07-02-05

Carnaval in België

Gisterenmiddag zakten zo'n 100.000 feestvierders af naar Aalst, dé carnavalsstad van Vlaanderen, voor de 77ste carnavalsoptocht in de ajuinenstad. In de stoet liepen een 70-tal officiële carnavalsgroepen mee. De carnavalisten speelden zoals ieder jaar in op de actualiteit en gezagsdragers kregen er flink van langs. De kroonprins moest het ontgelden omdat hij een verklaring van de werkgeversorganisatie VBO had ondertekend. "Raisonneert voor ge signeert", luidde het.

 

Drie dagen van carnavalsfeest

 

De stoet geeft het startschot van drie dagen feesten in Aalst. Dinsdagavond eindigt het gebeuren met de "voile jeannettenstoet" en met de gebruikelijke popverbranding.

 

Ook elders in het land gingen er stoeten uit. Dat was onder meer het geval in Tongeren en Lanaken.

 

In de Henegouwse stad Binche was er ook een grote stoet. Dinsdag trekken de beroemde Gilles daar de straat op. Prins Filip en prinses Mathilde zullen het feest bijwonen. Het carnaval van Binche werd twee jaar geleden door de Unesco erkend als immaterieel erfgoed.

07:17 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Blogs??? Beste,
Ik ben 66 jaar oud en zou een beetje meer willen weten over...Blogs.
Wat is dat feitelijk een blog, en hoe kan je er een maken.
Bedankt bij voorbaat.

Gepost door: julien | 08-02-05

Bezoek van prins en prinses is eer voor Binche Prins Filip en prinses Mathilde hebben het carnaval van Binche bijgewoond. Het eeuwenoude carnaval in het Waalse stadje werd vorig jaar door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. "Na die erkenning is het bezoek van de prins en de prinses een tweede grote gebeurtenis", zegt de voorzitter van de Association pour la Défense du Folklore. "Hun aanwezigheid is een grote eer".

Dinsdag trokken de beroemde Gilles van Binche in hun traditionele kostuums door de straten van het Henegouwse stadje. De Gilles lopen op klompen en zijn getooid met struisvogelveren.

Traditiegetrouw slingerden zij sinaasappels in het publiek. Prins Filip en prinses Mathilde zaten op veilige afstand op het balkon van het stadhuis, verscholen achter kippengaas.

Boudewijn kreeg ooit sinaasappels over zich heen

"Toen koning Boudewijn jaren geleden het carnaval van Binche bezocht, raakte hij besmeurd door de sinaasappels", herinnert een feestvierder zich.

Dergelijke taferelen wilde het stadsbestuur deze keer vermijden.

De prins en de prinses werden ook ontvangen op het stadhuis, waar ze het Gulden Boek tekenden en een praatje maakten met enkele Gilles. Ook minister-president Marie Arena van de Franstalige Gemeenschap was aanwezig.

Er waren correspondenten uit China en Japan

Het carnaval van Binche, dat al bestaat sinds de 15e eeuw, werd in november 2003 uitgeroepen tot werelderfgoed.

Het feest kan dus rekenen op veel belangstelling, ook uit het buitenland.

Er waren zelfs correspondenten uit China, Japan en Rusland naar het stadje afgezakt. In totaal waren er meer bezoekers dan vorig jaar.

Gepost door: Jantje | 13-02-05

De commentaren zijn gesloten.