31-01-05

175 jaar België– Start website - 31-01-2005

In 2005 bestaat België precies 175 jaar en dat zal gevierd worden. Er staan niet minder dan 60 evenementen op stapel. Een overzicht hiervan kan je vinden op www.175-25.be

 

175 jaar België en 25 jaar federalisme! Feest om een rijke vaderlandse geschiedenis waarin gedurende 175 jaar 2 grote bevolkingsgroepen uit Latijnse en Germaanse culturen geleerd hebben om met elkaar te leven en een federale staat op te bouwen. Dat vonkt en dat knettert soms, maar bij feesten hoort nu eenmaal vuurwerk!

16:06 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Damiaanactie groot succes

De straatverkoop van de Damiaanactie dit weekeinde lijkt een succes te zijn geweest. De organisatie verwacht een meeropbrengst van 25 procent. Woordvoerster Carla Reynders schat dat de actie 2,3 miljoen euro zal opbrengen. De ngo Damiaanactie voert in 17 landen strijd tegen lepra en tuberculose.

 

Duizenden vrijwilligers verkochten gedurende het weekeinde de speciale Damiaanactie-stiften. Er werden niet alleen meer stuks verkocht, de stiften waren ook iets duurder, 5 euro in plaats van 4 euro. Damiaanactie durft dan ook gewag maken van een meeropbrengst van 25 procent
15:18 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-01-05

De vrouwenraad viert 100e verjaardag

Precies honderd jaar geleden werd de Vrouwenraad opgericht in België.

 

Op 30 januari 1905 richtte Marie Popelin de Conseil National des Femmes Belges op.

 

Dat was toen vooral een zaak van de Franstalige burgerij. Pas in de jaren 60 en 70 sloten zich ook Vlaamse vrouwenorganisaties aan. In 1974 ontstond een Vlaamse vrouwenraad.

 

De verjaardag wordt het hele jaar door gevierd met allerlei activiteiten. Maandag is er in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een concert met Jo Lemaire. Koningin Paola zal dat concert bijwonen.


15:32 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sven Nys bekroont prachtseizoen met wereldtitel

Sven Nys is vandaag in het Duitse Sankt-Wendel wereldkampioen veldrijden geworden. Nys had dit seizoen al 20 overwinningen geboekt en was torenhoog favoriet, maar toch had hij het niet gemakkelijk om de regenboogtrui te veroveren. Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout maakten het podium volledig Belgisch.

 

De Belgen reden de hele wedstrijd op kop, maar op het besneeuwde en zeer gladde parcours was het zeer moeilijk om de tegenstanders uit het wiel te rijden. Aan de aankomst had Nys (Rabobank) amper twee seconden voorsprong op Erwin Vervecken (Fidea) en 12 seconden op zijn ploegmaat Sven Vanthourenhout. De Fransman Francis Mourey werd op 30 seconden van de winnaar vierde, voor Davy Commeyne (Palmans) en Tom Vannoppen (Palmans). Het is het vierde opeenvolgend jaar dat het podium volledig Belgisch is gekleurd.

cyclo-cross info

15:01 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Volop sneeuwpret

Druk tot zeer druk, maar nog geen overrompeling, dat was de balans van de eerste weekenddag vol winterpret op de Ardense hoogten. De hotels zaten voor ongeveer 90 procent vol en op de langlauf- en skipistes was het gezellig, maar niet hinderlijk druk.

 

Ook niet op de autosnel- en plaatselijke wegen, die de voorbije dagen zo goed als sneeuwvrij gemaakt werden. Op de meeste plaatsen lag een sneeuwlaag van 10 tot 25 centimeter en de meteorologische diensten kondigden voor de nacht van zaterdag op zondag een verse sneeuwlaag aan. Dat betekent bijkomende winterpret, maar wellicht ook een pak ellende, want de secundaire wegen zullen nog niet geruimd zijn wanneer vanmorgen een nieuwe lading toeristen naar de Oostkantons afzakt.

Sneeuw in België
Welkom in de Ardennen

Oostkantons

07:04 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-05

Tweehonderd jaar België in Water en Steen

Brussel versteend (fictief artikel)

 

Voor de tweehonderdste verjaardag van België kiest de oude hoofdstad voor een monumentale aanpak van het Brusselse Gewest, vastberadener dan ooit om de crisis aan te pakken die het al decennia treft, heeft de grote middelen ingezet. Het wil de verlaten straten en wijken bewaren door ze te verstenen via een revolutionair procédé.

