30-01-05

Sven Nys bekroont prachtseizoen met wereldtitel

Sven Nys is vandaag in het Duitse Sankt-Wendel wereldkampioen veldrijden geworden. Nys had dit seizoen al 20 overwinningen geboekt en was torenhoog favoriet, maar toch had hij het niet gemakkelijk om de regenboogtrui te veroveren. Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout maakten het podium volledig Belgisch.

 

De Belgen reden de hele wedstrijd op kop, maar op het besneeuwde en zeer gladde parcours was het zeer moeilijk om de tegenstanders uit het wiel te rijden. Aan de aankomst had Nys (Rabobank) amper twee seconden voorsprong op Erwin Vervecken (Fidea) en 12 seconden op zijn ploegmaat Sven Vanthourenhout. De Fransman Francis Mourey werd op 30 seconden van de winnaar vierde, voor Davy Commeyne (Palmans) en Tom Vannoppen (Palmans). Het is het vierde opeenvolgend jaar dat het podium volledig Belgisch is gekleurd.

cyclo-cross info

15:01 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Eindelijk de wereldtitel voor Sven Nys Het is eindelijk gelukt voor Sven Nys. De Rabobankrenner kroonde zich na vele mislukte pogingen eindelijk tot wereldkampioen. In Sankt-Wendel bleef de 28-jarige Nys zijn landgenoten Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout voor.

Superfavoriet Sven Nys opende fors de debatten. De Oostenrijker Peter Presslauer dook als eerste het veld in maar de Balenaar nam snel het commando over met de jonge Davy Commeyne in steun. Ook Franzoi had zijn start niet gemist in tegenstelling tot Bart Wellens die slechts in 20ste positie de eerste ronde volmaakte.

De Italiaan zette zich op kop in de tweede ronde terwijl Sven Nys af te rekenen kreeg met een lekke band. Na de fietswissel kon Nys opnieuw vetrekken rond de 12de positie maar de Belgisch kampioen sloot op het einde van ronde twee opnieuw aan bij de omvangrijke kopgroep.

Jonathan Page bepaalde in ronde drie het tempo. Achter de Amerikaan klitten een 20-tal renners samen onder een verschroeiend tempo. Ondertussen kregen we vooraan een paar nieuwe namen vooraan. Fransman Francis Mourey en de Tsjech Martin Zlamalik namen het commando over. Bart Wellens die ondertussen zijn plaats vooraan had ingenomen, maakte een klein slipper bij het inrijden van de tent met als gevolg dat de ketting van de Vorselarenaar van de fiets ging. Alvorens de uittredend wereldkampioen het euvel hersteld had waren meer dan 20 concurrenten voorbij gereden.

Sven Nys zette in de vierde ronde opnieuw een versnelling in. Landgenoten Vanthourenhout en Vervecken volgden samen met Mourey en de jonge neo-prof Zlamalik in hun zog. De rest van de omvangrijke groep kwam ook terug zodat alles te herdoen was.

Halfkoers waren het toch de Belgen die hun dominantie oplegden. Vervecken, Vanthourenhout, Vannoppen en Nys legde beslag op de eerste vier posities kort gevolgd door Commeyne, Mourey en Zlamalik. Te veel kandidaten voor de medailles dacht Nys en zette een nieuwe aanval op touw zodat een nieuwe kopgroep van 6 gevormd werd. Vervecken, Vannoppen, Vanthourenhout, Nys, Commeyne en Mourey als enige niet-Belg namen een handvol seconden voorsprong.

Niets was echter beslist want ook nu weer was deze aanval geen lang leven beschoren. Voor het eerst maakte Groenendaal zijn opwachting in de 17-man sterke kopgroep na een mindere start. Op drie ronden van het einde probeerde Nys nogmaals. Een langgerekt lint was het gevolg. Vervecken volgde de Balenaar samen met Groenendaal, Commeyne, Mourey en Vanthourenhout. Bij het ingaan van de laatste twee ronden maakte Groenendaal een slipper zodat de kopgroep nog uit vijf eenheden bestond.

Vervecken en Nys gaven de beste indruk. De twee zonderden zich lichtjes af. Een indrukwekkende Vanthourenhout kwam toch nog terug op een paar lengtes gevolgd door verrassing van de dag Mourey. De twee pratende Rabo’s gingen samen met Vervecken de laatste ronde in.

Nys ging op een hellend stuk fors door en kreeg zo een tiental meter voorsprong. Vanthourenhout zette zich even op kop met de bedoeling het gat te laten. Het plan van de West-Vlaming duurde niet lang maar wel lang genoeg om Nys een kleine voorsprong te geven. Vervecken gaf alles om het verschil dicht te rijden terwijl Vanthourenhout zich neerlegde bij zijn tweede bronzen medaille in evenveel jaar.

Nys bleef het volle pond geven in de laatste hectometers. Vervecken deed hetzelfde maar kreeg de twee seconden niet meer dicht bij het oprijden van de tartanpiste. Sven Nys eindigde dus voor het eerst op het hoogste schavotje van een elite wereldkampioenschap. Vervecken strandde op de tweede plaats terwijl Vanthourenhout het Belgische podium volledig maakte met de derde plaats.

Gepost door: Jantje | 30-01-05

Sven Nys wint in Lanarvilly 23ste cross van het seizoen Wereldkampioen Sven Nys heeft in het Franse Lanarvilly de elfde en laatste Wereldbeker-manche gewonnen. De Balenaar haalde het voor zijn Nederlandse ploegmaat Richard Groenendaal en de Italiaan Enrico Franzoi. Thuisrijder John Gadret werd vierde en Davy Commeyne vijfde. Het was al de zevende WB-zege van het seizoen voor Nys en zijn 23ste van het seizoen.

De Italiaan Enrico Franzoi brak al heel snel de wedstrijd open op een uiterst zwaar en moeilijk berijdbaar parkoers. Enkel wereldkampioen Sven Nys kon aanvankelijk in het wiel blijven van de ontketende Italiaan. Na enkele ronden kwamen ook Richard Groenendaal en thuisrijder John Gadret aansluiten.

Halfkoers gingen de twee Rabobank-ploegmaats Nys en Groenendaal alleen door. Bij een nieuwe tempoversnelling van Nys moest Groenendaal passen, maar Nys zag het niet ztten om nog vier rondes alleen tegen de stormwind te knokken en liet Groenendaal terugkomen. Voor heel even maar, want twee ronden voor het einde plaatste Nys zijn beslissende demarrage.

Deze keer kwam Groenendaal niet meer terug en Nys reed onbedreigd naar zijn zevende WB-zege op elf. De Belgische kampioen, wereldkampioen en leider in de UCI-stand domineerde het hele seizoen en boekte liefst 23 zeges. Richard Groenendaal werd tweede op een halve minuut, Franzoi derde op driekwart minuut. Opvallend: alle renners druppelden één per één binnen na een vreselijk zware cross. Gadret werd vierde, Commeyne vijfde.

Gepost door: Jantje | 13-02-05

De commentaren zijn gesloten.