03-02-05

Adviseurs prins Filip blunderen

Wat doen die adviseurs van prins Filip eigenlijk? Slapen ze, of zijn ze wereldvreemd?'' Zo reageerden toppolitici gisterenavond op een nieuw incident rond onze kroonprins.

 

De prins tekende een protocol van de werkgeversorganisatie VBO waarin die pleit voor meer liberalisme. Toen het nieuws gisteren uitlekte, wekte dat boze reacties bij de vakbonden en progressieve politici. Het paleis en bevriende politici schoten deze keer snel in actie en doofden het vuurtje prompt met enkele telefoontjes. Achteraf wilde niemand nog ,,on the record'' reageren.

 

De kroonprins, zo bleek, had de nota niet eens gelezen. Dat is niet abnormaal, want hij verwacht dat zijn adviseurs dat doen en hem waarschuwen voor controverse als hij betrokken partij zou worden. Dit was niet gebeurd.
09:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Prins Filip ondertekende eisenbundel van het VBO Er lijkt een nieuw incident in de maak rond prins Filip. De prins heeft een eisenbundel van de patroonsorganisatie VBO mee ondertekend en daarover is wrevel ontstaan in politieke en syndicale kringen.

De VBO-top ontving deze morgen de collega's van de Griekse werkgeversvereniging SEV, in België naar aanleiding van het bezoek van de Griekse president. Op een ontbijtvergadering woensdagmorgen hebben beide verenigingen een gezamenlijke verklaring opgesteld.

In de verklaring wordt geëist dat de Lissabon-strategie meer op de economische doelstellingen wordt gericht: liberalisering, sociaal-economische hervormingen, ...
In de verklaring wordt de nationale overheden verweten te laks te zijn bij de implementering van maatregelen om de doelstellingen te bereiken.

Filip, ook aanwezig op de vergadering, heeft meteen mee getekend, met "Philippe de Belgique".

De prins heeft enkel getekend als "getuige, niet als deelnemende partij", aldus de woordvoerder van het Paleis.

Prins tekende als getuige

Dat kroonprins Filip de VBO-eisenbundel in verband met Lissabon ondertekende, heeft "geen bijzondere extra betekenis", aldus de woordvoerder van het Paleis. Volgens Michel Malherbe heeft de prins enkel getekend als "getuige, niet als deelnemende partij". De woordvoerder van het VBO zegt dat een medewerker van het VBO een fout heeft gemaakt en de bundel ter ondertekening aan de prins heeft aangeboden.

Op vraag van de media verduidelijkte de woordvoerder van het Paleis dat de prins vaak getuige is bij de ondertekening van allerlei soorten akkoorden. Voor zover kon worden nagegaan, heeft de prins echter nog nooit zelf getekend.

Het persagentschap Belga heeft overigens vastgesteld dat de website van het VBO is bijgewerkt. Kort na 14 uur stond op de site de gezamenlijke verklaring van de Belgische en Griekse werkgevers met de handtekeningen van Rudi Thomaes (VBO), Athanase Lavidas (SEV) en Philippe de Belgique. Volgens het VBO was ook dat een fout van een medewerker. Een uur later stond enkel een tekst zonder handtekeningen op de website.


Gepost door: Jantje | 03-02-05

Verhofstadt haalt scherp uit naar kroonprins Filip Premier Guy Verhofstadt heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer scherp uitgehaald naar prins Filip. Die heeft een eisenbundel van de werkgeversorganisatie VBO ondertekend.

Premier Verhofstadt rekent erop dat dit de laatste keer is dat de kroonprins zo in de fout gaat. Een paar maanden geleden ging Filip zijn boekje al te buiten toen hij zich klaar en duidelijk uitsprak over Vlaams Belang.

Volgens de premier kan het niet dat de koninklijke familie omstreden politieke uitspraken doet, omdat het koningshuis daarmee zelf het voorwerp kan worden van een politieke twist.

Voor de oppositie gaat het ronduit om een flater van de prins. Vlaams Belang vraagt zich af of de prins wel over de nodige capaciteiten beschikt.

Gepost door: Jantje | 03-02-05

Filip krijgt ,,laatste verwittiging'' Premier Verhofstadt ontstemd over jongste blunder prins Filip

Jarenlang is gewerkt aan het imago van prins Filip als de man die het wél kan. Nu, na zijn tweede blunder in korte tijd, ligt dat zorgvuldig opgebouwde beeld aan diggelen. Met zijn eerste gaffel heeft hij het land compleet verdeeld, zijn tweede bevestigt dat hij vaak niet weet waarover het gaat.