 

“De aanhoudende bevolkingsdaling dwong ons ertoe om een radicale oplossing te vinden”, zegt Joaõ Da Costa, de voorzitter van de Commissie voor Groot-Brussel. “Toen de negentien gemeenten samen niet meer de kaap van de 200.000 inwoners haalden, werd het duidelijk dat we onze aanpak moesten wijzigen.

 

Al tientallen jaren heeft alleen de immigratie de bevolking op peil gehouden. Toen de inwoners van allochtone afkomst het voorbeeld van de autochtone Belgen volgden en naar Lasne of Sint-Genesius-Rode verhuisden, werd de situatie onhoudbaar. Maar natuurlijk heeft de beslissing om de Europese instellingen te decentraliseren ons de genadeslag gegeven.

 

We kunnen niet tot in het oneindige parken blijven aanleggen - Brussel heeft nu al twintig keer meer groen dan Parijs of Amsterdam! Het eenvoudigste zou zijn geweest de onbewoonde wijken te slopen. Maar door het wilde klasseringsbeleid van onze voorgangers is dat vrijwel onmogelijk geworden. Daarom waren we enkele jaren geleden gedwongen om de bewoners in de vijf dichtst bevolkte gemeenten samen te brengen. Dat was helaas maar een halve maatregel, want de verlaten wijken rond die gemeenten raakten snel in verval en werden gevaarlijk.” Men heeft dus beslist om alle onbewoonde wijken te ‘verstenen’. Het nieuwe procédé heeft een heleboel voordelen. Het is duurzaam, goedkoop, gemakkelijk toe te passen en volstrekt niet vervuilend. Nog mooier: het is volledig omkeerbaar. In het weinig waarschijnlijke geval dat de bevolking terugkeert naar de stad, zou men de behandelde huizen in hun oorspronkelijke staat kunnen herstellen. “Ik zal niet ontkennen dat er in de Commissie stof tot discussie was”, geeft Joaõ Da Costa toe. “Sommigen vonden het jammer dat de kleuren verloren zouden gaan. Maar iedereen was het erover eens dat deze techniek de volumes prachtig tot hun recht brengt en een vorm van eenheid schept die Brussel altijd heeft gemist.” De straten en de gewone gebouwen worden op deze manier beschermd, als in een soort van overwintering, terwijl de opmerkelijkste gebouwen buitengewoon mooi afsteken tegen de rest. “Het hoeft niet gezegd dat de toeristen en de organisatoren van stadsbezoeken in de wolken zijn. Stel je voor: een liefhebber van art nouveau kan nu in zeven minuten van het Hortamuseum in Sint-Gillis naar het Maison Autrique in Schaarbeek stappen!”.


11:02 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Haven van Brussel breidt uit - 2004 recordjaar voor Haven van Brussel

De Haven van Brussel heeft een schitterend jaar achter de rug. In 2004 werd er een recordhoeveelheid van 7,7 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is zeventien procent meer dan het jaar voordien. De Haven verwacht dat in de toekomst die groei zich zal doorzetten.

 

De Haven vervoert nu al zestig procent meer goederen dan tien jaar geleden. De komende jaren zal het transport van huishoudelijk afval via het kanaal gebeuren en is er een grotere rol voor het kanaal weggelegd in de bevoorrading van de Brusselse bedrijven. Met het huidige transport via het kanaal, rijden er 400.000 minder vrachtwagens in de stad. Dat betekent dat er minder files zijn, en de stad minder vervuild wordt.

 

Dit jaar wil de Haven van Brussel de containerterminal verder uitbouwen. Het Brussels Gewest gaat samenwerken met de NMBS om die nieuwe terminal via het spoor te ontsluiten.

 

Twee belangrijke projecten voor de toekomst zijn de uitbouw van het Brussels internationaal logistiek centrum (BILC) en de sanering van de Carcoke-site waardoor de haven op termijn over nieuwe terreinen kan beschikken.07:47 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-05

Er worden te weinig Belgen aan het werk gezet

De Europese Commissie tikt ons land op de vingers, omdat het de opgelegde economische doelstellingen niet haalt. Vijf jaar geleden spraken de lidstaten af om van de Europese Unie de meest concurrentiële regio ter wereld te maken en meer mensen aan het werk te zetten.

