10-02-05

Nieuwe afgang Rode Duivels

Waren de Rode Duivels gisteren in Cairo op zoek naar een vleugje vertrouwen om hun WK-campagne nieuw leven in te blazen, dan kwamen ze van een kale reis terug. Het Belgische blazoen kreeg na de 4-0 nederlaag een nieuwe deuk. Opnieuw geen winst dus voor de Rode Duivels en nieuwe kopzorgen voor de bondscoach. Op een moeilijk bespeelbare mat waren de Egyptenaren de technische meerdere van onze nationale ploeg.

Koninklijke Belgische Voetbalbond

07:14 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

De nationale voetbalploeg De spelers van de nationale ploeg worden "Rode Duivels" genoemd. Deze bijnaam dateert uit 1906 toen redacteur Pierre Walckiers van "La Vie sportive" vond dat de Belgen, die meestal in een rood shirt speelden, zich in het internationaal voetbal soms weerden als duivels.

De grootste prestatie leverde de nationale ploeg reeds in 1920. Zij behaalde toen de gouden medaille op de Olympische Spelen in Antwerpen. In de finale, die slechts 43 minuten duurde, versloeg zij Tjechoslovakije. België leidde reeds met 2-0, toen een Tjechische verdediger werd uitgesloten na een brutale trap. Zijn ploegmaats verlieten het veld en België werd tot winnaar uitgeroepen.

België was als stichtend lid mede-oprichter van de Wereldbeker. Het nam deel aan de eerste drie edities van 1930, 1934 en 1938, maar verloor al zijn wedstrijden. Pas in 1954 was België opnieuw present in een eindronde. Ondanks een schitterende 4-4 tegen Engeland, was dit resultaat onvoldoende om de tweede ronde te halen. De eindronde in 1970 werd voor de Belgische ploeg een kleine afgang, maar er was beterschap op komst.

De Rode Duivels kwalificeerden zich vijfmaal na elkaar voor de eindronde van de Wereldbeker.

In 1982 in Spanje bereikte België de tweede ronde, onder meer dankzij een verrassende 1-0 overwinning in de openingswedstrijd tegen titelverdediger Argentinië.

Vier jaar later in Mexico deed de nationale ploeg het nog beter. Dankzij onder andere een 4-3 overwinning tegen favoriet Rusland en een kwalificatie op strafschoppen tegen Spanje bereikte zij de halve finale. Argentinië in de halve en Frankrijk in de kleine finale bleken echter te sterk, en België werd vierde.

In 1990 speelden de Rode Duivels een prachtige eerste ronde. Door een Engels doelpunt in de laatste minuut van de verlengingen werd België in de tweede ronde uitschakeld.

Ook in 1994 starrte België goed, maar door een onverwachte nederlaag tegen Saoedi-Arabië moest België in de tweede ronde uitkomen tegen Duitsland, waartegen het verloor.

In 1998 was Frankrijk gastland voor de Wereldbeker en de Rode Duivels. Zij werden echter roemloos uitgeschakeld in de eerste ronde, zonder verlieswedstrijden, evenwel.

Het Europees landenkampioenschap werd pas vanaf 1960 georganiseerd. In 1972 vond de eindronde in België plaats. De Rode Duivels verloren de halve finale tegen West-Duitsland met 2-1, maar zij wonnen de kleine finale met dezelfde cijfers van Hongarije en behaalden zo brons. In 1980 kwalificeerden zij zich opnieuw voor de eindronde van het EK in Italië. België stootte door tot de finale waar het met 2-1 nipt in het zand beet tegen West-Duitsland. Voor die prestatie ontvingen zij de trofee voor sportverdienste.

De nationale ploeg werd uitgeschakeld in de eerste ronde van Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal dat gezamenlijk door België en Nederland georganiseerd werd (van 10 juni tot en met 2 juli 2000).

In 2002 werd de Wereldbeker georganiseerd in Zuid-Korea en Japan. De Rode Duivels spelen er afwisselend goed en slecht in het begin maar kwalificeren zich dankzij een briljante overwinning tegen Rusland. In de achtste finale doen ze zelfs de latere winnaar Brazilië beven maar verliezen eervol.

De volgende uitdagingen voor de Rode Duivels is de Wereldbeker 2006 die in Duitsland zal plaats hebben.

Gepost door: Jantje | 10-02-05

10 februari 1935 - Union Saint-Gilloise Union Saint-Gilloise wordt onttroond door Daring, na een reeks van 60 wedstrijden zonder één enkel verlies en meer dan twee jaar ongeslagen te zijn.

Die dag ontmoet Union zijn belangrijkste tegenstander, Daring Club Molenbeek. Iets meer dan twee jaar lang heeft USG van de 60 wedstrijden in eredivisie (nu de eerste afdeling) geen enkele wedstrijd verloren.Dit is nu nog steeds een ongeëvenaard wereldrecord. De club van het Dudenpark in Vorst werd opgericht in 1897 en behaalde 11 landskampioentitels tussen 1904 en 1935. Het toneelstuk Bossemans en Coppenolle, dat vandaag de dag nog altijd wordt vertoond, is geïnspireerd op die
legendarische rivaliteit tussen het volkse Sint-Gillis en het meer burgerlijke Molenbeek.

Gepost door: Jantje | 10-02-05

De commentaren zijn gesloten.