28-01-05

Er worden te weinig Belgen aan het werk gezet

De Europese Commissie tikt ons land op de vingers, omdat het de opgelegde economische doelstellingen niet haalt. Vijf jaar geleden spraken de lidstaten af om van de Europese Unie de meest concurrentiële regio ter wereld te maken en meer mensen aan het werk te zetten.

 

Veel te weinig Belgen werken, zegt een rapport. De Europese Unie vreest dat premier Guy Verhofstadt zijn ambitie laat varen om 200.000 jobs te creëren tegen 2008. Verhofstadt ontkent dat.

 

"Als de economie blijft groeien, het sociaal akkoord wordt uitgevoerd en de eindeloopbaanregeling wordt hervormd, blijft er ruimte voor 200.000 nieuwe jobs."

 

Ons land moet ook veel meer werk maken van concurrentie in de energie- en de telecomsector, zegt de Europese Commissie.

 

Bovendien loopt de achterstand van België op om Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetten. Positief zijn de extra investeringen in innovatie en de inspanningen voor administratieve vereenvoudiging.14:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

België betere leerling in Europees klasje Premier Guy Verhofstadt is zeer tevreden over de rapporten van de Europese Commissie over de vorderingen in België in het Lissabon-proces, dat de ambitie heeft om tegen 2010 van Europa de meest competitieve regio ter wereld te maken. Volgens Verhofstadt geeft de commissie ons 70 procent, onderscheiding dus.

België krijgt ,,globaal genomen" een pluim van de Commissie. Ons land prijkt tussen de betere leerlingen van de klas, samen met Denemarken, Finland, Ierland, Nederland en Groot-Brittannië. Dat is te danken aan het feit dat België als één van de weinigen in Europa geen overheidstekort heeft. De andere ,,oude" lidstaten behaalden meer gemengde resultaten.

Dat de Commissie ons verwijt dat de creatie van 200.000 nieuwe jobs niet langer als doelstelling vermeld staat in de Belgische plannen, maakt Verhofstadt behoorlijk boos. Verhofstadt wijst erop dat het aantal banen de voorbij jaren steeg van minder dan 3.900.000 in 1998 naar boven de 4.200.000 in 2004. Voor dit jaar verwacht de Nationale Bank een groei van ongeveer 45.000 nieuwe banen. ,,Indien de economische groei blijft aanhouden, samen met het nieuwe interprofessioneel akkoord en een hervorming van de einde loopbaanregeling, blijft de doelstelling van 200.000 nieuwe banen haalbaar", zo maakt de premier zich sterk.

Werkgelegenheidsgraad

Europa wil tegen 2010 een werkgelegenheidsgraad van 70 procent algemeen, 60 procent bij de vrouwen en 50 procent bij de ouderen. Halfweg vorig jaar was dat in België respectievelijk 60,5 procent, 53 procent en 28,1 procent.

Ook onze cijfers in de deelrapporten zijn vrij positief. Wel zijn we gezakt voor het ,,vak" werkgelegenheid bij ouderen en de training van werknemers. Maar in 2005 wordt hieraan volop gewerkt, belooft de premier. Over het feit dat de Commissie opmerkt dat België nooit slechter presteerde wat betreft de omzetting van Europese richtlijnen in nationaal recht, zweeg de premier wijselijk.

Gepost door: Jantje | 29-01-05

De commentaren zijn gesloten.