 

Veel te weinig Belgen werken, zegt een rapport. De Europese Unie vreest dat premier Guy Verhofstadt zijn ambitie laat varen om 200.000 jobs te creëren tegen 2008. Verhofstadt ontkent dat.

 

"Als de economie blijft groeien, het sociaal akkoord wordt uitgevoerd en de eindeloopbaanregeling wordt hervormd, blijft er ruimte voor 200.000 nieuwe jobs."

 

Ons land moet ook veel meer werk maken van concurrentie in de energie- en de telecomsector, zegt de Europese Commissie.

 

Bovendien loopt de achterstand van België op om Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetten. Positief zijn de extra investeringen in innovatie en de inspanningen voor administratieve vereenvoudiging.14:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-01-05

Koning Albert en premier Verhofstadt bezochten de site - Auschwitz

Aan het eind van de officiële ceremonie ter herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz, hebben koning Albert, premier Guy Verhofstadt, senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin en defensieminister André Flahaut donderdag een kort bezoek aan de infernale site gebracht.

 

De vorst en de delegatie waren vergezeld van vertegenwoordigers van joodse organisaties. Paul Halter van de Fondation Auschwitz leidde de koning naar het Belgisch paviljoen, dat sinds 1978 in een vroeger slaapblok is gevestigd. Joodse organisaties hadden om de oprichting van het paviljoen gevraagd en kregen daarbij warme steun van koning Boudewijn die na een bezoek aan het vernietigingskamp in 1977 zeer onder de indruk was geweest. Een beetje getekend door de tand des tijds gaat het paviljoen een opknapbeurt krijgen volgens een plan van de genie van het Belgisch leger. Verhofstadt was het voor eerst op de site. Hij zei "van de kaart te zijn gebracht" door het bezoek.


17:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldleiders herdenken bevrijding Auschwitz

Staatshoofden en wereldleiders kwamen donderdagvoormiddag in Polen aan om er de herdenkingsplechtigheden bij te wonen naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp van Auschwitz. Er worden zo'n tienduizend gasten verwacht aan de site van het voormalige uitroeiingskamp in Oswiecim, in het zuiden van Polen.

 

Onder hen de Israëlische president Moshe Katsav, de Russische president Vladimir Poetin, VS-vice-president Dick Cheney, de Franse president Jacques Chirac en zijn Duitse ambtgenoot Horst Koehler.

 

Namens België zullen koning Albert, premier Guy Verhofstadt, buitenlandminister Karel De Gucht en defensieminister André Flahaut aanwezig zijn. Ook tweeduizend overlevenden van het concentratiekamp tekenen present, net als vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap.

 

Het Europees Parlement keurde donderdag met een grote meerderheid een resolutie goed over de herdenking van de holocaust en over het antisemitisme en racisme. De resolutie roept Europa op "zijn eigen geschiedenis niet te vergeten". De tekst vraagt, "gezien het antisemitisme weer in opgang is", alle machtsniveaus om "alle daden van onverdraagzaaamheid en aanzetten tot raciale haat te veroordelen", en hun acties te coördineren.

 

 In Auschwitz-Birkenau lieten tussen de 1,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen het leven. De slachtoffers waren voor het merendeel Europese joden, maar ook homoseksuelen, Getuigen van Jehovah, Roma-zigeuners, Russische troepen en Polen kwamen om.

De Vernietigingskampen
Auschwitz Comite
Gastenboek Auschwitz Comite
Joods Museum van Deportatie en Verzet (Kazerne Dossin Mechelen)

Ik heb er nog mijn opleiding gelopen tijdens mijn legerdienst (lichting 1969) voordat het een museum werd.


11:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Belgen betalen te veel voor gsm-gebruik

Belgische gsm-bezitters betalen jaarlijks 910 miljoen euro te veel omdat ze geen goedkopere tariefformule uitkiezen of omdat ze niet naar een andere operator overstappen. Dat concludeert Test-Aankoop uit een enquête bij meer dan 1.100 gsm-bezitters.