,, Hij kan het niet, hé. Een droevig geval'' , is een gevleugelde, nog altijd veel geciteerde uitspraak die voormalig hofmaarschalk Marcel Liebaers jaren geleden al deed. Het was de tijd waarin prins Filip allerhande, veel minder gevleugelde uitspraken deed die voor veel hilariteit zorgden en er velen van overtuigden hij nog niet rijp was voor het koningschap.

Daar was de jongste jaren langzaamaan verandering in gekomen, na de gouden zet om prins Filip een persconferentie te laten geven bij de geboorte van zijn dochter, prinses Elisabeth. Het beeld van de prins als een houten klaas die aan de voorzitter van het kiesbureau vraagt ,, of hij hier dikwijls komt'' , werd vervangen door dat van de spontane jonge vader die in ziekenhuisoutfit komt vertellen over zijn pasgeboren dochter, ,, een echt vrouwtj e'' .

Land verdeeld

Van het beeld van de nieuwe prins Filip blijft nu niet veel meer over. Met zijn gemeende waarschuwingen dat al wie het op België heeft gemunt hem op zijn weg zou vinden, maakte hij zichzelf eind vorig jaar de inzet van een politieke controverse, die het land compleet heeft verdeeld. Vlaanderen reageerde verontwaardigd, Wallonië instemmend. En nu heeft hij een gaffel begaan die het oude beeld bevestigt van de onhandige kroonprins die eigenlijk niet geschikt is voor het koningschap.

Op zich is er niet veel aan de hand. De prins was woensdag aanwezig op een ontmoeting van de Belgische en Griekse werkgeversfederatie. Aan het eind van die ontmoeting ondertekenden de voorzitters van de federaties een eisenbundel. De prins heeft daarna zijn handtekening gezet in het gastenboek en - in de zin van, ik zal mijn handtekening hier dan ook maar onder zetten - onder het eisenbundel. Toen het VBO die handtekeningen op zijn website plaatste, was het hek van de dam. Andermaal vergat de prins dat hij eigenlijk boven het politieke of syndicale gewoel hoort te staan.

Er is wel een verschil. Bij het eerste incident heeft prins Filip het communautaire vuur wetens en willens aangestookt, bij het tweede heeft hij ,,stoemelings'' zijn handtekening gezet onder een document waarvan hij de inhoud niet kende, of moeten we zeggen ,,niet begreep'' . Maar gelet op de omstandigheden hebben vele politici hun conclusies getrokken. ,,Dom, dom, dom'' , dat was zowat de overheersende reactie gisteren in de Wetstraat. ,,Stel dat ze hem het charter van Quaregnon, decennialang de doctrine van de Belgische socialisten, hadden laten ondertekenen'', vroeg iemand zich gisteren af. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde had ook gekund. ,,Deze man moet bij het handje gehouden worden, en dan nog.''

Wereldvreemde omgeving

Dat handje was woensdag alvast niet aanwezig. Prins Filip was hooguit in het gezelschap van een militair die de veiligheid en het protocol moet garanderen, maar die niet kan oordelen over het politieke gewicht van wat de prins doet. De echte adviseurs van de prins, de diplomaten Ghislain D'hoop en Didier Nagent, waren niet op de bijeenkomst aanwezig.

Het is ook maar de vraag of ze de prins zouden hebben tegengehouden. ,,Het probleem is dat er in de omgeving van de kroonprins wereldvreemde mensen rondlopen die wel de beste scholing hebben gehad, maar nog weinig voeling hebben met de realiteit'', zegt er iemand. ,,Blijkbaar wordt de prins minder tegengesproken dan goed voor hem is.''

Premier Guy Verhofstadt deed gisteren wel een poging. ,,Ik reken erop dat dit de laatste keer is, dat dit niet meer voorvalt, ten bate van de constitutionele monarchie die we in dit land kennen'', zei hij gisteren in de Kamer. Het klinkt als de berisping van een kleine jongen, maar het blijft een loos dreigement. De politiek heeft over die kleine jongen niets te zeggen.

Gepost door: Jantje | 04-02-05

De commentaren zijn gesloten.