25-01-05

Michelingids slaat en zalft - Comme Chez Soi blijft aan de top

Sinds maandag is de Michelingids voor 2005 verschenen. Aan het hoofd van de gastronomische bijbel voor de Benelux stond Brusselaar Paul Van Craenenbroeck. De editie voor 2005 is meteen zijn laatste, want Van Craenenbroeck is op brugpensioen.

 

Brusselaar Paul Van Craenenbroeck is de man die sterren geeft en afneemt, die restaurants maakt en kraakt. Tweeëntwintig jaar lang stond Van Craenenbroeck aan het hoofd van de Michelingids voor de Benelux. De editie voor 2005, die gisteren verscheen, is meteen zijn laatste. Van Craenenbroeck is vanaf nu op pensioen, en voor het eerst kan de hoofdinspecteur vrijuit spreken.

 

Hoofdinspecteur Paul Van Craenenbroeck: "Er is talent genoeg in Brussel, maar te weinig ambitie. Men heeft de indruk dat men de voet op rem houdt. De Nederlanders weten dat ze er moeten voor gaan"

 

Het Brusselse restaurant Comme Chez Soi blijft de absolute top. Chef Pierre Wynants krijgt nog maar eens drie sterren. In België heeft hij het selecte gezelschap van twee andere restaurants.

 
Michelin sterren restaurants
De Belgische keuken en de Belgische bieren

15:43 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Michelin haalt gids 2005 uit de rekken Boekhandels krijgen binnenkort te horen dat de Michelingids 2005 uit de rekken zal worden gehaald omdat het boek een fout bevat over de toekenning van een Bib Gourmand.

In de editie 2005 van de Gids werden immers twee "vorkjes" en een "Bib Gourmand" toegekend aan Ostend Queen, het nieuwe restaurant van Casino Kursaal in Oostende, terwijl Michelin het restaurant nooit getest heeft.

Dat kon ook niet, want Ostend Queen opende pas op 8 januari de deuren, en toen lag de Michelingids al twee maanden bij de drukker.

Blijkbaar was het feit dat topchef Pierre Wynants - de patron van driesterrenrestaurant "Comme chez soi" - achter het fornuis stond, voldoende voor Michelin om in het blinde weg "vorkjes" uit te delen.

Over twee maanden worden de boeken uit de verkoop gehaald en verschijnt er een nieuwe versie.

Gepost door: Jantje | 27-01-05

De commentaren zijn gesloten.