 

Bereken zelf uw tariefformule
 

68 procent van de Belgen zegt er nooit aan gedacht te hebben de tariefformule die ze nu hebben te wijzigen. Van wie dat wel gedaan heeft, blijft 78 procent trouw aan zijn operator. Deze handelswijze komt de consument evenwel duur te staan. Door van operator te veranderen wanneer een tariefformule elders goedkoper uitvalt, zouden alle gsm-gebruikers samen namelijk 910 miljoen euro kunnen besparen.

 

Test-Aankoop biedt zijn leden een rekenmodule aan op zijn website of op het telefoonnummer 02/542.32.32, en hoopt op deze manier consumenten bewust te maken. 
09:46 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-05

Vincent Kompany wint Gouden Schoen

Vincent Kompany is de nieuwe koning van het Belgische voetbal. De 18-jarige Anderlecht-verdediger overvleugelde vanavond zijn tegenstanders nog veel nadrukkelijker dan op het veld en werd uitgeroepen tot 51ste Gouden Schoen, op Paul Van Himst na de jongste uit de geschiedenis. Het supertalent van Anderlecht haalde 507 punten en ging Luigi Pieroni en Darius Mitu vooraf. Kompany is, op Paul Van Himst na, de jongste Gouden Schoen uit de geschiedenis.

 

Vincent Kompany is in een minimum van tijd uitgegroeid tot het boegbeeld van het Belgische voetbal. Hij debuteerde amper anderhalf jaar terug op het hoogste niveau en speelde minder dan een jaar geleden tegen Frankrijk zijn eerste interland. De 18-jarige Brusselaar verhuist deze zomer wellicht naar het buitenland en komt dan niet meer in aanmerking voor de Gouden Schoen.21:58 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

België voelt klimaatsverandering al - jongste jaren warmste en natste uit meetgeschiedenis

De gevreesde klimaatsverandering laat zich nu al voelen in België. Zo zijn de recente jaren de warmste en natste uit de meetgeschiedenis en is het zeeniveau al met meer dan zeven centimeter gestegen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

 

De VMM reageert op de alarmerende berichten van een internationale werkgroep klimaatsverandering met Britse, Amerikaanse en Australische wetenschappers. Dat zeggen dat er een klimaatscatastrofe dreigt als er niet snel ingrijpende maatregelen komen.

 

Uit het jongste Milieu- en Natuurrapport, MIRA-T 2004, blijkt volgens de VMM dat deze

klimaatsverandering al in België wordt waargenomen.

 

Tussen 1988 en 2003 lag de gemiddelde temperatuur 1,9 graad Celsius hoger dan in de eerste decennia van de metingen. Bovendien werden de zeven hoogste waarden sedert de start van de metingen in 1833 allemaal opgetekend in de jongste vijftien jaar, met name de jaren 1989, 1990, 1994, 1999, 2000, 2002 en 2003.

 

De gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid stijgt. Bekeken over periodes van 25 jaar, bedraagt de toename 6,6 procent. In intervallen van tien jaar, vertoont de stijging een golvend maar ook stijgend patroon.

 

2001 en 2002 zijn de absolute recordjaren met neerslaghoeveelheden van respectievelijk 1088,5 en 1077,8 millimeter. De normale waarde is 780,1 millimeter. In het uitzonderlijk warme 2003 bleef de totale neerslag beperkt tot 670,7 millimeter. Maar deze waarde blijft ver verwijderd van het droogterecord uit 1921 met 406,4 millimeter neerslag. Er komen ook opmerkelijk meer natte dan droge jaren voor in ons land. Er doen zich meer grotere overstromingen voor.

 

Aan de Belgische kust wordt een duidelijke stijging van het zeeniveau waargenomen. In Oostende lag het gemiddelde zeeniveau in 2003 7,9 centimeter hoger dan in 1937. De later opgestarte meetreeksen in Zeebrugge en Nieuwpoort tonen een stijging van respectievelijk7,7 en 9,6 centimeter.

 

De internationale klimaatwerkgroep voorspelt dat als de gemiddelde temperatuur op aarde met meer dan twee graden stijgt, er grote problemen rijzen voor landbouw, watervoorziening, gezondheid en natuur.


