse Sabca onderdelen leveren voor dertig Ariane 5 raketten. Dit contract van 150 miljoen euro garandeert vijf jaar lang werk voor minstens driehonderd mensen.

En dat de Nederlanders iets met water hebben blijkt uit hun project. Zij stuurden hun klotssatelliet, gevuld met 33,5 liter water in een baan om de aarde om er twee weken lang onderzoek te verrichten naar het klotsen van water in de ruimte. De tweede satelliet, de Duitse Maqsat B2, werd voorzien van 3.500 kilo instrumenten en camera’s om gegevens over het gedrag van de lading en de draagraket bij lanceringen te bestuderen. De derde satelliet, de XTAR-EUR, is een 3.600 kg zware Spaans-Amerikaanse communicatiesatelliet.

Gepost door: Jantje | 14-02-05

De commentaren zijn gesloten.