29-01-05

Tweehonderd jaar België in Water en Steen

Brussel versteend (fictief artikel)

 

Voor de tweehonderdste verjaardag van België kiest de oude hoofdstad voor een monumentale aanpak van het Brusselse Gewest, vastberadener dan ooit om de crisis aan te pakken die het al decennia treft, heeft de grote middelen ingezet. Het wil de verlaten straten en wijken bewaren door ze te verstenen via een revolutionair procédé.

 

“De aanhoudende bevolkingsdaling dwong ons ertoe om een radicale oplossing te vinden”, zegt Joaõ Da Costa, de voorzitter van de Commissie voor Groot-Brussel. “Toen de negentien gemeenten samen niet meer de kaap van de 200.000 inwoners haalden, werd het duidelijk dat we onze aanpak moesten wijzigen.

 

Al tientallen jaren heeft alleen de immigratie de bevolking op peil gehouden. Toen de inwoners van allochtone afkomst het voorbeeld van de autochtone Belgen volgden en naar Lasne of Sint-Genesius-Rode verhuisden, werd de situatie onhoudbaar. Maar natuurlijk heeft de beslissing om de Europese instellingen te decentraliseren ons de genadeslag gegeven.

 

We kunnen niet tot in het oneindige parken blijven aanleggen - Brussel heeft nu al twintig keer meer groen dan Parijs of Amsterdam! Het eenvoudigste zou zijn geweest de onbewoonde wijken te slopen. Maar door het wilde klasseringsbeleid van onze voorgangers is dat vrijwel onmogelijk geworden. Daarom waren we enkele jaren geleden gedwongen om de bewoners in de vijf dichtst bevolkte gemeenten samen te brengen. Dat was helaas maar een halve maatregel, want de verlaten wijken rond die gemeenten raakten snel in verval en werden gevaarlijk.” Men heeft dus beslist om alle onbewoonde wijken te ‘verstenen’. Het nieuwe procédé heeft een heleboel voordelen. Het is duurzaam, goedkoop, gemakkelijk toe te passen en volstrekt niet vervuilend. Nog mooier: het is volledig omkeerbaar. In het weinig waarschijnlijke geval dat de bevolking terugkeert naar de stad, zou men de behandelde huizen in hun oorspronkelijke staat kunnen herstellen. “Ik zal niet ontkennen dat er in de Commissie stof tot discussie was”, geeft Joaõ Da Costa toe. “Sommigen vonden het jammer dat de kleuren verloren zouden gaan. Maar iedereen was het erover eens dat deze techniek de volumes prachtig tot hun recht brengt en een vorm van eenheid schept die Brussel altijd heeft gemist.” De straten en de gewone gebouwen worden op deze manier beschermd, als in een soort van overwintering, terwijl de opmerkelijkste gebouwen buitengewoon mooi afsteken tegen de rest. “Het hoeft niet gezegd dat de toeristen en de organisatoren van stadsbezoeken in de wolken zijn. Stel je voor: een liefhebber van art nouveau kan nu in zeven minuten van het Hortamuseum in Sint-Gillis naar het Maison Autrique in Schaarbeek stappen!”.


11:02 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.