 08:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-01-05

Michelingids slaat en zalft - Comme Chez Soi blijft aan de top

Sinds maandag is de Michelingids voor 2005 verschenen. Aan het hoofd van de gastronomische bijbel voor de Benelux stond Brusselaar Paul Van Craenenbroeck. De editie voor 2005 is meteen zijn laatste, want Van Craenenbroeck is op brugpensioen.

 

Brusselaar Paul Van Craenenbroeck is de man die sterren geeft en afneemt, die restaurants maakt en kraakt. Tweeëntwintig jaar lang stond Van Craenenbroeck aan het hoofd van de Michelingids voor de Benelux. De editie voor 2005, die gisteren verscheen, is meteen zijn laatste. Van Craenenbroeck is vanaf nu op pensioen, en voor het eerst kan de hoofdinspecteur vrijuit spreken.

 

Hoofdinspecteur Paul Van Craenenbroeck: "Er is talent genoeg in Brussel, maar te weinig ambitie. Men heeft de indruk dat men de voet op rem houdt. De Nederlanders weten dat ze er moeten voor gaan"

 

Het Brusselse restaurant Comme Chez Soi blijft de absolute top. Chef Pierre Wynants krijgt nog maar eens drie sterren. In België heeft hij het selecte gezelschap van twee andere restaurants.

 
Michelin sterren restaurants
De Belgische keuken en de Belgische bieren

15:43 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Koning wil multiculturalisme als troef houden

Koning Albert II heeft vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak tot de overheden van het land op "drie troeven" gewezen die België in handen heeft: welvaart, de Europese instellingen en multiculturalisme.

 

De koning pleitte "bij de 175ste verjaardag van ons land en de 25ste verjaardag van het federalisme" voor het behoud en de ontwikkeling van deze troeven. Voor het behoud van de welvaart moet de kwaliteit van het onderwijs hoog blijven en moeten "beduidende middelen" aan wetenschappelijk onderzoek besteed worden, meent Albert. Ook moet een groter aantal burgers aan het werk blijven, "met name zij die tussen 55 en 65 jaar oud zijn".

 

Dat België op de kruising van twee grote Europese culturen ligt, met name de Germaanse en de Latijnse, speelde Albert als derde troef uit, net zoals de "veelzijdige immigratie". Op dat vlak "kan niet genoeg beklemtoond worden hoezeer de kennis van de taal en de cultuur van de andere gemeenschappen van onze federale staat belangrijk zijn".

 

De koning verwierp andermaal racisme en extremisme "die we niet mogen bagatelliseren". Hij woont donderdag in Auschwitz de 60ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp bij.

 


13:24 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Walen hebben meer zin in eigen bedrijf dan Vlamingen

Walen zijn ondernemender dan Vlamingen. In Wallonië is 4,7 procent van de beroepsbevolking bezig met het opzetten van een bedrijf of heeft dat recent gedaan, terwijl dat in Vlaanderen maar 2,7 procent is. Op Slovenië na scoort Vlaanderen het slechtst in de Global Entrepreneurship Monitor.

 

De GEM is een internationale enquête naar de ondernemingszin in 16 EU-landen. In België is de Vlerickschool belast met de verwerking van de resultaten en het onderzoek naar de achterliggende factoren. Per land wordt aan enkele duizenden mensen gevraagd of ze recent een onderneming hebben opgezet of bezig zijn dat te doen.

 

Grafiek (pdf file)

Voor heel België antwoordt 3,5 procent van de ondervraagden positief, bijna de laagste score van alle onderzochte landen. Het Belgische percentage ligt bovendien lager dan vorig jaar.

 


07:08 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-01-05

België heeft drie restaurants met drie sterren

Dit jaar zijn er opnieuw drie Belgische restaurants met drie sterren in de beroemde gids van Michelin. Vorig jaar had België een driesterrenrestaurant verloren.

 

 In de Michelingids van dit jaar krijgt Het Hof van Cleve in Kruishoutem er een derde ster bij.

 

Het komt daarmee op gelijke hoogte van De Karmeliet in Brugge en Comme Chez Soi in Brussel die hun drie sterren behouden.

 

Le Fox in De Panne kreeg een tweede ster. Zeven andere bedrijven haalden hun eerste ster.

 

Voor Vlaanderen gaat het om Terborght in Huizingen, Prêt-à-goûter in Hasselt, De Oosthoek in Knokke-Heist en Herbert Robbrecht in Vrasene.

 

In Wallonië kregen du Château in Lavaux-Sainte-Anne, Dimitri in Quaregnon en Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot een eerste ster. La Brouette in Anderlecht moest zijn ster inleveren.

 

Michelin sterren restaurants
Resto.be

15:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Schoonmaakfirma's niet in orde

In België zijn 1.678 schoonmaakfirma's actief. Minstens 700 werken onder de minimumloonkosten van 18,50 euro per uur. Dat berekende de Algemene Belgische SchoonmaakUnie (ABSU ).

 

Er wordt vooral gewerkt met schijnzelfstandigen, met valse gedetacheerde arbeiders uit het buitenland en onder foute paritaire comités. Die bedrijven kunnen zo tot ruim 30 procent onder de gemiddelde prijsofferte gaan. Volgens de ABSU, die al jaren streeft naar een volwaardig statuut voor de 46.593 arbeiders in de sector, moet de overheid meer en beter controleren.


13:16 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

België telt twintig procent regelmatige rokers

België telt vandaag twintig procent regelmatige rokers. Dit getal is volgens het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) verbazend laag, zo staat maandag te lezen in de jaarlijkse tabaksenquête.

 

Vrouwen roken nog altijd minder dan mannen, maar het percentage rokende vrouwen (15 procent) komt almaar dichter te liggen bij het percentage rokende mannen (26 procent). Het aantal regelmatige rokers is geleidelijk afgenomen sinds 1982 en maakt een vrije val sinds het begin van 2004: van 27 naar 20 procent.

 

OIVO concludeert dat alle ondernomen acties tegen de consumptie van tabak vruchten lijken af te werpen. Nog volgens het onderzoek zijn de niet-rokers nog altijd niet tevreden over het aantal beschikbare plaatsen in rookvrije zones. Zes op tien niet-rokers vinden niet gemakkelijk een plaats in een café of restaurant.

Kom op en Stop10:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Kwart Belgische vrouwen maakt zich zorgen om geld

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Vrouwenraad  heeft het instituut Inra een onderzoek verricht naar wat vrouwen bij het begin van de 21ste eeuw willen.

 

Een kwart van de vrouwen vreest vooral "grote problemen met hun kinderen en kleinkinderen". Zevenentwintig procent is bezorgd om geldproblemen. Bijna de helft van de vrouwen (47 procent) wil dat hun nageslacht blijk geeft van waarden als gehoorzaamheid, respect en eerlijkheid.

 

Driekwart wil dat er in de bedrijven een gelijkheid komt tussen mannen en vrouwen. Achtendertig procent wil ook dat mannen en vrouwen evenveel verdienen. Achttien procent van de vrouwen wordt ooit het slachtoffer van pesterijen en seksuele intimiteiten. Bij de helft is de dader een derde, bij 24 procent is de echtgenoot de lastpost.
09:47 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-05

Brussels Volkstheater presenteert 'Pizjama Vè Zes'

Volkstheater als communautaire barometer en verzoener: een taalgemengd publiek uit Brussel en de rand zit al maanden op zijn honger voor een nieuw snoepje van het Brussels Volkstejoêter. De première van 'Ne Pizjama Vè Zes' vindt plaats op 22 januari in het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten in Anderlecht. (VCA)

 

De vorige producties van het Brussels Volkstheater, zoals 'Bossemans en Coppenolle', waren steeds een schot in de roos. Ook voor het nieuwe stuk is er veel belangstelling. Er zijn tweeëndertig voorstellingen van 'Ne Pizjama Vè Zes' gepland. Ruim tienduizend kaartjes, tachtig procent van het totale aantal, zijn al de deur uit.09:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Hoe Vlaams is de KVS?

Tot vandaag is in de KVS nog de voorstelling ‘In het lot gevallen’ te zien. Het gaat om een bewerking door de Antwerpse auteur Jeroen Olyslaegers van Hendrik Consciences klassieker ‘De Loteling’, gespeeld in diens taal van toen. Schoon Vlaams dus in een Vlaamse schouwburg, het zal menig Brusselaar plezieren. Of niet? Doet de schouwburg nog wel Alles Voor Vlaanderen? En wat betekent Vlaanderen Voor de KVS?

 

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS ) en haar Franstalige tegenhanger Théâtre National (TN) bespreken de mogelijkheid om vanaf 2006 samen een theaterfestival op te zetten.07:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

21-01-05

Spetterende feesteditie van de Antiekbeurs

De Antiekbeurs van België viert zijn gouden bruiloft in de hallen van Thurn & Taxis. Organisator de Koninklijke Kamer van Antiquairs van België bestaat 85 jaar. De verkoopbeurs is aan zijn 50ste editie toe en honoreert het 175-jarige bestaan van België. Reden genoeg om er een feesteditie van te maken.09:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Belgische ambassade in Tokio is fortuin waard

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de Belgische ambassade in Tokio afbreken. Het gebouw, dat gelegen is in hartje Tokio en een gigantisch fortuin waard is, wordt vervangen door een hoog torengebouw.

 

In de jaren negentig werd de waarde van de residentie geschat op 1 tot bijna 2 miljard euro. In het nieuwe torengebouw zal de Belgische ambassadeur in Japan onderdak krijgen in het penthouse op de bovenste verdieping. Op enkele andere etages zullen de diplomatieke diensten worden ondergebracht.

 

De tientallen andere verdiepingen zullen op de privémarkt worden verhuurd. Hoeveel de schatkist aan de operatie zal overhouden is nog niet duidelijk.

Ambassade van België in Tokio08:26 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-01-05

Moslims vieren offerfeest

Vandaag vieren de moslims het offerfeest. Dat is de afsluiter van de bedevaart naar Mekka. De meeste moslims slachten dan ritueel een schaap. Daarvoor kunnen ze naar slachthuizen gaan of erkende tijdelijke slachtvloeren. Toch slachten nog velen thuis een dier en dat is verboden. In Brussel alleen al zo'n 9 op de 10 moslims. Volgens dierenrechtenorganisatie GAIA doet het Brussels Gewest niets aan die illegale slachtingen. Daarom gaat de organisatie donderdag actie voeren voor het kabinet van de Brusselse staatssecretaris van Openbare Netheid.

 

Het Offerfeest

 

Op de tiende dag van de haddj offert de pelgrim een geit of een schaap. Dit offerfeest herinnert aan de liefde van Ibrahiem voor God. Ibrahiem was God namelijk zo toegewijd dat hij bereid was zijn zoon Isma'iel te offeren. God zond daarop een schaap dat Isma'iels plaats op het altaar mocht innemen. 

 

Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren het offerfeest in hun eigen land. Families die het zich financieel kunnen veroorloven, kopen met zes andere families een offerdier en laten dit ritueel slachten. Het offerdier is vaak een schaap of geit, maar ook grotere dieren, zoals koeien en stieren, zijn toegestaan. Zolang het dier maar gezond is.
09:13 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

19-01-05

Offerfeest toch op 20 januari

Moslims slachten een schaap voor het Offerfeest

 

Het islamitische Offerfeest vindt nu toch plaats op donderdag 20 januari. Dat was ook de datum die oorspronkelijk werd vastgelegd voor het Offerfeest of Aïd El-Adha. Maar islamtheologen in Mekka hadden beslist om 21 januari te kiezen. Nu hebben ze die beslissing herroepen en zal het feest toch doorgaan op 20 januari.

 

Heel wat Brusselse gemeenten hebben tijdelijke slachtplaatsen voorzien. Op een week tijd hebben ze hun plannen nu al twee keer moeten aanpassen.

 

De verwarring is ontstaan doordat de theologen de datum vastleggen aan de hand van de maankalender. Die komt niet helemaal overeen met de zonnekalender die wij volgen.

 

De Belgische Moslimexecutieve had de datum van het feest verschoven naar 21 januari omdat dat in Saudi-Arabië ook gebeurde. De Moslimexecutieve excuseerde zich voor de wijzigingen en vraagt aan de moslims om tijdens het Offerfeest met de overheid samen te werken om de feestelijkheden niet te verstoren.
09:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-01-05

Nieuwe Airbus A380 heeft Belgisch tintje

Vandaag wordt bij vliegtuigconstructeur Airbus in Toulouse de eerste A380 uitgerold. Dat vliegtuig is het grootste en zuinigste passagiersvliegtuig ter wereld en volgens sommigen ook het meest veilige. De A380 is voor bijna 4 procent Belgisch.

 

Niet minder dan 13 bedrijven uit ons land nemen met meer dan 20 projecten deel aan de productie van de superjumbo. De Airbus A380 wordt morgen voorgesteld en zou tegen volgend jaar in dienst worden genomen. Het toestel is met een lengte van 73 meter, een spanwijdte van 79,8 meter en een hoogte van 24 meter het grootste passagiersvliegtuig aller tijden. Het weegt volgeladen 569 ton. De A380 biedt plaats aan 481 tot 853 passagiers, afhankelijk van het model.

 

Het project kost Airbus naar schatting 12 miljard euro, en zou vanaf 2012 winstgevend moeten worden. Er zijn al 139 toestellen besteld door 13 verschillende luchtvaartmaatschappijen. Probleem is wel dat heel wat luchthavens niet uitgerust zijn om de gigant te kunnen ontvangen. De Belgische luchtvaartindustrie was van bij de aanvang bij het onderzoek en de ontwikkeling van de A380 betrokken. Reeds in januari 1997 tekende Belairbus hiervoor een princiepsakkoord met Airbus. Belairbus is het vehikel waarin Asco, Sonaca en Barco samenwerken met de Europese vliegtuigbouwer.

Luchtvaartnieuws

Luchtvaart in België & de rest van de wereld - De kustbende - Flying Daniel (Skynetblogs)


09:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Werkgevers en bonden hebben een sociaal akkoord

VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste

 

Vakbonden en werkgevers hebben vannacht een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. Daarin staan de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers uit de privé-sector voor de komende twee jaar. Het akkoord moet nu nog worden goedgekeurd door de achterban van de onderhandelaars.

 

Er kwam alweer een marathonvergadering aan te pas, maar deze keer leidde die wel tot een akkoord. Rond drie uur vannacht raakten de onderhandelaars het eens over een ontwerptekst.

 

Die mikt op een loonstijging van 4,5 procent, inflatie inbegrepen.

 

Maar ook de flexibiliteit stijgt. Werknemers zullen dubbel zoveel overuren mogen presteren, 130 in plaats van 65 uur per jaar. Op de eerste 65 overuren moet de werkgever minder belastingen betalen.

Ontwerptekst loonakkoord (pdf file)
07:59 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

17-01-05

Werkgroep behandelt splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde

Het dossier over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt doorgeschoven naar een nieuwe werkgroep. Dat is maandag beslist tijdens een conferentie. De werkgroep zal bestaan uit 12 politici en zal een oplossing moeten vinden voor de gevolgen van het arrest van het Arbitragehof over de splitsing. Dat arrest zegt dat de huidige regeling discriminerend is.


14:03 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Vlaamse meester Peter Paul Rubens verovert New York

De Amerikanen zijn helemaal weg van de tekeningen van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens  (1577-1640). De belangrijkste retrospectieve die van dit deel van zijn oeuvre ooit in de Verenigde Staten te zien was, heeft vrijdagnamiddag in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art, kortweg Met, de deuren geopend.

 

De in totaal 115 tekeningen, waaronder Studie voor het gelaat van Sint-Apollonia (1628) en Hercules en Minerva vechtend met Mars (1632-35), blijven er te zien tot 3 april. In de kunstbijlage van de Amerikaanse krant The New York Times werd de tentoonstelling als 'subliem' omschreven.

 

De tekeningen zijn de meest representatieve uit het oeuvre van de schilder, zo meldt het New Yorkse museum. Het bekende museum haalde de tekeningen uit verschillende openbare en particuliere verzamelingen in Europa en Amerika, waaronder de Albertina in Wenen.

 

De tentoonstelling, getiteld Peter Paul Rubens, the drawings , geeft ,,een buitengewoon beeld van het creatieve proces van het Vlaamse genie'', aldus Met-directeur Philippe de Montebello. Naast portretten en landschappen illustreren de tekeningen ook tal van taferelen uit bijbelverhalen.

 

Rubens had een belangrijke invloed op de volgende generaties kunstenaars. Beroemde schilders als Manet, Degas, Cézanne en Matisse lieten zich inspireren door het werk van de meest veelzijdige Vlaamse meester.

musea in België
09:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |